„Ziua Internaţională pentru Prevenirea Exploatării Mediului în Timp de Război sau Conflict Armat”; stabilită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la data de 5.XI.2001, prin Rezoluţia 56/4, ca fiecare zi de 6 noiembrie să fie dedicată, la nivel internațional, să atragă atenția asupra daunelor aduse mediului (ecosistemelor) și resurselor naturale în perioadele de conflict armat, dar și asupra efectelor negative care se mențin mult timp după terminarea unui război, afectând mai multe generații.

Evenimente…
1136 – Lothar al III-lea, impărat al Imperiului Romano-German, interzice pe teritoriul imperiului vinderea iobagilor.
1528 – Conchistadorul Alvar Nunez Cabeza de Vaca devine primul european care a ajuns pe teritoriul actualului Texas.
1632 – Războiul de treizeci de ani: Suedezii înving în bătălia de la Lützen, dar regele lor, Gustav al II-lea Adolf (n. 19 decembrie 1594), moare în timpul luptei.
1784 : Pe 6/7 noiembrie are loc asediul nereuşit al Devei în timpul răscoalei ţăranilor iobagi din Transilvania. În timpul acestei lupte 44 de ţărani sunt luaţi prizonieri şi executaţi. O ceată de ţărani distruge curtea din Săvîrşin, alta înaintează pe valea Mureşului şi intră în comitatul Sibiului.
1789 – Papa Pius al VI- lea il numeşte pe John Carroll, primul episcop catolic in Statele Unite ale Americii.
1844 – Republica Dominicană și-a câștigat independența față de Haiti. A fost adoptată prima constituţie a Republicii Dominicane.
1857, 6/18 – Se încheie, la Galaţi, un aranjament între guvernul Moldovei şi Comisiunea Europeană a Dunării pentru serviciul liniei telegrafice Galaţi-Sulina (ratificat la 19/31.III.1858).
1860 – Cu 159 de ani în urmă, Abraham Lincoln (n. 1809 – m. 1865) a fost ales al 16-lea preşedinte al Statelor Unite, învingându-i pe democratul Stephen A. Douglas, pe John C. Breckinridge (care candida din partea democraţilor din Sud), şi pe John Bell de la noul Partid Uniunea Constituţională. A fost primul preşedinte din istoria SUA dat de Partidul Republican. Victoria sa s-a datorat în întregime puternicei susţineri din Nord şi din Vest. În 10 din cele 15 state sclavagiste nu a apărut pe niciun buletin de vot, şi a câştigat doar două din cele 996 de comitate din tot Sudul.
1905 – La Pittsburgh a fost deschis primul cinematograf permanent din SUA, numit „Nickel Odeon”, deoarece intrarea se făcea pe baza unei monede de nichel de 5 cenţi; zilnic, de la 8 la 24, se prezentau spectacole de 20 de minute. Într–un singur an vor apărea peste o mie de asemenea săli.
1913 – Omul politic Mahatma Gandhi a fost arestat in timp ce se afla in fruntea unui mars de protest al muncitorilor indieni din Africa de Sud.
1917 – A izbucnit Revoluţia Bolşevică din Rusia, rămasă în istorie sub numele de Revoluția din Octombrie, evenimentul având loc în data de 25 octombrie, după calendarul iulian (stil vechi) sau 6 noiembrie, după cel gregorian (stil nou). A fost lovitura de stat prin care bolşevicii au preluat puterea cu forţa de la guvernul lui Kerenski. Lovitura de stat a fost organizată de bolşevici sub conducerea lui Vladimir Ilici Lenin şi este considerată a fi prima revoluţie comunistă din secolul al XX-lea. Cele mai importante activităţi revoluţionare au fost controlate de Comitetul Militar Revoluţionar al Sovietul din Petrograd.
1918 – A fost creat în Lublin sub conducerea socialistuui Ignacy Daszyński, Guvernul Provizoriu al Republicii Polonia. La 10 noiembrie, Józef Piłsudski, recent eliberat din închisoare de autoritățile germane de la Magdeburg, a revenit la Varșovia. În ziua următoare, datorită popularității sale și a sprijinului din partea majorității partidelor politice, Consiliul a numit pe Piłsudski, comandant șef al forțelor armate poloneze.
1919 – La Sighişoara este fondat Partidul German din România, un partid al minorităţii germane din România. A fost fondat înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie 1919, la iniţiativa unei părţi a burgheziei săseşti, prin fuzionarea unor organizaţii politice ale saşilor şi ale şvabilor. Partidul îşi propunea recunoaşterea Uniunii germanilor din România ca o entitate politică distinctă, cu drept de a reprezenta toţi etnici germani. A participat la alegerile parlamentare în cartel cu Guvernul, cu excepţia celor din 1929, când a făcut cartel cu Partidul Maghiar, obţinând, de fiecare dată, între 10 şi 15 mandate de deputaţi. A fost dizolvat la 30 martie 1938, ca şi alte partide politice, datorită măsurilor constituţionale pe care le-a luat regele Carol al II-lea.
1921 – În SUA, este lansat filmul Șeicul, cu Rudolph Valentino.
1923 – Colonelul american Jacob Schick (1878-1937) a patentat aparatul electric de bărbierit.
1941 – Liderul sovietic Iosif Stalin s-a adresat sovieticilor pentru a doua oara in cei 30 de ani cit s-a aflat la conducerea statului informând poporul căa armata rusă a zdrobit trupele germane. Stalin a declarat că nemții au pierdut 4,5 milioane de soldați, astfel încât victoria sovietică în cel de-Al Doilea Război Mondial este aproape, ceea ce era o mare minciună.
1943 – Al Doilea Război Mondial: Armata Roșie Sovietică recucerește orașul Kiev. Înainte de a se retrage, germanii distrug cele mai multe dintre obiectivele strategice importante ale oraşului.
1947 – Acum 72 de ani, Adunarea Deputaţilor vota o moţiune de neîncredere în activitatea grupării politice liberale conduse de Gheorghe Tătărăscu, reprezentanţii liberali fiind înlăturaţi din guvernul Groza (practic, din acest moment, activitatea Partidului Naţional Liberal încetează, până în ianuarie 1990).
1956 – Dwight D. Eisenhower a fost reales presedinte al Statelor Unite.
1956: Trupele franceze si britanice au preluat controlul Canalului Suez, israelienii angajandu-se sa inceteze focul impotriva Egiptului.
1962 – ONU a condamnat, printr-o rezolutie, politica rasista din Africa de Sud si a cerut tuturor statelor membre sa suspende relatiile militare si economice cu aceasta tara. Rezolutia a fost data la doi ani de la comiterea unui mascru impotriva populatiei de culoare care a participat la o actiune de protest langa Johannesburg. In 1973, Natiunile Unite au declarat apartheidul “o crima impotriva umanitatii”, iar un an mai tarziu Africii de Sud i s-a retras calitatea de membru in Adunarea Generala a ONU.
1965 – Cuba comunistă şi Statele Unite cad de acord în mod oficial să înființeze un pod aerian pentru cubanezii care doresc să se stabileasca în Statele Unite. Până în 1971, 250.000 de cubanezi și-au părăsit țara.
1971 – Statele Unite au testat cea mai mare bomba cu hidrogen de pana atunci, care avea numele de cod Cannikin, in nordul Oceanului Atlantic.
1984 – Ronald Reagan a fost reales președinte al Statelor Unite, învingându-l pe candidatul democrat Walter F. Mondale.
1985 – În Columbia, luptatori de gherila apartinand Miscarii “19 Aprilie” au preluat controlul Palatului de Justitie din capitala statului, Bogota, ai au ucis 115 persoane, 11 dintre acestea fiind judecatori ai Curtii Supreme.
1985 – În scandalul “Irangate” au aparuit noi dovezi, presa americana dezvaluind ca presedinte SUA Ronald Reagan a autorizat, in ciuda embargoului, vanzarea de armament catre iranineni.
1985 – În clubul Playboy din New York a fost admisă, în premieră, apariția de “iepurași” de sex masculin.
1990 – În România a luat fiinţă ”Alianţa Civică”, din iniţiativa Asociaţiei “15 Noiembrie” – Braşov, Solidarităţii Universitare, Societăţii “Timişoara”, GDS, Societăţii “Agora” – Iaşi, Grupului Independent pentru Democraţie, Asociaţiei Pro Democraţia şi a peste 200 de intelectuali şi muncitori.
Alianţa Civică a dat publicităţii o Declaraţie de principii si va deveni în scurt timp reprezentativă pentru societatea civilă românească.                                                    1993 – Federico Mayor Zaragoza a fost reales, pentru încă şase ani în funcţia de director al UNESCO
1999 – În urmă cu 20 ani, australienii respingeau, în cadrul unui referendum constituţional, în proporţie de 54%, instaurarea republicii, preferând monarhia ca formă de guvernământ și păstrarea ca lider al statului pe regina Marii Britanii.
2000 – Primele imagini de pe stația spațială internațională.
2001 – Michael Bloomberg este ales primar al New York-ului. Magnat financiar, politician şi filantrop American, a fost al 108-lea primar al New York-ului, fiind în funcţie pentru 3 mandate consecutive. Cu o avere netă de 31 miliarde $, el este a zecea cea mai bogată persoană din Statele Unite şi a 13-a din lumea.
2003 – Sonda spațială americană ”Voyager”, lansată în 1977, ajunge la limita Sistemului Solar.

Nașteri…
15 – S-a născut Agrippina Minor Iulia (d. 59), mama împăratului Nero. Acuzată de otrăvirea celui de-al doilea soţ, s-a căsătorit cu unchiul ei, pe care l-a convins să-l adopte pe Nero ca moştenitor, în locul propriului său fiu Britannicus. Nero a ordonat uciderea ei când ea s-a opus uneia din aventurile lui.
1494 – S-a născut Suleiman I Magnificul, al zecelea sultan al Imperiului Otoman, ce a domnit între anii 1520-1566; Cunoscut şi ca Soliman I, a fost cel mai puternic şi cunoscut conducător din Europa secolului al XVI-lea. Încălcând tradiţiile otomane privind căsătoria, Soliman I s-a căsătorit cu o supusă din haremul său, pe nume Roxelana. În urma căsătoriei cu aceasta sultanul câştigă mai multă notorietate. Moare după 46 de ani de domnie, moştenitorul tronului fiind Selim al II-lea, unul dintre fiii Roxelanei (m. 1566).
1564 – S-a născut Cristopfer MARLOWE, scriitor englez.Cel mai important precursor al lui Shakespeare.A scris tragedii patetice – Tamerlan cel Mare,Edward II,Tragica istorie a doctorului Faust- A introdus versul alb in drama engleză şi a făcut traduceri din engleză.
1692 – S-a nascut scriitorul francez Louis Racine (piesele “Andromaca”, “Ifigenia în Aulida”) (m. 29.01.1763).
1699 – S-a născut Jean Baptiste Simeon CHARDIN, pictor francez.
1771 – S-a născut, la Praga, Alois Senefelder, inventatorul austriac al litografiei (d. 26 februarie 1834 la München).
1814 – S-a născut, în Dinant, Belgia, Adolphe (Antoine Josepf) SAX, muzician francez de origine belgiană. A inventat, în 1845, saxofonul şi saxhornul (d. 7 februarie 1894, Paris, Franța).
1825 – S-a născut, la Paris, arhitectul francez Charles GARNIER. După planurile sale a fost construită Opera din Paris, Cazinoul şi Teatrul din Monte Carlo (d. 3 august 1898, la Paris).
1833 – S-a născut în Hokksund, Øvre Eiker, Norvegia, Jonas Lie (Jonas Lauritz Idemil Lie), scriitor norvegian, considerat a fi unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai literaturii norvegiene alături de Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson şi Alexander Kielland. A scris proză de atmosferă romantică, cultivând fantasticul şi mitul autohton (romanele Vizionarul, 1870; Puteri malefice, 1890); ciclul nuvelistic Fantone (1891/1892) (m. 5 iulie 1908 la Stavern).
1835 – S-a născut celebrul criminalist Cesare Lombroso, medic şi antropolog italian; este teoreticianul cel mai reprezentativ în ceea ce priveşte orientarea biologică în teoriile cauzalităţii în criminologie (a făcut din ideea tipului fizic criminal o cauză a crimei) precursor al criminologiei moderne (autorul lucrării „Omul criminal”) (d. 19 octombrie 1909). Nota Dicţionarul de istorie universală (1968) dă ca dată a naşterii 18.XI.1836.
1835 – S-a născut celebrul criminalist Cesare Lombroso, medic și antropolog italian
1854 – S-a născut, la Washington, D.C., John Philip Sousa, compozitor american, cunoscut și pentru marșurile americane patriotice și militare. A fost supranumit Regele Marșului (d. 6 martie 1932, Reading, Pennsylvania).
1860 – S-a născut, în Kuryłówka, Podolia, Ignacy Jan Paderewski, pianist, compozitor, prim-ministru și președinte al Poloniei (d. 29.06.1941, la New York).
1851 – S-a născut Charles Dow, jurnalist si economist american, cel care a folosit pentru prima data indicii bursieri; „Indicele Dow” (d. 04.12.1902).
1854 – S-a născut compozitorul american John Philip Sousa (d. 6 martie 1932).
1860 – S-a născut Ignacy (Jan) Paderewski, pianist, compozitor şi om politic polonez; prim-ministru şi ministru de externe al Poloniei (ianuarie-decembrie 1919); a semnat Tratatul de la Versailles-1919 (m. 1941).
1861 – S-a născut, în Almonte, Canada, James Naismith, profesor canadian de sport, creator, în 1891, al jocului de baschet. A creat popularul joc in 1891 la cererea sefului Departamentului de Educatie Fizica al Springfield College din statutul american Massachusetts, avand la dispozitie doua saptamani pentru a inventa un joc de echipa in sala, care sa ofere elevilor posibilitatea de a face miscare si in timpul iernii (m. 28 noiembrie 1939, Lawrence, Kansas, SUA).
1865 – S-a născut medicul militar britanic William (Boog) Leishman, fost director general al serviciilor medicale ale armatei britanice, intre anii 1923 – 1926; pasionat de bacteriologie, a descoperit vaccinul contra febrei tifoide (m. 02.06.1926).
1866 – S-a născut scriitorul danez Johannes (Jens) Jorgensen (m. 1956).
1879 – S-a născut, la Călărași, Petre V. Haneş, editor, traducător şi istoric literar (m. 17 aprilie 1966, Bucureşti).                                                                                            1880 – S-a nascut romancierul austriac Robert Musil, unul dintre creatorii romanului modern. Aflat sub influenta filosofiei lui Friedrich Nietzsche, Musil descrie o realitate contradictorie, devenita pentru individ aproape incomprehensibila (“Omul fara însusiri”) (m. 15.04.1942) Capodopera care l-a şi consacrat în spaţiul literar şi cultural german, Omul fără însuşiri (germ. Der Mann ohne Eigenschaften, 1930-1933), l-a plasat printre cei mai importanţi romancieri ai secolului XX, alături de Marcel Proust (În căutarea timpului pierdut) şi James Joyce (Ulise).
6/19, 1882 – S-a născut, în comuna Binţinţi, județul Hunedoara, Aurel VLAICU, inginer şi pilot român, creator al primelor planoare româneşti, pionier al aviaţiei româneşti şi mondiale; membru post-mortem al Academiei Române (1948) (m.31.VIII/13.IX.1913), s-a prăbuşit cu un monoplan proiectat şi construit de el, „Vlaicu II”, lângă Câmpina, în timp ce încerca să treacă Munţii Carpaţi). În cinstea lui, comuna Binţinţi, se numeşte astăzi Aurel Vlaicu.                                                                                                                    1905 – S-a născut poetul Simion Stolnicu (pe numele său adevărat Alexandru Botez), situat de critica literară în descendenţa liricii lui Ion Barbu (m.29.XI.1966).
1914 – S-a născut scriitorul Alexandru Mitru (numele la naştere: Alexandru Pârâianu), autor de literatură pentru copii şi tineret. Printre scrierile sale se numără ”Legendele Olimpului” și volumul de povești ”Căciula fermecată”. ”Legendele Olimpului”, ciclu de povestiri inspirate din miturile grecilor, au jucat un rol însemnat în apropierea publicului tânăr din România de bazele gândirii și de istoria mitică a Greciei Antice (m. 19.12.1989).
1916 – S-a născut, în Attleboro, Massachusetts, Ray Conniff, compozitor și dirijor american (d. 12 octombrie 2002, Escondido, California).
1919 – S-a născut Christoph Probst, membru al grupului de rezistenţă antinazist “Trandafirul Alb”. A murit executat în ziua de 22.02.1943.
1919 – S-a născut poeta portugheză Sophia de Mello Breyner (m. 2004).
1920 – S-a născut basul italian Nicola Rossi-Lemeni (m. 12.03.1991).
1921 – S-a născut, la Robinson, Ilinois, James Ramon Jones, scriitor american, cunoscut mai ales pentru romanele sale, inspirate din cel de-Al Doilea Război Mondial.
1926 – S-a născut, la Paris, actorul Michel Bouquet.
1929 – S-a născut Francy Boland, compozitor şi pianist belgian de jazz (m. 2005).
1930 – S-a născut Darie Pavel, poet, prozator şi traducător (m. 2015).
1931 – S-a nascut Mike Nichols, regizor german.
1932 – S-a născut fizicianul belgian François Englert, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 2013, împreună cu britanicul Peter Higgs, pentru lucrările legate de „descoperirea teoretică a unui mecanism care a contribuit la înţelegerea originii masei particulelor subatomice şi care au fost confirmate recent”; bosonul lui Higgs este considerat de fizicieni drept piatra unghiulară a structurii fundamentale a materiei, particula elementară care dă masă celorlalte, potrivit teoriei denumite „Modelul standard”.
1933 – S-a născut la Țiu, com. Cernătești, jud. Dolj, Constantin Catrina, muzicolog și compozitor (d. 28.05.2013 la Brașov).
1934 – S-a născut, la Petroșani, Mircea Pascu, fost vicepreşedinte al FRF în perioada 1983-1989. De-a lungul timpului Mircea Pascu a avut mai multe funcţii în cadrul forurilor fotbalistice internaţionale: între 1984-1990 – membru al Comisiei de organizare a competiţiilor fotbalistice europene, între 1990-1992 – membru în comisia de protocol FIFA, în 1992 – membru al Comisiei fair-play a UEFA şi FIFA adviser. Totodată Mircea Pascu a fost numit membru de onoare al UEFA pe viaţă.
1936 – S-a născut la Glodghilești, jud. Hunedoara, Radu Igna, scriitor, membru a Uniunii Scriitorilor din România.
1936 – S-a născut, în stul Clocușna, județul Hotin, regatul România, Emil Loteanu, celebru actor, regizor, scenarist, poet și scriitor din R. Moldova, artist al poporului din R. Moldova, cavaler al „Ordinului Republicii” (m. 18 aprilie 2003).
1937 – S-a născut chimistul Ioan-Alexandru SILBERG; importante contribuţii în chimia hetero-ciclurilor, în primul rând a fenotiazinei, compus care stă la baza celor mai importante medicamente cu acţiune asupra sistemului nervos central; membru corespondent al Academiei Române din 1996 (m.18.XI.2006).
1938 – S-a născut Constantin Dumitru-Dulcan, medic neurolog şi psihiatru, doctor în ştiinţe medicale, bun cunoscător al filosofiei ştiinţei şi pionier în scrierile din domeniul conştiinţei, scriitor şi profesor; volumul cu caracter filosofic “Inteligenţa Materiei”, publicat în 1981, anticipa, cu ani buni înaintea culturii occidentale, că Universul are inteligenţă până la ultima celulă şi că omul este expresia supremă a inteligenţei cosmice prin sămânţa divină pe care o conţine.
1938 – S-a născut, la Ilișești, jud. Suceava, pictorul Dumitru Rusu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
1940 – S-a născut, la București, Mihai Zamfir, prozator, istoric, critic literar şi profesor român (“Introducere în opera lui Al. Macedonski”, “Gândirea românească în epoca paşoptistă”).
1941 – S-a născut, în Horodnicu de Sus, Suceava, Bucovina, regizorul, scenograful şi pictorul Sergiu Savin. S-a stins din viaţă, în noaptea de joi spre vineri (8 ianuarie 2016) la vârsta de 74 de ani, la Oradea unde se stabilise.
1943 – S-a născut la Petrești, jud. Alba, Petre Geambaşu, interpret de muzică uşoară şi instrumentist român (chitară, pian).
1945 – S-a născut Alexandru Nilca, fost scrimer olimpic român.
1945 – S-a născut, în București, Cusin Fraga, traducător român (d. 2016).
1945 – S-a născut Valeriu Babanski, poet și prozator român.
1946 – S-a născut Sally Field, actriță americancă.
1948: S-a născut, la Detroit, din statul american Michigan, Glenn Frey, solist american, component în trupa ”Eagles”.
1947 – S-a născut, în Lugoj, eseistul, traducătorul şi criticul literar român Alexandru Ştefănescu.
1947 – S-a născut Gabriela Dantis, critic literar, traducător, membru al Uniunii Scriitorilor.
1948 – S-a nascut Gabriel Baban, pictor.
1949 – S-a născut, în comuna Livezile, județul Bistrița Năsăud, Olga Delia Mateescu, actriţă, profesoară, prozatoare, dramaturg (filmografie: „Miezul fierbinte al painii”, „Colierul de turcuoaze”).
1949 – S-a nascut Frankie Miller, vocalist, chitarist si compozitor britanic (Frankie Miller’s Full House).
1952 – S-a născut scriitorul american Michael Cunningham; a devenit cunoscut mai ales după ce, în anul 1998, a publicat romanul „Orele”, laureat al Premiului Pulitzer.
1954 – S-a născut, la Târgoviște, Vasile Răducă, teolog, prodecan la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.                                                                                            1955 – S-a născut Maria Shriver, jurnalistă americancă, soția actorului și politicianului Arnold Schwarzenegger.                                                                                            1958 – S-a născut, la Brașov, Rodica Bretin, scriitoare română de literatură istorică și fantastică.
1961 – S-a nascut Ricky Wilde, cantaret si compozitor britanic.
1964 – S-a născut la București, poetul Iustin Panţa, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori sibieni; după 1990 a participat la fondarea revistei „Euphorion”, a cărei direcţie a şi asigurat-o în ultimii ani (m. 27.09.2001, într-un accident rutier).
1965 – S-a născut Gheorghe Băjan, pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, constructor de machete funcționale de avioane.
1965 – S-a născut Greg Graffin, solist american, a cântat in Bad Religion.
1965 – S-a născut, la Paris, actriţa franceză Valérie Benguigui (m. 02.09.2013, la Paris).
1966 – S-a născut Christian Lorenz, muzician german, membru al formatiei Rammstein.
1967 – S-a născut, în comuna Somova, județul Tulcea, Grigore Obreja, canoist român, fost campion mondial în 1994 (Mexic), a obţinut locul 3 la Jocurile Olimpice în 1996 (Atlanta) în C2 pe 500 m (d. 01.06.2016, în Franța, unde era stabilit).
1968 – S-a născut, în București, Liviu Lucaci, actor TNB.
196.. – S-a născut Elena Dragoș, interpretă de muzică populară din Banat.
1970 – S-a născut actorul de film american Ethan Hawke; în ultimii ani a susţinut-o pe mama sa în realizarea unor programe umanitare în România.
1970 – S-a născut James Naismith, actor american.
1970 – S-a născut, la Sibiu, Mihai Găinuşă, realizator și prezentator de emisiuni radiofonice şi de televiziune. Din decembrie 2015 Mihai Gainusa produce si prezinta matinalul ”7 dimineata” la Radio Seven.
1971 – S-a născut la Piatra Neamț, Luminiţa Huţupan Dinu, fostă jucătoare de handbal şi antrenor; a fost votată, în 2011, pe site-ul Federaţiei Internaţionale de Handbal drept cel mai bun portar din lume din toate timpurile; a fost medaliată cu argint la CM 2005 cu „naţionala” României.
1976 – S-a născut la Baia-Mare, județul Maramureș, Cosmin I. Andron, alpinist din România, cunoscut pentru reușita în 2013, împreună cu Cristina Pogăcean, a primei ascensiuni pe vârful Gandharva Chuli din Munții Himalaya.
1978 – S-a născut, la Baia-Mare, județul Maramureș, Cosmin Năsui, designer, autor de studii și cercetări, istoric de artă, curator și galerist român stabilit la București.

Decese…
1231 – A murit impăratul japonez Tsuchimikado (n. 1 martie 1196). În conformitate cu ordinea tradițională de succesiune la tron, a fost al 83-lea împărat al Japoniei.
1672 – A murit compozitorul german Heinrich SCHÜTZ (botezat la 6.X.1585).
1795 – A încetat din viaţă Jiri Antonin BENDA, violonist şi compozitor de melodrame, ceh. A compus muzică vocală şi instrumentală (n. 30.069.1722).
1796 – A murit la Sankt-Petersburg, Rusia, Ecaterina a II-a a Rusiei, născută Sophie Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst, a fost împărăteasă a Rusiei de la 9 iulie 1762 (stil nou) după asasinarea soțului ei, Petru al III-lea al Rusiei, până la moartea ei la 17 noiembrie 1796 (stil nou) și urcarea pe tron a fiului ei, Pavel I al Rusiei (n. 21.04.1729).
1822 – A murit chimistul francez Claude Louis Berthollet; a elaborat, împreună cu Antoine Lavoisier, o nomenclatură chimică raţională; a descoperit proprietăţile decolorante ale clorului şi aplicaţiile acestuia ca agent de albire (n. 1748).
1836 – A decedat regele Carol al X- lea al Franţei (n. 1757).
1893 – A încetat din viaţă, la Petersburg, Piotr Ilici CEAIKOVSKI, compzitor rus. A compus simfonii, concerte instrumentale, opere, muzică de cameră şi piese pentru pian. (n.07.05.1840).
1910 – A murit scriitorul George Panu, memorialist, critic literar, gazetar (polemist de talent) şi om politic liberal (n. 1848).
1925 – A murit împăratul Khai Dinh al Vietnamului (n. 8 octombrie 1885).
1935 – A încetat din viaţă Henry Fairfield OSBORN, paleontolog şi bilog american.A fost preşedinte al Muzeului de Istorie Naturală din New York. Are contribuţii la cunoaşterea mamiferelor fosile. A elaborat o teorie metafizică a evoluţiei, denumită teoria aristogenezei.
1957 – A murit Ştefan PAŞCA, lingvist şi filolog; studii de onomastică şi de literatură română veche; colaborator sau coordonator al unor lucrări de sinteză ale Academiei („Dicţionarul limbii române”, „Atlasul lingvistic român”); membru corespondent al Academiei Române din 1955 (n.20.III.1901).
1959 – A murit scriitorul argentinian Juan Carlos Dávalos (n. 1887).
1964 – A murit biochimistul german Hans von Euler-Chelpin, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 1929, împreună cu Arthur Harden (n. 1873).
1965 – A încetat din viaţă Edgar VARESE, compzitor american de origine franceză. A compus Arcana pentru orchestră mare, Ionizaţie pentru 37 instrumente de percuţie. Precursor al muzicii electronice. A fost primul compozitor care a lucrat cu sunete şi nu cu note muzicale (n. 1883).
1968 – A murit dirijorul şi violonistul francez Charles Münch (n. 1891).
1968 – A murit inginerul Ion S. Gheorghiu; contribuţii la elaborarea unei teorii generale a maşinilor electrice (a introdus noţiunea de generator unic); a realizat proiectele de electrificare a unor căi ferate (Ploieşti-Braşov, Târgovişte-Bucureşti); a participat la modernizarea şi extinderea uzinelor Grozăveşti şi Filaret din Bucureşti; membru titular al Academiei Române din 1952, vicepreşedinte al acestui for (1959-1963) (n. 1885).
1988 – A murit, in Bucuresti acad. prof. univ. dr. doc. Theodor V. Ionescu, fizician şi inventator; membru titular al Academiei Române din 1963, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea din Bucureşti. A avut contribuţii în fizica plasmei, fizica ionosferei, cuplaje de ioni cu electroni în plasme dense, maseri, amplificare cu magnetroni, efectul Zeeman, efecte legate de fuziunea nucleară, mecanisme cuantice ale emisiei în plasme fierbinţi (n. 8 februarie 1899 in Dorohoi, județul Botoșani).
1993 – A încetat din viaţă la București, Alexandru PIRU, critic şi istoric literar român. A abordat toate perioadele literaturii române; membru post-mortem al Academiei Române din 2006 (n.22.08.1917 în Mărgineni-Răzeşi, jud. Bacău).
1997 – A murit Sever FRENŢIU, pictor, gravor, decorator, scenograf; fost Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române a Masoneriei (din 1996) (n.15.IX.1931).
1997 – A murit Sir Isaiah Berlin, istoric şi scriitor britanic, cunoscut pentru lucrările sale de filosofie politică (n. 1909, în Lituania, într-o familie de evrei).
2003, 6/7 – A murit Iosif Naghiu, dramaturg şi poet (n. 1932).
2005 – A murit, la București, Petre Sălcudeanu, prozator, scenarist, publicist; după 1990 a ocupat o serie de funcţii publice. Romanul său ”Biblioteca din Alexandria” i-a adus Premiul Uniunii Scriitorilor și al Academiei Române. Este creatorul personajului de ficțiune ”Bunicul”, ce figureaza ca protagonist al unei serii de romane polițiste pe teme criminalistice (n. 08.09.1930, în comuna Luna, județul Cluj).
2006 – A încetat din viaţă , la Iaşi,Marcel BURDEA, medic rom’n.A fost profesor la disciplina pediatrie de la Facultatea de Medicină din Iaşi.A înfiinţat ,în 1964 Clinica infantilă de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi.
2009 – A murit maestrul Alexandru Lăscae, dirijor permanent, în perioada 1998 – 2009, al Filarmonicii „Moldova” din Iaşi; s-a stabilit în Olanda, unde a devenit concert-maestru al Orchestrei „Residentie” din Haga; tot în acelaşi oraş, a debutat ca dirijor la pupitrul ansamblului Filarmonicii. Din 1990, maestrul Alexandru Lăscae a revenit periodic în România, colaborând mai ales cu orchestrele din Iaşi şi Cluj-Napoca (n. 1942).
2010 – S-a stins din viață, la vârsta de 91 de ani, Domnica Darienco, actriță de teatru și film moldoveancă şi a fost înmormântată la Cimitirul Central din Chișinău, alături de soţul său. Mai mult de jumătate de secol din viaţă i-a dedicat teatrului şi scenei, făcând mai bine de o sută de roluri memorabile. Debutul în cinematografie a avut loc în anuul 1955 în filmul „Andrieș”, turnat la studioul „A.Dovjenko” din Kiev. Rolul său cel mai cunoscut a fost Domnica din filmul ”Armaghedon” (1962). În anul 1989, a ieșit la pensie la vârsta de 70 ani. A primit titlurile de Artistă a poporului din RSSM (1957) și Artistă a poporului din URSS (1974), precum și Ordinul Republicii. În perioada 1992-2004, Domnica Darienco a îndeplinit funcția de președinte al Ligii Veteranilor Scenei din Republica Moldova. Ea s-a născut la data de 15 ianuarie 1919, în satul Dolinsc (Valea Hoțului) din raionul Ananiev, regiunea Odessa (astăzi în Ucraina).
2012 – A murit solista Marilena Dobre, stabilită din 1997 în SUA (n. 1969).
2012 – A murit Preafericitul Părinte Maxim (născut Marin Naidenov Minkov), patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare, mitropolit al Sofiei (4 iulie 1971 – 6 noiembrie 2012) (n. 1914).
2013 – A murit, la București, Dana Comnea, actriţă de teatru şi film (n. 2.10.1933, la București).

Calendar ortodox…

Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului. Sfântul Cuvios Luca din Sicilia.

Sursa: http://www.amosnews.ro/…,http://www.calendarulzilei.rohttps://cersipamantromanesc.wordpress.com/…/o-istorie-a-zil… și http://radioiasi.ro/…

COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here