13.9 C
București
luni, noiembrie 23, 2020

5 septembrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de...

21 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1615 - Bătălia de la Tătăreni, Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge...

20 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1224 - Acum 796 de ani, era menționată pentru prima dată biserica „Sf. Mihail” din Cisnădioara (jud. Sibiu), monument...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 5 septembrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

1450 – Lupta din pădurea de lângă Crasna (în apropiere de Vaslui). Bogdan al II-lea, domnul Moldovei, înfrânge oastea nobililor poloni din Halici și Podolia, care încercau să-l reînscăuneze pe Alexandrel, refugiat în Polonia după înfrângerea de la Tămășeni.
1622 – În Franța, viitorul Prim-Ministru, Richelieu, devine cardinal.
1661 – Nicolas Fouquet, ministrul de Finanţe al regelui Ludovic al XIV-lea al Franţei, este arestat la Nantes de D’Artagnan, căpitan al muschetarilor regelui.
1666 – A fost stins Marele incendiu din Londra: 10.000 clădiri inclusiv Catedrala Saint Paul, sînt distruse, însă numai 6 oameni au murit.
1698 – Ţarul Petru cel Mare al Rusiei a introdus un impozit pe bărbi, , pentru a-si determina poporul să renunte la obiceiurile orientale. Bărbaţii trebuiau să plătească 100 de ruble pe an, pentru a obţine acest drept. Numai preoţii şi ţăranii sunt scutiti de aceasta taxă.
1725 – Nunta regelui Ludovic al XV-lea al Franţei cu Maria Leszczynska.
1789 – În Franța, este introdus serviciul militar obligatoriu.
1800 – Malta este cucerită de Marea Britanie.
1839 – În China începe Primul Război Anglo Chinez sau Primul Război al Opiului.
1862 – S-a înființat, la Arad, ”Asociația Națională pentru Cultura și Conservarea Poporului Român”.
1870 – Scriitorul Victor Hugo, se reîntoarce în Franța, la Paris, din Insula Guernsey, unde a locuit în exil, aproape 20 de ani.
1882 – Prima “Sarbatoare a muncii” la New York.
1885 – În SUA, în Indianna, este livrată prima pompă de benzină, unui comerciant.
1905 – Acum 115 ani a fost semnat, prin medierea preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Theodore Roosevelt, după negocieri purtate la Şantierul Naval Portsmouth din Kittery, Maine, Tratatul de la Portsmouth, care a pus capăt Războiului Ruso-Japonez din 1904-1905; Rusia a recunoscut supremaţia Japoniei în Coreea şi s-a întors la interesele sale economice din sudul Manciuriei (inclusiv peninsula Liaodong), şi în jumătatea sudică a insulei Sahalin.
1914 – Primul Război Mondial: A început prima bătălie de pe Marna, în care au murit 550.000 de soldaţi, după ce armata franceză a atacat armata germană care avansa spre Paris.
1916 – Primul Război Mondial: A început Bătălia de la Bazargic.
1918 – În această zi s-a născut Rin-Tin-Tin, câine-lup, primul animal vedetă de cinema. În Primul Război Mondial, în Franţa, un soldat american, a salvat de sub dărâmături un căţeluş şi l-a luat cu el. Câinele-lup a apărut în vreo 30 de filme ale studioului „Warner Brothers”. Rin-Tin-Tin a avut chiar un talk-show personal şi a primit chiar şi o stea pe Aleea Onoarei din Hollywood.
1920 – Cu 100 de ani în urmă apărea Legea privind reglementarea conflictelor colective de muncă (Legea Trancu-Iaşi), prin care se limita dreptul la grevă, instituindu-se obligativitatea arbitrajului între salariaţi şi patroni în faţa unei comisii ad-hoc. Salariaţii din întreprinderile statului şi din unităţile de interes public (transport, gaze naturale, electricitate, apă, panificaţie, spitale etc.) nu puteau declara greva decât în anumite condiţii. Adoptarea acestei legi a provocat manifestaţii şi întruniri de protest în Capitală şi în multe alte oraşe din ţară
1939 – Japonia şi Statele Unite îşi declară neutralitatea în „războiul european”.
1940 – Suspendarea Constituției din februarie 1938 și dizolvarea Parlamentului; regele Carol al II-lea cedează generalului Ion Antonescu principalele prerogative ale puterii. Cu o zi în urmă, la 4 septembrie, după demisia guvernului Gigurtu, generalul Ion Antonescu fusese numit preşedinte al Consiliului de Miniştri. În seara de 5 septembrie au loc manifestații ale tineretului naționalist-legionar. Generalul Antonescu raportează situația regelui, la ora 21, cerându-i să abdice și să părăsească țara până în zori.
1940 – În urmă cu 80 de ani, Guvernul Marii Britanii declara că nu recunoaşte arbitrajul germano-italian de la Viena din 30.VIII.1940, prin care partea de nord a Transilvaniei a fost cedată Ungariei horthyste.
1940 – Tot într-o zi de 5 septembrie şi tot acum 80 de ani Vasile Ionescu este numit director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, funcţie pe care o va deţine până la 15 februarie 1945, cu întrerupere pe durata guvernării legionare. Personalitatea lui Vasile Ionescu (1898-1978), militar şi jurist de profesie, este legată nemijlocit de istoria Radioului românesc. Angajat ca avocat în 1931, a urcat treptat în ierarhia administrativă a instituţiei, având un rol important în anihilarea încercării legionarilor de a prelua cu forţa controlul Radioului după asasinarea premierului Armand Călinescu – septembrie 1939
1944 – În urmă cu 76 de ani, între 5 şi 8 septembrie, Armata a IV-a română oprea ofensiva germano-ungară din centrul Transilvaniei
1948 – Acum 72 de ani a fost înfiinţată echipa de fotbal Universitatea Craiova. S-a numit iniţial Clubul Sportiv Universitar Craiova şi a aparţinut Asociaţiei Naţionale a Studenţilor din România. A fost prima echipă din România care a disputat o semifinală de cupă europeană (Cupa UEFA, ediţia 1982-1983). Clubul de fotbal Universitatea Craiova a fost dezafiliat de la FRF la 20.VII.2011, fiind exclus din toate competiţiile
1960 – Generalul de Gaulle anunţă într-o conferinţă de presă că refuză integrarea şi reforma NATO, fără acceptarea Franţei la conducerea organizaţiei; după 9 zile va fi făcut public planul francez de conducere în trei a NATO.
1972 – În Germania, la Munchen, cu ocazia Jocurilor Olimpice de Vară, are loc un atentat asupra delegatiei Israelului, soldat cu 11 morți. Opt teroriști arabi, reprezentând grupul militant “Septembrie Negru”, au pătruns în Satul Olimpic, au ucis 2 membri ai delegatiei Israelului si i-au luat ostateci pe alti 9. În timpul operațiunii de salvare au murit ostaticii, 5 teroriști și un polițist.
1975 – În SUA, în Sacramento, California, are loc un atentat asupra Președintului SUA, Gerald Ford.
1980 – A fost inaugurat tunelul rutier ”St. Gotthard” din Alpii elveţieni, cel mai lung tunel de autostradă din lume (16,22 km) la acea dată (titulatură pe care a deținut-o vreme de 20 ani, până când a fost dat în folosință tunelul Lærdal, din Norvegia), care face legătura între localitatea elveţiană Goschen şi cea italiană Airolo. Având o singură bandă pe sens, este adesea locul unor ambuteiaje de anvergură, fapt pentru care autoritățile elvețiene au decis să construiască un nou pasaj rutier prin munții Gotthard, însă proiectul nu va fi inaugurat mai devreme de anul 2027; actualmente este al treilea cel mai mare tunel din lume destinat traficului auto, după cel din Norvegia (24,5 km) şi tunelul Zhongnanshan din China (18 km).
1982 – Inaugurarea barajului Itaipu, cel mai mare baraj din lume, care include cea mai mare hidrocentrala din lume, pe Parana, între Brazilia și Paraguay.
1997 – Prin decret, Boris Eltin a stabilit data de 5 septembrie ca zi a orașului Moscova.
2000 – A fost efectuată, pentru prima dată în România, o operație de transplant de rinichi de la copil la adult, la Clinica de Urologie a Spitalului Fundeni.
2002 – A fost inaugurată, la București, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, în prezența ministrului federal al Economiei Germane, Werner Muller, a ministrului român al Industriei și Resurselor, Dan Ioan Popescu și a peste 200 de reprezentanți ai unor firme româno-germane.

Nașteri…
1568: S-a născut, la Stilo, Italia, Tommaso Campanella, teolog, filosof şi poet italian (m. 21.05.1639, la Paris, Franța)
1187 – S-a născut, la Paris, Ludovic al VIII-lea al Franței, rege al Frantei în perioada 1223-1226. Era supranumit Ludovic “Inimă de Leu” (d. 08.11.1226).
1568 – S-a născut filosoful italian Tommaso CAMPANELLA, teolog, filosof şi poet italian. Persecutat si intemnitat timp de 27 de ani de catre Inchizitie, scrie in inchisoare celebra utopie “Cetatea soarelui”, lucrare ce a stat la baza formularii teoriei socialismului utopic (m.21.05.1639).
1638 – S-a născut, în Saint-Germain-en-Laye, Ludovic al XIV-lea, rege francez supranumit “Regele Soare”, a condus Franța timp de 72 de ani (cea mai îndelungată domnie din istoria Europei). Absolutismul regal a atins apogeul în timpul domniei lui. A fost copilul regelui Ludovic al XIII-lea si al reginei Ana de Austria. În 1643, înainte de a împlini 5 ani, tatăl său moare, și astfel Ludovic ii urmează la tron. În timpul minoratului lui Ludovic al XIV-lea, statul a fost condus de cardinalul Mazarin și de Ana de Austria. “Regele Soare” a promovat o politică externă agresivă, sub conducerea sa fiind declanșate mai multe războaie. Atât luptele inițiate, cât și luxul de la curtea regală au ajuns să ruineze Franța. Lui Ludovic al XIV-lea i se atribuie celebra expresie “Statul sunt eu”. În perioada domniei sale, artele, știința și literatura au cunoscut o perioadă înfloritoare. Tot în acești ani a fost ridicat și imensul palat de la Versailles, o lucrare arhitecturală deosebită (m.01.09.1715).
1641 – S-a născut, la Paris, Robert Spencer, al II-lea Conte de Sunderland, militar, om de stat și diplomat englez (d. 28 septembrie 1702, la Althorp).
1660 – S-a născut scriitorul englez Daniel DEFOE (m.24.04.1731). Primul mare romancier realist englez (Robinson Crusoe, 1719 şi altele). Întemeietor al ziaristicii moderne în Anglia.
1667 – S-a născut Giovanni Girolamo Saccheri, preot iezuit și matematician italian (d. 25.10.1733).
1704 – S-a născut pictorul francez Maurice Quentin de la Tour, un portretist francez stilul rococo care la inceput a pictat pasteluri (m.17.02.1788).
1733 – S-a născut scriitorul german Cristoph Martin WIELAND, prozator și poet german, personalitate de seamă a iluminismului (m.20.I.1813).
1735 – S-a născut, la Leipzig, Johann Christian BACH, compozitor şi pianist german, cel de-al unsprezecelea şi cel mai mic fiu al organistului şi compozitorului german Johann Sebastian Bach (1685-1750). J. C. Bach a compus opere, cantate, 49 simfonii, 13 uverturi, 31 simfonii concertante, 37 concerte pentru pian, muzică religioasă, camerală etc. (m.01.01.1782).
1745, 5/16 – S-a născut Mihail I. Kutuzov, feldmareşal rus, participant la războaiele ruso-turce; comandant suprem al armatei ruse în războiul împotriva lui Napoleon I din 1812 (m. 1813).
1774 – S-a născut pictorul suedez Caspar David Friedrich, unul din cei mai importanți reprezentanți ai romantismului german în perioada sa timpurie (m. 1840).
1771 – S-a născut Arhiducele Carol de Austria, duce de Teschen, feldmareșal austriac, fiul împăratului Leopold al II-lea și al soției sale Infanta Maria Luisa de Spania. A fost de asemenea fratele mai tânăr al lui Francisc I al Austriei. (d. 30.04.1847).
1774 – S-a născut, la Greifswald, Caspar David FRIEDRICH (m.07.05.1840), pictor romantic german, reprezentant al simbolismului. A realizat peisaje străbătute de melancolie, între care: Răsărit de lună la mare; Călătorind deasupra norilor etc.
1791 – S-a născut, la Berlin, Giacomo MEYERBEER (m.02.05.1864), compozitor, pianist şi dirijor german. Creaţia sa este prin excelenţă romantică. A rămas în istoria muzicii ca un maestru al mijloacelor de expresie muzicală: recitativul şi declamaţia, mai ales în operele sale Hughenoţii şi Africana. A mai compus cantate, lucrări simfonice, marşuri, muzică bisericească.
1817 – S-a născut scriitorul rus Aleksei Konstantinovici Tolstoi, poet, dramaturg și prozator rus. Aparține familiei de scriitori Tolstoi, fiind văr de-al doilea al lui Lev Tolstoi. (m. 10.10.1875).
1839 – S-a născut, la București, Mihail (Gheorghiad) Obedenaru, medic, publicist și diplomat român (d. 8 iulie 1885, la Atena)
1842 – S-a născut în Sohodolul Branului, jud. Brașov, Ilarion PUŞCARIU(numele de botez Bucur), teolog, pedagog şi istoric; vicar al Arhiepiscopiei Sibiului (1889-1922, hirotonit arhiereu în 1921); vicepreşedinte al ASTREI (1889-1901); a publicat lucrări de istorie laică şi bisericească, de pedagogie; a colaborat la o serie de publicaţii româneşti din Transilvania; membru de onoare al Academiei Române din 1916 (d. 26.08/08.09.1922).
1849 – S-a născut Jack Daniel (Jasper Newton “Jack” Daniel), om de afaceri american, fondator al băuturii „Jack Daniel’s” (d. 10.11.1911).
1851 – S-a născut, în oraşul Focşani, Gheorghe Şonţu, maior, erou al Războiului de Independenţă (1877-1878), a căzut în luptă, în fruntea batalionului I din Regimentul 10 dorobanţi pe care-l comanda în timpul asediului pentru cucerirea Redutei Griviţa 2 (m. 30.08/11.09.1877).
1854 – S-a născut Emanoil Riegler, medic şi farmacolog român (d. 1929).
1857 – S-a născut, la Târgoviște, Smara (pseudonimul Smarandei Gheorghiu); activitatea sa diversă – ca scriitoare, publicistă, membră a mai multor societăţi culturale – stă sub semnul rolului său important de militantă activă în mişcarea feministă a epocii; este prima reprezentantă a României care conferenţiază în Occident, participând la congrese internaţionale: Congresul orientaliştilor (1889), Congresul Uniunii Femeilor pentru Pace (1900), Congresul latin (1902), Congresul educaţiei în familie (1913) (m. 26.01.1944, la București).
1857, 5/17 – S-a născut inginerul rus Konstantin Eduardovici Ţiolkovski; un savant rus specialist în rachete si pionier al astronauticii, studii de aerodinamică şi astronautică; unul dintre fondatorii astronauticii (m. 19 septembrie 1935).
1858 – S-a născut, în Pleșești, azi Alexandru Vlahuță, județul Vaslui, Alexandru Vlahuță, scriitor si publicist, unul dintre teoreticienii samănătorismului, membru de onoare post-mortem al Academiei Române din 1948 (romanul “Dan”, opera memorialistică “România pitorească”) (m.19.11.1919, București).
1869 – S-a născut Carolina Maria de Austria, prințesă de Saxa-Coburg-Kohary (d. 1945).
1879 – S-a născut Nicolae T. Deleanu, fitofiziolog si biochimist; a fost primul cercetator, pe plan mondial, care a semnalat procesul de homeostazie (mentinerea in anumite limite a constantelor fiziologice) a ionilor in organismele vegetale (m.29.05.1959).
1887 – S-a născut, la Bârlad, jud. Vaslui, Constantin VASILIU-RĂŞCANU(m.1980), general român. S-a remarcat în luptele de la Sevastopol şi în Kuban, precum şi în operaţiunile militare împotriva trupelor germane de pe Valea Prahovei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost ministru de război (1945-1946) în guvernul dr. Petru Groza, contribuind la promovarea procesului de politizare a armatei.
1888- S-a născut Sir Sarvepalli RADHAKRISHNAN, filosof şi om politic indian (între 1952 şi 1962 – vicepreşedinte, iar între 1962 şi 1967 – preşedinte al Indiei); membru de onoare străin al Academiei Române (1956) (m.17.IV.1975).
1892 – S-a născut Szigeti Jozsef, violonist maghiar, stabilit iniţial în Franţa (1938) şi apoi în SUA (1951) (m. 1973).
1895 – S-a născut, la Dej, jud. Cluj, Victor CHERESTEŞIU (m.1971), istoric român. Membru al Societăţii Române de Ştiinţe Istorice. A efectuat cercetări asupra istoriei moderne a Transilvaniei, domeniul predilect fiind revoluţia de la 1848-1849. Asupra ei a elaborat mai multe studii şi o amplă lucrare cu caracter monografic: Din istoria Transilvaniei, 2 vol., 1961.
1902 – S-a născut Darryl F. Zanuk, producator de filme american. A fost director al studioului „Warner Brother” (1928-1933), apoi întemeietor al studiourilor „20th Century”, la conducerea cărora rămâne până în 1956, când devine producător independent. A fost cel mai longeviv dintre magnaţii de la Hollywood. (d.22.12.1979).
1905 – S-a născut, la Budapesta, în familia unui industriaş evreu, Arthur Koestler, scriitor şi jurnalist englez de origine maghiară (d. 1983, s-a sinucis).
1906 – S-a născut Dmitri Şostakovici, compozitor rus (d. 1975).
1907 – S-a născut Sunnyland Slim (Albert Luandrew), bluesman american.
1908 – S-a născut Josué de CASTRO, medic, sociolog şi economist brazilian; autorul celebrei lucrări „Geografia foamei” (1946), una dintr-o lungă serie de lucrări abordând probleme grave atât pentru ţara sa, cât şi pentru alte zone ale globului – sărăcia şi malnutriţia; preşedinte al FAO (1952-1956); ambasador al Braziliei la Naţiunile Unite, la Geneva (1962-1964); după lovitura de stat militară din martie 1964 se va stabili la Paris, unde va înfiinţa (1965) Centrul Internaţional pentru Dezvoltare (CID), al cărui preşedinte va fi până la sfârşitul vieţii (m.24.IX.1973).
1908, 5/18 – S-a născut Viktor Ambarţumian, astronom şi astrofizician armean; a descoperit asociaţiile de stele, structura şi evoluţia acestora (m. 1996).
1912 – S-a născut John Cage, compozitor şi pianist american; inventatorul „pianului preparat” (între ale cărui corzi sunt plasate obiecte din diferite materiale, care modifică sunetele); a introdus în muzică noţiunea de indeterminare, ideile hazardului şi creativităţii interpretului (m. 1992).
1919 – S-a născut, la Prangins, Elveția, unde familia imperială austriacă era în exil, Rudolf de Habsburg-Lorena, fiul cel mic al împăratului Carol I, ultimul împărat al Austro-Ungariei (d. 15.05.2010, Bruxelles, Belgia).
1920 – S-a născut, la Hangu, jud. Neamţ, Mirela ANDREI (m.1996), medic român. Între anii 1949-1980 a funcţionat la Clinica şi disciplina de Protetică dentară din cadrul Institutului de Medicină şi Farmacie Iaşi (1949-1986). A publicat peste 60 de lucrări ştiinţifice în domeniul stomatologiei.
1920 – S-a născut, în Schaerbeek, Jean Tordeur, scriitor, filolog şi publicist belgian; după 1958 a participat intens la construcţia europeană (ca secretar adjunct al Uniunii Capitalelor Comunităţilor Europene); membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1992 (m. 27.01.2010, Tournai, Belgia).
1921 – S-a născut, la Iaşi, Adrian MARINO, teoretician şi istoric literar român. A publicat monografii literare (Viaţa lui Alexandru Macedonski, 1965; Opera lui Alexandru Macedonski, 1967). Are studii de hermeneutică şi critica ideilor literare (Dicţionar de idei literare, 1973; Biografia ideii de literatură), cu valoare de pionierat în plan european. A fost prezent cu contribuţii teoretice în literatura comparată. Între anii 1949 şi 1963, a fost deţinut politic (m. 17.03.2005, la Cluj-Napoca).
1925 – S-a născut, în Nässjö, psihologul suedez David Magnusson; specialist în studiul personalităţii; contribuţii în psihometrie, precum şi în metodologia cercetării dezvoltării individului; membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1992.
1926 – S-a născut la Sibiu, Carmen PETRA-BASACOPOL, compozitoare și profesoară de muzică română.
1926 – S-a născut, la Lugoj, pictorul român Diodor Dure (m. 25.05.2003).
1929 – S-a născut, în București, Catinca Ralea, traducătoare din literaturile engleză, americană şi franceză, regizoare de film, actriță și realizatoare de emisiuni radio-tv din România. Din 1953 a lucrat la Secţia engleză a Redacţiei emisiunilor pentru străinătate a Radiodifuziunii Române (crainic, redactor, apoi şef al secţiei); A fost fiica lui Mihai Ralea și soția lui Emanoil Petruț (d. 19.01.1981, București).
1931 – S-a născut, la Huşi, jud. Vaslui, Constantin CODRESCU, actor român de teatru şi film. A jucat pe scena Teatrului „Mic” din Bucureşti. A debutat pe ecran în filmul Moara cu noroc (1953). S-a impus prin Mihai Viteazul (1970), Răscoala (1975) şi altele.
1939 – S-a născut John Stewart, vocalist, chitarist și compozitor american (Kingston Trio).
1940 – S-a născut, in Chicago, Raquel Welch (Raquel Welch Tejada), actriţă americană de film.
1942 – S-a născut regizorul și producatorul francez Francis Leroi (m.21.03.2002).
1943 – S-a născut Joe „Speedo” Frazier, vocalist american (The Impalas).
1943 – S-a născut, în București, Mihail Gr. Coculescu, medic, profesor universitar, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, preşedinte al Societăţii române de Psihoneuroendocrinologie. În ultimii 15 ani prof. univ. dr. Mihai Coculescu a readus în plan internațional revista „Acta Endocrinologica”, la cele mai înalte standarde științifice (d. 25 martie 2016, la București).
1943 – S-a născut la Cluj-Napoca, Palfi Mozes Zoltan, deputat UDMR (d. 29.08.2011, la Cluj-Napoca).
1945 – S-a născut Al Stewart, chitarist, vocalist și compozitor britanic.
1946 – S-a născut Dean Ford, vocalist, chitarist și muzicutist britanic (Marmalade).
1946 – S-a născut, în Zanzibar, Freddie MERCURY(pe numele adevărat Farrokh Bulsara), stabilit în Anglia, cântăreţ şi compozitor britanic de rock. Solist al grupului „Queen”. A avut atracţie pentru îmbinarea genurilor: rock, operă, jazz, vals, disco etc. Discografie solo: The Freddie Mercury Album; We are the champions (m.24.11.1991).
1946 – S-a născut Buddy Miles, baterist și compozitor american (Electric Flag, Santana, Band Of Gypsies).
1946 – S-a născut Loudon Wainwright III, cântăreț, chitarist și compozitor satiric american.
1947 – S-a născut la Botoșani, Alexandru Dobrescu, critic literar.
1948 – S-a născut, în comuna Lunca Mureșului, județul Alba, Sandor Konya-Hamar, deputat român în legislatura 1992-1996, ales în județul Cluj pe listele partidului UDMR.
1949 – S-a născut Dave „Clem” Clempson, chitarist si compozitor britanic.
1950 – S-a născut la București, Adrian Hoajă, poet, textier și jurnalist.
1950 – S-a născut în Valea Iașului, jud. Argeș, Chestor general (r.) dr. Anghel Andreescu, fost director SPP (4 mai 1998 – 21 ianuarie 1999), comandant al Jandarmeriei Române (1999-2001) și fost secretar de stat, șeful Departamentului Ordine și Siguranță Publică, la Interne (2005-2009).
1950 – S-a născut caricaturista americană Cathy Guisewite, cunoscută autoare de benzi desenate.
1951 – S-a născut, în Caraopolis, Pennsylvania, Michael John Douglas, mai bine cunoscut sub numele de Michael Keaton, este un actor american, cel mai cunoscut pentru rolul său Batman din filmul cu același nume al lui Tim Burton și pentru rolurile din Batman Returns și White Noise.
1953 – S-a născut Paulie Carmen, cântăreață americană (Champaign).
1958 – S-a născut Sal Solo, vocalist, chitarist, clăpar și compozitor britanic (Classics Nouveaux).
1960 – S-a născut, în București, Adrian Ciocănea-Teodorescu, fost deputat PNL de Brașov, în legislatura 2004 – 2008.
1960 – S-a născut, la București, Claudiu Istodor, actor.
1966 – S-a născut Terry Ellis, vocalista americana (En Vogue).

Decese…
1803 – A murit Pierre Choderlos de Laclos, scriitor francez (n. 1741).
1857 – A murit Auguste Comte, filozof, matematician, sociolog francez (n. 1798).
1902 – A murit Rudolf Virchow, geniul teoriei celulare; medic şi anatomist german, fondatorul patologiei celulare (n. 13.10.1821).
1906 – A decedat, la Duino, Italia, Ludwig Boltzmann, fizician si matematician austriac (n. 20.02.1844, la Viea).
1938 – A încetat din viaţă la Bad Nauheim, Germania, Gheorghe D. MĂRDĂRESCU (n. 4 august 1866, în Iași), general şi om politic român. S-a remarcat în campaniile de la Dunăre şi din Carpaţii Meridionali (1916) şi în bătălia de la Mărăşti. A fost comandant al comandamentului trupelor din Transilvania (1919-1920). A fost decorat de Regele Ferdinand și Regina Maria cu Ordinul militar Mihai Viteazul clasa III-a pentru acțiunea contra regimului bolșevic al lui Béla Kun Între anii 1922-1926 a fost ministru de război.
1940 – A murit Mihail Berezovschi, compozitor si dirijor (n.20.02.1868).
1953 – A încetat din viaţă, la Paris (unde se stabilise), Constantin LEVADITI, inframicrobiolog virusolog și imunolog român. Membru de onoare al Academiei Române din 1926, membru titular al Academiei Franceze de Medicină din 1928. Unul dintre fondatorii virusologiei pe plan mondial şi un promotor al chimioterapiei. A efectuat cercetări originale în domeniul sifilisului, poliomielitei, encefalitei etc. (n.1874).
1959 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, Gheorghe DANGA, compozitor şi dirijor de cor român. Dirijor al Societăţii corale „Zori de zi” din Capitală (1923-1934), al corului „Lyra” din Câmpina (1934-1941), corului Radiodifuziunii Române (1949-1959). A scris muzică pentru cor, laică şi religioasă (n.1905)
1973 – A murit cântăreţul de operă (baritonul) Petre ŞTEFĂNESCU-GOANGĂ (n.13.III.1902).
1986 – A murit, la București, prozatorul Nicuţă Tănase (n. 12.08.1924, comuna Roșu, Ilfov).
1993 – A decedat Pierre-Auguste Renoir, regizor francez (n. 1914).
1995 – A murit Eduard Pamfil, profesor, academician, intemeietorul scolii romanesti de psihiatrie.
1996 – A murit Leonard Katzman, cel care a produs și scris scenariul pentru aproape 350 de episoade ale serialului de televiziune ”Dallas”.
1997 – A murit, la Calcutta (India), Maica Tereza, (pe numele ei laic Agnes Ganxhe Bojaxhiu); superioara Congregației romano-catolice “Misionarele carității”. Devenită la 19 ani călugăriţă, şi-a dedicat întreaga viaţă celor nevoiaşi, iar în 1949 a întemeiat Ordinul romano-catolic “Misionarele Carităţii”, cu sediul la Calcutta (India); Premiul Nobel pentru pace pe 1979 (n.27.VIII.1910, în Albania). NOTĂ 1: Maica Tereza a fost beatificată la 19.X.2003, în cursul unei ceremonii desfăşurate în Piaţa Sf. Petru din Roma, în prezenţa a 300 de cardinali, care se aflau la Vatican pentru aniversarea celor 25 de ani de pontificat ai Papei Ioan Paul al II-lea, dar şi a 3.000 de săraci şi a 500 de persoane cu handicap (beatificarea este prima etapă în vederea includerii în rândurile sfinţilor Bisericii Catolice). NOTĂ 2: Biserica Romano-Catolică marchează la 5 septembrie ziua de pomenire a Fericitei Tereza din Calcutta, fecioară. A fost canonizată la data de 4 septembrie 2016.
1997 – A murit, la București, Radu Boureanu, poet, prozator, dramaturg, publicist, eseist şi traducător (n. 09.03.1906, la București)
1997 – A murit Sir Georg Solti, dirijor englez de origine maghiară (n. 1912).
2004 – A murit în București, în vârstă de 92 ani, Grigore Gheba, general de armată și profesor de matematică român. A scris 34 de culegeri de probleme de matematică, tipărite în peste 6 milioane de exemplare (n.15.08.1912, în Poienița – Dumitreşti, județul Râmnicu-Sărat, azi judeţul Vrancea).
2009: A murit Jöel Holmes (numele real: Jöel Covrigaru), cântăreţ, compozitor şi poet francez de origine română; stabilit cu părinţii în Franţa din 1934 (n. 1928)
2011 – A murit, în Catania, tenorul italian Salvatore Licitra (n. 10.08.1968, în Berna, Elveția).
Calendar Creștin-Ortodox…

Sf. Prooroc Zaharia și Dreapta Elisabeta, părinții Sf. Ioan Botezătorul. Sf Mc. Urban.

 

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 5 septembrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 5 septembrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de...

21 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1615 - Bătălia de la Tătăreni, Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge pe Ştefan Tomşa şi se...

20 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1224 - Acum 796 de ani, era menționată pentru prima dată biserica „Sf. Mihail” din Cisnădioara (jud. Sibiu), monument istoric și de arhitectură din...

18 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1302 - Prin bula papală Unam Sanctam, papa Bonifaciu al VIII-lea proclamă supremaţia spirituală a papei asupra tuturor deciziilor dogmatice. 1307 - După legenda lui...

16 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1364 - Începutul domniei lui Vladislav I în Țara Românească, cunoscut și sub numele de Vlaicu Vodă, a domnit pană în 1377. S-a îngrijit...
- Advertisement -corhaz1 - 5 septembrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 5 septembrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments