13.9 C
București
joi, ianuarie 21, 2021

6 februarie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

21 ianuarie 1941 – Generalul Antonescu, şeful statului, îndepărteaza de la putere printr-o lovitura de stat Mişcarea Legionară cu care intrase în conflict…

Rebeliunea legionară (21-23 ianuarie 1941) a reprezentat confruntarea violentă dintre gruparea Garda de Fier și fostul lor partener la...

21 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1077: Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de...

20 ianuarie CALENDARUL ZILEI…

1368 - În urmă cu 653 de ani Vladislav I (Vlaicu Vodă), domnitor al Ţării Româneşti, confirma braşovenilor privilegiile...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 6 februarie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

„Ziua Roşiei Montane”; Roşia Montană (numele latin: Alburnus Maior), cea mai veche localitate minieră din România, apare pentru prima dată menţionată în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.               – „Ziua Internaţională a Toleranţei Zero faţă de Mutilarea Genitală Feminină (FGM)”. Prima dată, pe 6 februarie 2003, Stella Obasanjo, prima Doamnă a Nigeriei, a făcut oficială declaraţia cu tema „Toleranţă Zero faţă de FGM”, în Africa, în timpul unei conferinţe organizate de Comitetul Inter-African al Practicilor Tradiţionale care afectează sănătatea femeilor şi copiilor. Sub-Comisia ONU a Drepturilor Omului a adoptat, apoi, această zi, transformând-o într-un eveniment internaţional.
– 6-8: „Zilele Mondiale fără Telefon Mobil”; ziua a fost marcată prima dată la 6 februarie 2001, la iniţiativa scriitorului francez Philip Marso, autorul primului roman scris sub formă de SMS; din anul 2004 campania a fost extinsă pe perioada a trei zile – 6, 7 şi 8 februarie; scopul manifestărilor este de a atrage atenţia utilizatorilor asupra impactului pe care îl are tehnologia în viaţa cotidiană şi asupra dependenţei de telefoanele mobile şi smartphone-uri.

Evenimente…
131 – Prima atestare documentară a Roşiei Montane, această dată apărând pe o tăbliţă cerată găsită într-una dintre galeriile ce datează din perioada romană (înființată de către romani în timpul domniei lui Traian sub numele de Alburnus Maior). Roşienii sunt cea mai veche comunitate din România, iar Roşia Montană este considerată de istorici actul de naştere a poporului român. Aici au fost găsite tăbliţele cerate antice, care au stat la baza cercetării dreptului roman de laureatul premiului Nobel Theodor Mommsen. Cei şapte kilometri de galerii romane sunt unici în lume.
1508 – Maximilian I acceptă, cu acordul Papei Julius al II-lea, în Trento de a fi ales ca Împărat Roman.
1685 – Iacob al II-lea al Angliei devine rege după decesul fratelui său, Carol al II-lea.
1696 – Acum 324 de ani apărea, în tipografia instalată la Mănăstirea Snagov, prima tipăritură, cartea „Orânduiala slujbei sfinţilor Constantin şi Elena”, publicată, cu text grecesc şi românesc, de Mihail Iştvanovici, sub îngrijirea lui Antim Ivireanul şi dedicată lui Constantin Brâncoveanu.
1800 – Alessandro Volta inventează prima baterie electrică din istorie, aşa-numita „pilă voltaică” – „strămoşul” bateriilor electrice, ce permitea transformarea energiei chimice în energie electrică.
1840 – Semnarea Tratatului de la Waitangi dintre băştinaşi – mauri şi coloniştii britanici; Sărbătoarea naţională a Noii Zeelande.Tratatul de la Waitangi (în engleză Treaty of Waitangi, în māori Te Tiriti o Waitangi) este un tratat semnat la 6 februarie 1840, de reprezentanţi ai Coroanei britanice, şi de diferite căpetenii Māori din nordul Insulei de Nord a Noii Zeelande. Tratatul stipula înfiinţarea postului de guvernator britanic în Noua Zeelandă, recunoştea proprietatea populaţiei Māori asupra pământurilor şi bunurilor acestora, şi le dădea băştinaşilor Māori aceleaşi drepturi ca şi cetăţenilor britanici. Astăzi, acest tratat este considerat actul fondator al Noii Zeelande ca ţară.
1857 – Se împlinesc 163 de ani de la apariţia, la Bucureşti (de două ori pe săptămână, până la 6/18.VIII.1857), jurnalul politic şi literar „Concordia”, oficios al mişcării unioniste, sub redacţia lui C. A. Kretzulescu, care, în același an, îşi schimbă denumirea în „Românul”, având ca director pe C.A.Rosetti. Ziarul era purtătorul de cuvânt al liberalilor radicali (6/18 februarie).
1866 – B.P Haşdeu editează, la Bucureşti, revista săptămânală satirico–umoristică „Satyrul” (apare până la 6 iulie 1866).
1870 – Gh. Chiţu demisionează din Parlament împreună cu alţi 6 deputaţi liberali.
1885 – Spiru Haret este numit secretar general al Ministerului Instructiei si al Cultelor.
1898 – A avut loc, în cadrul Concertelor Colonne din Paris, premiera „Poemei române” compusă de George Enescu, sub bagheta dirijorului Edouard Colonne; „Poema Română” a fost dedicată de Enescu reginei Elisabeta a României. Este prima sa apariţie publică în calitate de compozitor (la vârsta de 16 ani).
1914 – Elena Caragiani a devenit prima aviatoare a României, fiind brevetată de Aeroclubul Franţei. Îndrăgostită de pilotaj, a început să se intereseze de zbor la cei specializaţi în domeniu, cum ar fi cumnatul său, locotenentul Andrei Popovici. Primul zbor are loc în 1912, împreuna cu profesorul său de echitaţie, Mircea Zorileanu, posesor al unui brevet de pilotaj eliberat în Franţa. Se înscrie în „Liga Aeriană”, şcoala de pilotaj condusă de prinţul George Valentin Bibescu, fiind singura femeie cursant, fapt care a stârnit indignare. Lecţiile de pilotaj le-a luat cu Constantin Fotescu, căpitanul Nicu Capsa şi Mircea Zorileanu, pe avioane de tip „Farman”, „Wright” sau „Santos Dumont”, speciale pentru antrenament.
1924 – Acum 96 de ani era adoptată Legea persoanelor juridice care preciza condiţiile ce se cereau îndeplinite de o organizaţie spre a obţine calitatea de persoană juridică. Prin această lege, s-a creat cadrul juridic pentru dizolvarea unor organizaţii politice antinaţionale.
1945 – În urmă cu 75 de ani apărea Legea nr. 86 privind Statutul Naţionalităţilor Minoritare, potrivit căreia toţi cetăţenii sînt egali în faţa legii şi se bucură de aceleaşi drepturi civile şi politice, fără deosebire de rasă, naţionalitate, limbă sau religie. Statutul prevedea pedepsirea prin lege a manifestărilor urii de rasă sau a naţionalismului.
1948 – Echipa feminină a României cucereşte locul al treilea la campionatul mondial de tenis de masă desfăşurat la Londra.
1952 – Se împlinesc 68 de ani de la urcarea pe tron a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord. La 6 februarie 1952, Regele George al VI-lea se stinge din viaţă şi este urmat la tron de fiica sa, Elisabeta. Încoronarea a avut loc la Westminster Abbey, la 2 iunie 1953. Elisabeta a II-a deţine al doilea record de longevitate pe tronul britanic, după Regina Victoria, care a domnit 63 de ani şi şapte luni.
1958 – Opt fotbaliști ai clubului Manchester United sunt victime ale accidentului aviatic de la München.
1960 – Se constituie Comitetul naţional român pentru Asociaţia Internaţională de Arte Plastice.
1991 – Ministerul Român de Externe dă o declaraţie prin care propunea desfiinţarea, până la mijlocul anului 1991, a tuturor structurilor militare ale Tratatului de la Varşovia. Toate statele membre ale pactului ceruseră acelaşi lucru. La 01.07.1991, la Praga, a fost semnat Protocolul de încetare a valabilităţii Tratatului de la Varşovia (încheiat la 15.05.1955).
1995: Prima joncţiune spaţială între naveta Discovery şi staţia cosmică Mir.
1999 – Începe Conferinţa de la Rambouillet, convocată de Grupul de Contact, în scopul negocierii unui acord interimar care să prevadă o “autonomie substanţială” pentru Kosovo. Ea se încheie prin acceptarea, în linii mari a proiectului de către cele două părţi. Belgradul exclude desfăşurarea unei forţe internaţionale în Kosovo, iar albanezii nu renunţă la pretenţia lor de a organiza un referendum privind independenţa provinciei (6 – 23 februarie 1999).

Nașteri…
1695 – S-a născut matematicianul elveţian Nicolaus II Bernoulli (m. 1726).
1748: S-a născut, la Ingolstadt, Adam Weishaupt (Johann Adam Weishaupt), filosof și scriitor german, fondator al Ordinului Iluminaţilor (Illuminati, pluralul din latinescul illuminatus, „ilumináţii”), societate secretă înfiinţată în Bavaria, Germania (d. 18 noiembrie 1830, Gotha).
1803 – S-a născut scriitorul Theodor Aaron (m.1859).
1863 – S-a născut tenorul Ioan Băjenaru (m. 1921).
1867 – S-a născut, la Focşani, biologul Dimitrie Voinov; cercetări de histologie şi citologie; are meritul de a fi dezvoltat la Universitatea din Bucureşti o şcoală puternică de citologie umană; membru titular al Academiei Române din 1927 (m. 07.07.1951, în Bucureşti).
1881: S-a născut Ştefan Ionescu, politician şi general român.
1889 – S-a născut Krikor H. Zambaccian, critic şi colecţionar de artă; impresionanta sa colecţie de obiecte de artă modernă românească şi franceză a donat-o, în 1947, statului român, deschizând în Bucureşti, la 19 mai acelaşi an, muzeul ce-i poartă numele şi care, ulterior, a fost încorporat în cadrul Muzeului Colecţiilor de Artă; membru corespondent al Academiei Române din 1948 (m.18.09.1962).
1891 – S-a născut Adrian Maniu, poet, dramaturg, traducător şi publicist distins cu premiul national de poezie pe anul 1938 („Vrajitorul apelor”, „Linga pamint”); a inaugurat la Radiodifuziunea Română, în anul 1930, „Universitatea Radio”, program pe care l-a condus până în 1933; membru corespondent al Academiei Române din 1933 (m. 20.04.1968).
1893, 6/17 – S-a născut Sandu Teleajen (pseudonimul lui Alexandru P. Morcovescu), poet, prozator, dramaturg; artist societar al Teatrului Naţional din Iaşi (din 1918) şi director al aceluiaşi teatru între anii 1937 şi 1939 (m. 1963).
1897 – S-a născut medicul Constantin T. Nicolau; şi-a legat numele de aşezarea hematologiei româneşti pe baze moderne; a fost primul profesor de hematologie din învăţământul superior românesc, separând această disciplină de histologie şi de medicina internă; a pus bazele (1953) unei reţele de centre de conservare şi transfuzie; a realizat prima puncţie sternală din România; membru corespondent al Academiei Române din 1963 (m. 1973).
1897 – S-a născut regizorul brazilian Alberto Cavalcanti, unul dintre sustinatorii avangardei franceze.
1898 – S-a născut soprana germană de coloratură Erna Sack (m. 1972).
1899 – S-a născut Ramón Novarro, actor mexican (m. 1968).
1903 – S-a născut pianistul chilian Claudio Arrau (m. 1991).
1908 – S-a născut la Blejoi, Prahova, Geo Bogza, scriitor si ziarist, membru al Academiei Romane din 2 iulie 1955, creator al unei formule unice de reportaj, reportajul poematic, ilustrat de volumul ”Cartea Oltului”; frate cu scriitorul Radu Tudoran (m.14.09.1993).
1911 – S-a născut Stephen Bosustow, regizor si producator american. Lucreaza pentru Walt Disney ca scenarist si desenator (1937-1941). In 1945, infiinteaza firma “United Production of America” (UPA), importanta in dezvoltarea industriei cinematografului de animatie.
1911 – S-a născut Ronald Reagan, om politic american republican, cel de-al 40-lea președinte al SUA în perioada ianuarie 1981 – ianuarie 1989; în tinereţe a fost actor de film (m.05.06.2004).
1912: S-a născut, la München, Eva Braun (Eva Anna Paula Hitler), născută Braun; a fost timp de 14 ani amanta şi în ultimele 36 de ore din viaţă, soţia lui Adolf Hitler (d. 30 aprilie 1945, Berlin).
1913 – S-a născut, la Chişinău, azi în R. Moldova, Sergiu (Serghei) Malagamba, compozitor, dirijor şi instrumentist (baterist) (m. 1978).
1916 – S-a născut, la Borod, jud. Bihor, istoricul literar Gabriel Țepelea, filolog, istoric literar, scriitor şi om politic ţărănist; prim-vicepresedinte al PNTCD, președinte al Comisiei pentru cultură, arte și mass-media din Camera Deputaților. Ulterior, s-a retras din viața politică și a devenit președintele Societății de științe istorice și filologice; membru de onoare al Academiei Române din 1993 (m. 12.04.2012).
1917 – S-a născut, la Budapesta, Ungaria, Zsa Zsa Gabor, actriţă de film americană de origine maghiară (m. 18.12.2016, în Bel Air, Los Angeles).
1921 – S-a născut Dan Constantinescu, poet și traducător român, a scris şi sub pseudonimul Dan Nicoară (m. 13.03.1997, la Freiburg).
1926 – S-a născut, în comuna Câmpani de Sus, judeţul Bihor, Sofia Popa, interpretă de muzică populară bihoreană. S-a stins din viaţă, în anul 2007, la vârsta de 81 ani.
1926 – S-a născut la București, soprana Zoe Dragotescu (m. 1988, la Lusanne, Elveția).
1929: S-a născut actorul francez Pierre Brice (m. 2015)
1930 – S-a născut la Talea, Prahova, părintele arhidiacon Sebastian-Barbu Bucur, muzicolog, compozitor de muzică bizantină şi profesor; a iniţiat şi coordonat, din anul 1989, Formaţia de Muzică Bizantină „Psalmodia” a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti; a întemeiat secţia de muzică psaltică la UNMB (d. 01.04.2015 la București).
1932 – S-a născut, la Paris, regizorul francez de film François Truffaut, critic de cinema, realizator şi actor francez. Este unul din iniţiatorii mişcării denumite la Nouvelle Vague (Noul Val) (m. 21 octombrie 1984).
1933 – S-a născut, la Iași, Sorin Holban, prozator, poet, dramaturg şi publicist român; în ultimul deceniu de viaţă, a fost director al săptămânalului Jurnalul de Bucureşti (ulterior Jurnalul TV), un satelit al Jurnalului Naţional – cotidian la care era editorialist (m. 11 ianuarie 2004, la București).
1935: S-a născut compozitorul Dan Iagnov (născut Dan Ion Marcu); considerat unul dintre cei mai romantici compozitori de muzică pop ai anilor 1980-2012 (m. 2012)
1939 – S-a născut, la Albești, județul Vaslui, Gabriela Munteanu, muzicolog-pedagog român, profesor universitar – doctor în Muzicologie.
1939 – S-a născut actorul american Mike Farell.
1941 – S-a născut Dave Berry (David Grundy), căntăreț britanic.
1943 – S-a născut Fabian (Fabiano Forte), căntăreț și actor american.
1945 – S-a născut Bob Marley (Robert „Bob” Nesta Marley), renumit interpret jamaican şi compozitor de muzică reggae (m.11.05.1981).
1947 – S-a născut, la Sibiu, Viorel Hizo, antrenor român de fotbal care în cariera de jucător a evoluat pe postul de portar. Și-a început cariera de antrenor în orașul său natal, Sibiu, unde a pregătit pe Inter Sibiu în perioada 1991-1993. În prezent este preşedinte de onoare al clubului FC Interstar Sibiu.
1949 – S-a născut, la Iași, soprana Mioara Cortez, soprană română, fostă prim-solistă a Operei Naționale Române din Iași și profesoară de canto la Universitatea de Arte „George Enescu”, stabilită în Canada din 2006.
1950 – S-a născut, la Lugoj, Ion Lupu, actor al Teatrului Mic.
1950 – S-a născut Mike Batt, muzician, compozitor si producator britanic (Wombles).
1950 – S-a născut Natalie Cole, interpretă (de jazz, soul, blues) şi compozitoarea americană Natalie Cole; fiica cântăreţului Nat King Cole, prima interpretă de culoare care, în 1975, câştiga Premiul Grammy.
1950 – S-a născut Punky Meadows, chitarist american (Angel).
1952 – S-a născut Gheorghe Marcu, sculptor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania.
1953 – S-a născut, la București, Victor Dima, artist plastic, autorul actualei steme a României şi al însemnelor heraldice ale Armatei române.
1954 – S-a născut jurnalistul francez Érik Izraelewicz, directorul cotidianului „Le Monde”; a fost numit în funcţia de director al publicaţiei în februarie 2011, iar înainte de a prelua conducerea cotidianului „Le Monde”, şi-a construit cariera publicând articole şi editoriale în rubrici economice şi a coordonat activităţile redacţiilor a două publicaţii economice franceze – „Les Echos” şi „La Tribune” (m. 2012).

1962 – S-a născut, la Piatra Neamț, Ara Șeptilici, scriitoare și ziaristă română.
1962 – S-a născut Axl Rose (născut William Bruce Rose), interpret şi compozitor american de muzică rock, component al trupei Guns N’ Roses.
1965 – S-a născut Jan Sverák, regizor ceh de film.
1966 – S-a născut Rick Astley, vocalist si compozitor britanic.
1967 – S-a născut Anita Cochran, căntăreț american.
1968 – S-a născut în București, interpretul de muzică uşoară Cătălin Crişan.
1969 – S-a născut David Hayter, actor american de voce.
1969 – S-a născut Masaharu Fukuyama, căntăreț japonez.
1971 – S-a născut Mihaela Apostol Ursache, grafician, gravor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania.
1971 – S-a născut Dana Eskelson, actriță americană.
1971 – S-a născut Brian Stepanek, actor american.
1972 – S-a născut în comuna Șuici, județul Argeș, Andrei Boncea, producător de film, director general MediaPro.

Decese…
1793 – A murit dramaturgul italian Carlo Goldoni, supranumit de catre Voltaire „Moliere al Italiei”. A reformat commedia dell’arte, indreptind-o pe fagasul realismului modern (n.25.02.1707).
1804 – A murit Joseph Priestley, chimist, fizician şi filosof englez; a descoperit oxigenul (la 1.VIII.1774), fenomenul de respiraţie la vegetale, hidrogenul sulfurat, etilena; studii în domeniul opticii şi al electricităţii; liber cugetător, deist, partizan al Revoluţiei franceze, a emigrat, în 1794, în SUA (n. 13 martie 1733).
1916 – A murit Ruben Dario (Felix Ruben Garcia Sarmianto), poet, jurnalist şi diplomat nicaraguan; a fost considerat părintele modernismului hispano-american (n.18.01.1867).
1918: A murit Gustav Klimt, pictor austriac (n. 1862).
1952 – A murit, în închisoarea de la Sighet, Constantin Argetoianu, om politic liberal; ministru în mai multe rânduri; prim-ministru în perioada 28.IX.-23.XI.1939; sprijinitor al politicii regelui Carol al II-lea (n. 1871).
1952 – A murit, în închisoarea de la Aiud, generalul de Corp de Armată Ioan Carlaonț, general român care a luptat în cele două războaie mondiale. A fost fratele mai mare al generalului Dumitru Carlaonț (1888-1970). În iunie 1949 a fost trimis la penitenciarul Aiud, unde a murit la 6 februarie 1952, orb, anchilozat, bolnav de tuberculoză, într-o celulă fără geamuri în care dormea pe ciment (n. la 19 octombrie 1885, în Miculești, județul Mehedinți, azi județul Gorj).
1980 – A murit violonistul şi pedagogul Ionel Geantă (n. 1913).
1984 – A murit poetul spaniol Jorge Guillén; unul dintre principalii reprezentanţi ai poeziei pure, a fost influenţat de Juan Ramón Jiménez, Paul Valéry şi Stéphane Mallarmé (n. 1893).
1984 – A murit inginerul Remus Răduleţ; contribuţii în domeniul teoriei generale a câmpului electromagnetic şi al electrotermiei; coordonator şi autor principal al “Lexiconului tehnic român” (18 volume); membru titular al Academiei Române din 1963, vicepreşedinte al acestui for (1966-1974) (n. 1904).
1984 – A murit, la București, compozitorul de muzică uşoară Radu Şerban (n. 01.12.1927, la Caracal).
1986: A murit arheologul Ion Berciu; contribuţii privind aşezările şi castrele romane de la Drobeta şi Apulum (n. 1904).
1989 – A murit André Cayatte, regizor, scenarist şi producător francez de film (n. 1909).
1992 – A murit Caius Iacob, matematician şi fizician (contribuţii în mecanica fluidelor, mecanica generală, dinamica gazelor, analiza matematică; precursor al aerodinamicii transonice şi al aproximării hidrografice); om politic ţărănist (senator PNŢCD de Bihor în perioada iunie 1990 – februarie 1992); membru titular al Academiei Române din 1963 si al Societatii Matematice Franceze (n.29.03.1912).
1993 – A murit, în Munchen, Germania, George Ciorănescu, poet, prozator, traducător şi jurnalist; stabilit iniţial la Paris şi apoi la München; redactor şef (1955-1957; 1958-1965) la postul de radio Europa Liberă, unde a deţinut şi funcţia de director adjunct al Departamentului în limba română (1965-1970) (n. 19.03.1918, la Moroeni, judeţul Dâmboviţa).
1993 – A murit compozitorul şi profesorul univesitar Dan Constantinescu; a scris muzică îndeosebi instrumentală (orchestrală, concertantă, camerală), dar şi câteva cicluri de lieduri şi coruri (n. 10.06.1931)
1993 – A murit, la München, în Germania, unde plecase în anul 1980, Ion Negoiţescu, poet, eseist, critic şi istoric literar; arestat în 1961 (pentru „subminare a bazelor literaturii socialiste”), a fost deţinut politic la Jilava până în 1964 (anul eliberării deţinuţilor politici în România) (n. 1921)
1995 – A murit academicianul Nicolae Simionescu, medic; împreună cu soţia sa, acad. Maya Simionescu, a iniţiat şi a creat Institutul de Biologie şi Patologie Celulară, punând bazele unei şcoli româneşti în acest domeniu; membru titular al Academiei Române din 1991 (n. 27.06.1926).
1995 – A murit scriitorul american James Merrill, considerat unul dintre cei mai importanţi poeţi de limbă engleză ai secolului XX (n. 1926).
1997: A murit scriitorul vietnamez Duyèn Anh, exilat în Franţa din 1983 (n. 1935).
1998 – A murit Falco (pe numele adevărat Johann Hölzel), interpret austriac de muzică hip-hop şi rock (n. 1957).
1998 – A murit actorul Constantin (Pace) Bărbulescu (n. 1917).
2002 – A murit Max (Ferdinand) Perutz chimist britanic de origine austriacă, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 1962, împreună cu John C. Kendrew (n. 1914).
2005 – A murit pianistul italian de origine rusă Lazar Berman (pe numele său complet Lazar Naumovich Berman) (n. 1930).
2007 – A murit, la vârsta de 75 de ani, prozatorul Anatolie Paniş, locuitor al Snagovului din 1966, originar din Basarabia (refugiat), fost deținut politic, silvicultor și neobosit luptător pentru corectitudine și dreptate (n. 1 februarie 1932, în Cîrnățeni, raionul Tighina, Basarabia).
2008 – A murit, la București, jurnalistul Max Bănuş; şi-a început cariera jurnalistică la „Sportul românesc”; a fost arestat în 1958 şi condamnat la opt ani de închisoare pentru criticile aduse regimului comunist; eliberat, după patru ani, la presiunile Occidentului; din 1966 a fost redactor la postul de radio “Europa Liberă” (n. 26.03.1926).
2009 – A murit James Whitmore, actor american (n. 1921).
2011 – A murit romanciera şi poeta franceză de origine libaneză Andrée Chedid (n. 1920, la Cairo).
2011 – A murit Gary Moore, chitaristul legendarei trupe rock irlandeze, Thin Lizzy, pe numele său adevărat Robert William Moore; recunoscut ca legendă a rockului şi bluesului şi ca unul dintre cei mai valoroşi chitarişti de jazz (n. 1952).
2012 – A murit pictorul şi sculptorul catalan Antoni Tàpies, unul dintre cele mai importante nume din arta contemporană europeană (n. 1923).
2014 – A murit Elvira Micoş, pictor, gravor şi scenograf (n. 8 iulie 1914 la Alba Iulia).
2015 – S-a stins din viață, pe 6 februarie, la vârsta de 93 de ani, Mircea Deac, decan de vârstă al istoricilor și criticilor de artă, născut la Oltenița, în 9 septembrie 1921.
2015: A murit, la Paris, Franța, Assia Djebar (numele real: Fatima-Zohra Imalayen), scriitoare, traducătoare, producătoare de film şi profesoară algeriană; militantă pentru democraţie, a condamnat fundamentalismul islamic şi atrocităţile din Algeria, a contribuit la accentuarea încrederii în sine a femeilor din lumea arabă (n. 30 iunie 1936 la Cherchell, Algeria).

Calendar creștin-ortodox…

Sfântul Ierarh Vucol, episcopul Smirnei și Fotie, patriarhul Constantinopolului; Sfântul Cuvios Varsanufie cel Mare.

Surse: http://www.stirilazi.ro. http://www.radioiasi…./http://ro.wikipedia.org/wiki/,http://www.calendarul-zilei…http://radioconstanta.ro… și http://www.rador.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 6 februarie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 6 februarie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

21 ianuarie 1941 – Generalul Antonescu, şeful statului, îndepărteaza de la putere printr-o lovitura de stat Mişcarea Legionară cu care intrase în conflict…

Rebeliunea legionară (21-23 ianuarie 1941) a reprezentat confruntarea violentă dintre gruparea Garda de Fier și fostul lor partener la...

21 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1077: Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de nord), pentru a obține iertarea...

20 ianuarie CALENDARUL ZILEI…

1368 - În urmă cu 653 de ani Vladislav I (Vlaicu Vodă), domnitor al Ţării Româneşti, confirma braşovenilor privilegiile lor comerciale la sud de...

19 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1419 - În timpul războiului de 100 de ani: orașul francez Rouen s-a predat lui Henric al V-lea al Angliei. Războiul de 100 de...

18 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1486: Regele Henric al VII-lea al Angliei se căsătorește cu Elisabeta de York, fiica lui Eduard al IV-lea(oprind astfel războiul celor două roze). Henric...
- Advertisement -corhaz1 - 6 februarie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 6 februarie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments