13.9 C
București
joi, noiembrie 26, 2020

7 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

26 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1710 - În timpul domniei lui Dimitrie Cantemir, Ion Neculce și-a recăpătat funcția de mare spătar. 1778 - În Insulele...

25 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1177 - Bătălia de la Montgisard, singura dată în care sultanul Saladin a fost învins de cruciaţi. Armatele unite...

24 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1473 - Ştefan cel Mare al Moldovei cucereşte Cetatea Dâmboviței (Bucureștilor) şi instalează ca domn al Munteniei pe Laioltă...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 7 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

680 – A început al treilea Sinod Ecumenic de la Constantinopol, cunoscut si ca al șaselea Sinod Ecumenic. S-a ținut la Constantinopol în anii 680-681 d.Hr., fiind convocat de Sf. Constantin cel Nou și a condamnat erezia monotelită.
1480 – Prima mențiune documentară a „sulgerului” în Țara Românească: denumire dată dregătorului din Țara Românească și Moldova în secolul al XV-lea, care avea ca sarcină aprovizionarea curții domnești cu carne, lumânări și alte provizii.
1492 – În Franța, în regiunea Alsacia, lângă Ensisheim, cade Meteoritul Ensisheim, cel mai vechi meteorit a cărui dată de impact cu pământul se cunoaște.
1659 – Acum 361 de ani, era semnat Tratatul Pirineilor, acord de pace între Franţa şi Spania, de la sfârşitul Războiului de 30 de ani. Întrucât Filip IV al Spaniei nu a primit ajutorul aşteptat de la Habsburg împotriva Franţei, a încheiat un tratat de pace prin care ceda Franţei porţiuni de graniţă. Tratatul implica, de asemenea, căsătoria dintre Ludovic XIV şi infanta spaniolă Maria Tereza, în urma căreia monarhul francez a devenit cel mai puternic din Europa.
1665 – În Marea Britanie, la Londra, apare prima ediție a ”London Gazette”, cel mai vechi ziar din Marea Britanie.
1783 – În Londra a avut loc ultima execuție publică, un bărbat condamnat pentru fals fiind spânzurat în centrul orașului.
1784 – În zilele 6/7 noiembrie are loc asaltul nereuşit al Devei în timpul Răscoalei ţăranilor iobagi din Transilvania. În urma acestei lupte, 44 de ţărani sunt luaţi prizonieri şi executaţi. O altă ceată de ţărani distruge curtea din Săvîrşin, in timp ce alta a înaintat pe valea Mureşului şi în comitatul Sibiului.
1801 – Alessandro Volta prezintă prima baterie electrică.
1829 – Generalul Pavel Kiseleff (1788-1872), comandant al armatei ruseşti din Principatele Române în timpul războiului ruso-turc (26.IV–14.IX.1829), era numit, acum 189 de ani, în temeiul Tratatului de la Adrianopol (care instituia Rusia drept putere protectoare a Principatelor), preşedinte plenipotenţiar al divanurilor Moldovei şi Ţării Româneşti (până la 20.III/1.IV.1834) (7/19 noiembrie)
1848 – Zachary Taylor a fost ales președinte al Statelor Unite în urma primului scurtin care s-a desfășurat în aceeași zi pe întreg teritoriul SUA.
1874 – Partidul Republican din SUA a fost reprezentat de imaginea unui elefant, publicată inițial în revista „Harper’s Weekly”.
1877 – Se împlinesc 143 de ani, când, în timpul Războiului de Independență, a început Bătălia de la Rahova (care a căzut la 9/21.XI.1877), dintre armatele Ruso-Române și armata Otomană.
1912 – Casa Operei din Berlin (Deutsche Opernhaus) a fost inaugurata cu un spectacol a lui Beethoven.
1917 – Forțele armate britanice au capturat Gaza, învingând forâele Imperiului Otoman în timpul luptelor din Primul Război Mondial.
1917 – Se împlinesc 103  ani de la Revoluţia bolşevică din Rusia: revoluţionarii bolşevici au cucerit Palatul de Iarnă al ţarilor ruşi de la Sankt Petersburg, puterea fiind preluată de către Partidul Bolşevic condus de Lenin (eveniment cunoscut în istorie ca Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie şi considerat începutul unei perioade de peste 70 de ani de comunism). După prăbuşirea U.R.S.S (în 1991), pe baza unui decret semnat de preşedintele Boris Elţîn, în 1996, această zi a fost proclamată ca „Zi a consensului şi reconcilierii”. Începând din 2005 se marchează, însă, la 4 noiembrie, „Ziua Unităţii Poporului” (care celebrează sfârşitul intervenţiei poloneze în 1612), care înlocuieşte ziua de 7 noiembrie.
1918 – Acum 102  ani s-a lansat Manifestul Marelui Sfat Național din Transilvania, prin care era convocată Marea Adunare Națională la Alba Iulia în ziua de 18.11/1.12.1918 (7/20 noiembrie).
1929 – Muzeul de Arta Moderna din New York a fost deschis publicului.
1931 – Cu 88 de ani în urmă a fost fondată Agenţia chineză de ştiri „Red China News Agency”, predecesoarea actualei agenţii „Xinhua News Agency” (China Nouă). În anul 1937 „Red China News Agency” şi-a schimbat numele în „Xinhua”, iar în 1949 în „China Nouă”. Sediul Agenţiei naţionale de presă a Chinei este la Beijing, “Xinhua” fiind cel mai mare centru de presă din China şi unul dintre cele mai mari din lume. Nu este doar o agenţie de presă, ci un trust care editează peste 40 de tipuri de publicaţii.
1937 – 83 de ani de la sființirea bisericii Sf. Apostoli Petru și Pavel din Tg. Jiu în prezența Patriarhului Miron Cristea, a prim ministrului Gh. Tătărescu și a soției sale Arethia.
1941 – În timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, vasul sovietc de cruce rosie, Armenia, este scufundat de catre aviata germana, cauzand peste 5000 de victime.
1944 – În SUA, Franklin Delano Roosevelt a câștigat cel de-al patrulea mandat de președinte al SUA, învingându-l pe republicanul Thomas E. Dewey.
1950 – Cu 70 de ani în urmă se inaugura Teatrul de Stat de Operetă din Bucureşti (actualul Teatru Naţional de Operetă „Ion Dacian”), cu premiera „Vânt de libertate”, de Isaac Dunaevski. Cu un sediu demolat în 1986, de regimul Ceauşescu (situat pe Splaiul Unirii), Teatrul de Operetă a funcţionat fără întrerupere până în anul 2005 în clădirea Teatrului Naţional Bucureşti „I. L. Caragiale”. Din cauza incendiului care a afectat grav clădirea Naţionalului bucureştean, spectacolele s-au desfăşurat apoi în sala MAI (Ministerul Afacerilor Interne) timp de doi ani, ulterior revenind în actuala Sală Studio (fosta Sală Mică) a Teatrului Naţional Bucureşti „I. L. Caragiale”, unde au avut loc până în anul 2011, când clădirea celui din urmă a devenit obiectul reparaţiilor capitale. Rămas fără sală de spectacole, Teatrul de Operetă a desfăşurat un amplu turneu naţional. Noua sală de spectacole a Teatrului de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din Bucureşti, prima clădire destinată artelor spectacolului muzical construită în România după anul 1989, a fost inaugurată în luna ianuarie a acestui an, cu musicalul „Fantoma de la Operă”. Noua clădire este amplasată pe Bulevardul Octavian Goga nr. 1, în imediata apropiere a Bibliotecii Naţionale a României.
1951 – Acum 69 de ani avea loc premiera operetei „Ana Lugojana”, de Filaret Barbu, la Teatrul de Stat de Operetă din Bucuresti.
1956 – Adunarea Generala a ONU a somat Marea Britanie, Franța și Israelul să își retragă de urgență forțele militare de pe teritoriul Egiptului.
1983 – O bombă a explodat în clădirea Capitoliului din SUA.
1990 – Acum 30 de ani a fost creată Alianţa Civică, constituită prin cooperarea principalelor asociaţii civice de la acea dată şi ca urmare a adeziunii publice a 216 personalităţi ale lumii culturale, artistice, ştiinţifice şi tehnice din România, multe dintre acestea cunoscuţi opozanţi ai regimului lui Ceauşescu; creată în scopul consolidării societăţii civile şi a statului de drept, Alianţa a jucat un rol important în democratizarea societăţii româneşti, prin organizarea a numeroase acţiuni civice (seminarii, demonstraţii etc.); deşi nu s-a transformat în partid politic şi nu a candidat ca entitate separată în alegeri, numeroşi membri ai Alianţei Civice au fost propulsaţi în diferite funcţii în stat (la nivel central şi local) ca parte din decizia Alianţei de a se implica activ în viaţa politică din România (printre ei se numără şi prof. univ. Emil Constantinescu, preşedinte al României în perioada 1996-2000).
1991 – S-a inaugurat Muzeul chimiei ieșene”Petru Poni”.
1994 – S-a inaugurat la București, Biroul permanent al Uniunii Europei Occidentale.
1994 – Philippe Seguin, presedintele Adunarii Nationale a Republicii Franceze, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti cu prilejul vizitei facute in Romania.    1996 – NASA lansează sonda spatială Mars Global Surveyor pentru cartografierea Planetei Marte
1996 – În Lagos, Nigeria, s-a prăbușit un avion Boeing 727. Au murit toți cei 143 de oameni aflați la bord.
1997 – Conducerea Bisericii Ortodoxe Române a respins acuzatiile aduse unora dintre ierarhi, potrivit carora unii membri ai Sfantului Sinod ar fi fost colaboratori ai Securitatii, admitand, insa, ca a facut “unele concesii” regimului comunist, ca tribut pentru interesele vitale ale bisericii.
2001 – Operarea regulată cu avioane Concorde între Paris/Londra si New York a reînceput după accidentul din 2000.
2001 – În Belgia, compania națională de aviație, Sabena, intra în faliment.
2002 – În Iran, sunt interzise reclamele la toate produsele din SUA.
2011 – A început să emită Radio România Junior, singurul post public de radio on-line destinat copiilor; portalul on-line a fost lansat pe 12 septembrie 2011. Proiectul propune o platformă educaţională de comunicare (emisie radio cu streaming video, site, pagină de Facebook, Twitter), pe baza conceptului original integrat „Universul Junior”. În 2012 a primit distincţia „Cel mai bun radio online” la New York Festivals International Radio Programs and Promotions Awards.
2012 – În SUA, candidatul democrat Presedintele Barack Obama, castiga cel de al doilea mandat prezindețial.

Nașteri…
1598 – S-a născut pictorul spaniol Francisco de Zurbarán; a creat portrete, naturi moarte, tablouri pe teme religioase realizate într-o maniera realista, evitând elementul mistic (m. 1664).
1728 – S-a născut James COOK (m.14.02.1779), navigator şi explorator britanic. A întreprins trei expediţii succesive (între 1768 şi 1779) în jurul Pământului, în care a cercetat Noua Zeelandă şi a descoperit ţărmul oriental al Australiei, Noua Guinee, arhipelagul Sandwich de Sud etc.
1810 – S-a născut Ferenc Erkel, compozitor, pianist, dirijor şi pedagog ungar (m. 1893).
1818 – S-a născut Emil Du Bois-Reymond, medic şi fiziolog german, descoperitorul potenţialului de acţiune al neuronului şi întemeietorul electrofiziologiei experimentale (d. 26.12.1896).
1839 – S-a născut dirijorul german Hermann Levi (m. 13.05.1900).
1855 – S-a născut Edwin Hall, fizician american (m. 20.11.1938).
1867 – S-a născut medicul Mihail MANICATIDE, fondatorul şcolii româneşti moderne de pediatrie (m.17.II.1954).
1867 – S-a născut Marie SKLODOWSKA-CURIE, fiziciană şi chimistă franceză de origine poloneză; împreună cu soţul său, fizicianul şi chimistul francez Pierre Curie, a descoperit şi izolat, în 1898, elementele radiu şi poloniu; contribuţii fundamentale la studiul radioactivităţii; a pus bazele radioterapiei; Premiul Nobel pentru fizică pe 1903 (împreună cu Pierre Curie şi Henri Becquerel) şi pentru chimie pe 1911 (m.4.VII.1934).
1869 – S-a născut în Bogdăneşti, jud. Vâlcea, preotul şi folcloristul Teodor Bălăşel, considerat cel mai de seamă culegător de folclor din Oltenia; în timpul vieţii a publicat doar o parte neînsemnată din materialul cules, restul apărând postum (m. 30.01.1941 la Ștefăneşti-Vâlcea).
1872 – S-a născut Ion-Aurel CANDREA, lingvist, filolog şi etnofolclorist; studii de dialectologie, lexicologie şi limbă română veche; autor, împreună cu Ovid Densusianu, al “Dicţionarului etimologic al limbii române. Elementele latine” (m.15.IX.1950).
1878 – S-a născut Lise Meitner, fiziciană suedeză de origine austriacă; a emis, în ianuarie 1939, împreună cu Otto Frisch, prima explicaţie fizică a fisiunii nucleare, iar împreună cu colegul Otto Hahn şi asistentul său Fritz Strassmann a descoperit prin metode radiochimice reacţia de fisiune nucleară (m. 1968).
1879 – S-a născut Lev Troţki (născut Léiba Dóvidovici Bronştéin), revoluţionar rus, , unul dintre conducatorii Revolutiei ruse din 1905-1907, precum si a Revolutiei din Octombrie. A fost condamnat pentru activitati antisovietice si expulzat din URSS in 1929 (d. 21.08.1940).
1881 – S-a născut Peter Neagoe, prozator şi pictor, stabilit în Statele Unite, unde a primit cetăţenia în anul 1913 (m. 1960, la Kingston/SUA).
1888 – S-a născut Chandrasekhara Venkata Raman, fizician indian (d. 1970), laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1930, “pentru cercetările privind împrăştierea luminii şi descoperirea efectului care-i poartă numele”.În 1928 a descoperit Efectul Raman (cresterea intensitatii luminii intr-un material prin amplificarea oscilatiei fotonilor intre doua oglinzi), fenomen al luminii monocromatice.
1897 – S-a născut, în comuna Pleniţa, judeţul Dolj, poetul Dumitru CIUREZU (m.5.I.1978, la Sibiu).
1897 – S-a născut Herman J. Mankiewicz, scriitor, regizor si producator de film american.
1903 – S-a născut, la Viena, Konrad Lorenz, medic şi psiholog austriac; studii de psihologie animală în corelaţie cu comportamentul uman; fondatorul etiologiei, alături de britanicul Nikolaas Tinbergen; Premiul Nobel pentru Medicină în anul 1973, împreună cu germanul Karl von Frisch şi britanicul N. Tinbergen (m. 27 februarie, 1989, Viena).
1904 – S-a născut Jean Coulomb, geofizician şi meteorolog francez; importante cercetări privind climatologia sahariană; s-a interesat şi de problemele geofizice ale României, mai ales în domeniile geomagnetismului şi seismologiei; membru de onoare străin al Academiei Române din 1991 (m. 1998).
1905 – S-a născut William Alwyn, compozitor englez (d. 11 septembrie 1985).
1908 – S-a născut, la București, Ion I. Cantacuzino (Ion Filotti Cantacuzino, fiul actriţei Maria Filotti), scriitor, producător, scenarist, critic şi istoric de film; a fost unul dintre cei mai activi conferenţiari la microfonul „Universităţii Radio”; tot el este cel care a introdus în programele Radiodifuziunii „Cronica cinematografică”, pe care a susţinut-o cu succes mulţi ani (m. 27.08.1975)
1911 – S-a născut la Bălcești, jud. Gorj, Maria Lătăreţu, interpretă de muzică populară (m. 27.09.1972 în com. Românești, jud. Botoșani).
1913 – S-a născut la Drean, Algeria, Albert CAMUS, filosof, scriitor şi eseist francez.Laureat al premiului Nobel pentru literatură(1957). Creaţia sa se ordonează în jurul a doi poli-constatarea absurdului existenţial şi spiritul de revoltă (d.04.01.1960).
1914 – S-a născut la Siliştea, judeţul Argeş, poetul Ion Bănuță (d.30.121986).
1915 – S-a născut Amelia Pavel, critic şi istoric al artelor, eseistă, memorialistă (m. 2003).
1916 – S-a născut, în comuna Remetea Mare, Timiș, Mihai ŞORA, filosof şi eseist; ministru al învăţământului (decembrie 1989 – iunie 1990) în primul Guvern democratic provizoriu al României după Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989; membru fondator al Grupului pentru Dialog Social şi al Alianţei Civice, membru de onoare al Academiei Române din 2012.
1923 – S-a născut Paul Georgescu, critic literar, eseist, jurnalist şi romancier; între anii 1945 şi 1948 a făcut cronică literară săptămânală la Radiodifuziunea Română (m. 1989)
1926 – S-a născut în Sydney, Dame Joan Sutherland, cântăreață australiană de operă (d. 10.10. 2010).
1927 – S-a născut actorul Mihai BERECHET (m.16.XII.1991).
1929 – S-a născut neuropsihiatrul american Eric R. Kandel, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2000, împreună cu Arvid Carlsson şi Paul Greengard.
1930 – S-a născut în com. Josenii Bârgăului, jud. Bistrita-Nasaud, Aurel RĂU, poet, prozator, traducător şi eseist. Născut din părinți agricultori, Aurel Rău a urmat liceul la Năsăud, Bistrița și Cluj. După terminarea Facultății de Filologie din Cluj (1953), lucrează ca redactor la revista „Almanahul Literar” (unde a colaborat din primul an de studenție), iar din 1959 este redactor-șef (revista se va numi „Steaua” din 1954). Clasificat drept „manierist” de către criticul Al. Piru, Gheorghe Grigurcu îl considera în 2009 „cel mai reprezentativ poet al grupării Steaua” și „cel mai mare poet în viață al Transilvaniei”. A tradus din Saint-John Perse, Machado, Giorgos Seferis, Konstantinos Kavafis etc.
1936 – S-a născut Gwyneth Jones, cântăreată britanică de operă.
1936 – S-a născut Prof. Marius Guran, inginer, specialist în calculatoare, unul din pionierii informaticii romanesti, membru de onoare al Academiei Române.
1939 – S-a născut, la Cornățel, jud. Argeș, Ana Piuaru, interpretă de muzică populară și profesoară de canto popular la Școala Populară de Artă, București.
1939 – S-a născut Lene Mayer-Skumanz, scriitoare austriacă.
1940 – S-a născut Dorina Lazăr, actriță română de teatru și film, directoarea Teatrului Odeon din 2003 până în august 2017.
1942 – S-a născut Johnny Rivers, cântăreț și compozitor american.
1942 – S-a născut, la București, Mariana MIHUŢ, actriță română de film, radio, teatru, televiziune și voce. Căsătorită cu Victor Rebengiuc.
1943 – S-a născut Joni Mitchell, muzician canadian.
1951 – S-a născut Sorin OPRESCU, primarul general al Capitalei (din iunie 2008; la alegerile locale din 10 iunie 2012 a obţinut 54,29%, din voturile bucureştenilor, câştigând un al doilea mandat de primar); medic chirurg şi profesor universitar; senator PSD în legislaturile 2000-2004 şi 2004-2008; a demisionat din PSD în aprilie 2008 pentru a candida, ca independent, la alegerile pentru Primăria Bucureştiului.
1952 – S-a născut Nicu Anghel, fost director al Serviciului de Protecție și Pază.
1957 – S-a născut Christopher Knight, actor american.
1958 – S-a născut Marius Ladislau Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo; ales, în mai 2013, la Sankt Petersburg, în funcţia de preşedinte al organizaţiei mondiale SportAccord, ales cu 54 de voturi din 92, succedându-i în funcţie olandezului Hein Verbruggen.
1962 – S-a născut Vasile Chira, filosof, teolog, poet și nuvelist, cadru didactic la Facultatea de Teologie “Andrei Șaguna”, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
1963 – S-a născut Manuela Botiș, pictor, artist decorator (textile), membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
1964 – S-a născut Calin Raul Anton, pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
1964 – S-a născut Dana Plato, actriță americană.
1964 – S-a născut violonistul francez Laurent Korcia.
1967 – S-a născut David Guetta, producător francez de muzică house și în același timp un DJ.                                                                                                                          1969 – S-a născut Marius Popescu, fost fotbalist român, antrenor de fotbal.
1969 – S-a născut Hélène Grimaud, pianistă franceză.

Decese…
1633 – A murit Cornelis Drebbel, fizician si mecanic olandez, constructorul primului submarin în anul 1620.
1877 – A murit Constantin Ene, maior român, Erou al Războiului de Independentă, căzut în luptele de la Rahova (n. 20.12.1837 la Bacău).
1886 – A murit Charles Thurber, inventator american. În 1843 a brevetat o masină de scris.
1910, 7/20 – A murit scriitorul rus Lev Nicolaevici Tolstoi, unul dintre scriitorii de seamă ai „vârstei de aur a literaturii ruse” (1820-1890); considerat de criticii literari ca unul dintre cei mai importanţi romancieri ai lumii (n. 09.09.1828).
1928 – A murit baritonul italian Mattia Battistini (n. 1856).
1941 – A încetat din viaţă Maurice LEBLANC,ziarist li scriitor francez.A scris romane poliţiste, cretaor al celebrului personaj Arsene Lupin. Maurice Leblanc este înmormântat în Cimitirul Montparnasse.
1944 – A fost executat, într-o închisoare din Tokio, celebrul spion Richard Sorge (german de origine, a devenit spion sovietic din motive ideologice) (n. 4.10.1895).
1945 – A murit la București, Mircea Djuvara, filosof şi jurist; considerat unul dintre marii gânditori în domeniul filosofiei juridice; membru corespondent al Academiei Române (n. 18/30.05.1886).
1962 – A decedat Eleanor Roosevelt, prima doamna a SUA (n. 11.10.1884)
1962 – A decedat, în Manhattan, Anna Eleanor Roosevelt, fostă Primă Doamnă a Statelor Unite ale Americii, soția Președintelui Statelor Unite ale Americii Franklin Delano Roosevelt, diplomată și activistă pentru drepturile omului (n.11.10.1884, New York).
1980 – A încetat din viaţă Steve McQUEEN (n. 24.03.1930), actor american de cinema.Interpret de filme de acţiune.(„Cei sapte magnifici”,Locotenentul Bullit”,”Papillon”,”Vanatorul”).
1983 – A murit sculptorul român Ion Jalea, membru titular al Academiei Române din 1963 (n. 19.05.1887).
1990 – A încetat din viaţă Lawrence George DURREL(n.1912),scriitor britanic. A publicat lirică de inspirație mediteraneană și elenica („Teritoriul particular”,1943; ”Copacul trandaviei”1955)
1992 – A murit Alexander DUBČEK, om politic slovac; ajuns (la 6.I.1968) prim-secretar al Partidului Comunist din Cehoslovacia, a iniţiat un ambiţios program de reformă a sistemului socialist („socialismul cu față umană”); cunoscute sub numele de „Primăvara de la Praga”, reformele iniţiate (a deschis frontierele ţării şi a acordat deplina libertate de exprimare) au provocat invadarea (20/21.VIII.1968) Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varşovia, cu excepţia celor române (n.27.XI.1921).
1996 – A murit Val Munteanu, ilustrator de carte, grafician (n. 07.02.1927).
2002 – A murit Rudolf Augstein, publicist german, fondatorul revistei „Der Spiegel” (n.05.11.1923).
2004 – S-a stins din viata la Iași, Constantin C. CIOCHINA, inginer electromecanic roman.A fost profesor la Facultatea de Mecanica, catedra Tehnologia Metalelor,de la Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi” din iasi.A publicat peste 100 de lucrari stiintifice.A fost membru al Asociatiei Oamenilor de Stiinta din Romania (n.1923).
2006 – A murit dirijorul şi profesorul Iosif Conta; dirijor şi prim-dirijor al Orchestrei Naţionale Radio între anii 1954 şi 1988 (n. 1924).
2006 – A murit publicistul francez Jean-Jacques Servan-Schreiber, cunoscut editorialist pe probleme de politică internaţională la cotidianul „Le Monde”; în 1953 a fondat, împreună cu Françoise Giroud, publicaţia săptămânală „L’Express” (n. 1924).
2011 – A murit americanul Joe Frazier, fost campion mondial de box profesionist între anii 1970 – 1973 (n. 1944).
2012 – A murit muzicianul american Richard Robbins; a compus coloanele sonore pentru aproape toate filmele regizate de James Ivory şi produse de Ismail Merchant (n. 1940)
2012 – A murit Mihai Toderaşcu, compozitor şi interpret de muzică uşoară din Republica Moldova (n. 1951).2016 – A murit, în București, juristul, profesorul şi publicistul Corneliu Turianu, fost judecător al Curții Supreme de Justiție, preşedinte al CNSAS, senator în legislatura 1996-2000, din partea PNȚCD (n. 20 august 1940, Negreni, județul Olt).
2016 – A murit, în Los Angeles, California, Leonard Cohen, poet, cantautor şi romancier canadian; o voce distinctă în peisajul muzicii pop a anilor ’70 ai secolului al XX-lea (“Joaca preferata”); şi-a lansat primul volum de poezii la Montréal în 1956, iar romanul lui de debut a fost publicat în 1963. Primele cântece semnate de Leonard Cohen sunt ancorate în muzica folk. Începând din anii 1970, sursele din care se inspira s-au multiplicat: muzică pop, de cabaret şi varietăţi. Din anii 1980, Leonard Cohen cânta acompaniat de sintetizatoare şi corişti (n. 21 septembrie 1934, în Montreal).

Sărbători,comemorări și celebrări…

,,Ziua Internațională a Victimelor Comunismului”, denumită ”Memento Gulag”. A fost celebrată pentru prima oară în 2003, la Roma, iar următoarea comemorare a avut loc in București. Inițiativa a aparținut Comitatus Pro Libertatibus, care este o federație de asociații si comitete înființată sub conducerea lui Vladimir Bukovski, la Milano, in 1997, pentru a promova o “cultura a libertăților”.

„Ziua Consensului și a Reconcilierii” în Rusia. La 7 noiembrie 1917 s-a încheiat Revoluția Bolșevică din Rusia, care a dus la curmarea monarhiei din această ţară. Ziua când comuniștii și-au început domnia. Pe baza unui decret semnat de președintele Boris Elţîn la 7.XI.1996, această zi a fost proclamată ca „Zi a Consensului şi Reconcilierii” în Rusia.

Calendar Creștin-Ortodox…

Sfinții 33 de Mucenici din Melitina. Sf. Cuv. Lazăr din Muntele Galision.

Sursa: http://radioconstanta.ro/…https://cersipamantromanesc.wordpress.com/…

 

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 7 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 7 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

26 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1710 - În timpul domniei lui Dimitrie Cantemir, Ion Neculce și-a recăpătat funcția de mare spătar. 1778 - În Insulele...

25 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1177 - Bătălia de la Montgisard, singura dată în care sultanul Saladin a fost învins de cruciaţi. Armatele unite ale lui Baudoin al IV-lea...

24 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1473 - Ştefan cel Mare al Moldovei cucereşte Cetatea Dâmboviței (Bucureștilor) şi instalează ca domn al Munteniei pe Laioltă Basarab. 1642 - Abel Tasman este...

23 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

  534 î.Hr. - Acum 1486 de ani, Pisistrate (c. 600-527 î. Hr.), tiran al Atenei, organiza primele reprezentații de teatru. Aceasta este, potrivit istoricilor,...

21 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

1615 - Bătălia de la Tătăreni, Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki, îl învinge pe Ştefan Tomşa şi se...
- Advertisement -corhaz1 - 7 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 7 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments