13.9 C
București
vineri, octombrie 30, 2020

7 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

28 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

 312 - Acum 1708 ani, a avut loc Bătălia de la Podul Milvius (Podul Șoimului) (azi Ponte Milvio, lângă...

27 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

312 - Împăratul Constantin cel Mare a avut celebra viziune a Crucii.Atribuindu-i lui Dumnezeu victoria militară, Constantin „a poruncit...

26 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

113 d. Hr. - anul inaugurării Columnei lui Traian. După cum precizează inscripţia de la baza monumentului, în anul...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 7 octombrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

1571 – Bătălia de la Lepanto: Flota unită a Spaniei, Maltei, Veneției, Genovei și Ducatului de Savoia, organizată de Papa Pius al IV–lea, zdrobește flota turcă.
1698 – Acum 322 ani, 38 de protopopi ortodocşi au semnat un act denumit „Manifest de unire“ şi redactat în limba română. Documentul avea şase pagini, pe prima dintre acestea semnatarii declarând că se unesc cu „Biserica Romei cea catolicească“ şi că doresc să beneficieze de privilegiile de care se împărtăşeau „mădulările şi popii acestei Biserici sfinte“. În plus, cei 38 de protopopi subliniau că se unesc doar dacă vor fi lăsaţi să păstreze obiceiurile Bisericii Răsăritului (cea Ortodoxă), iar după moartea Mitropolitului Atanasie Anghel succesorul său să fie ales de sobor, urmând a fi întărit de papă şi de împărat, dar hirotonit de „patriarhul de sub biruinţa Înălţiei Sale“ (probabil de către patriarhul sârb de la Carlovitz). Manifestul de unire sau Cartea de mărturie din 7 octombrie 1698 este unul dintre cele trei documente care legitimizează unirea cu Biserica Romei a clerului român şi a credincioşilor ortodocşi din Transilvania. Celelalte două documente sunt declaraţia din februarie 1697 a Mitropolitului Teofil şi a altor participanţi la un sinod ţinut în Alba Iulia şi aşa-numitul Act al Unirii semnat de Mitropolitul Atanasie şi de participanţii de la sinodul din 4 septembrie 1700, ţinut la Alba Iulia. Actul este format din trei file (şase pagini), primele două formate dintr-o coală unică îndoită în două iar a treia filă lipită ulterior.
1711 – Se împlinesc 307 ani de când Nicolae Mavrocordat era numit domn al Moldovei (26.IX./7.X.1711 – 25.XII.1715/5.I.1716), fapt ce a dus la începutul regimului fanariot în Moldova (până în 1821).
1763 – Regele George al III-lea al Marii Britanii emite o proclamație regală prin care, în teritoriile de la nordul și vestul munților Allegani era intrezisă colonizarea. Documentul se dorea a fi un pas spre stabilizarea relațiilor dintre englezi și indienii din această parte a Americii de Nord, după treminarea Războiului de șapte ani.1769 – Este descoperită Noua Zeelandă, de către exploratul britanic James Cook.
1776 – Prințul Moștenitor Pavel al Rusiei se căsătorește cu Sophie Dorothea de Württemberg.
1777 – Bătălia de la Saratoga. Armata colonială americană îi învinge pe englezi.
1799 – S-a inaugurat tipografia Mitropoliei Moldovei şi Sucevei, în timpul Mitropolitului Iacob Stamati (1749-1803), care a desfăşurat o activitate prodigioasă, contribuind la dezvoltarea spirituală a clerului şi a locuitorilor obişnuiţi.
1806 – A fost patentată în Marea Britanie, de către Ralph Wedgewood, hârtia-carbon (indigo).
1840 – Willem al II-lea devine rege al Țărilor de Jos. Willem al II-lea a fost rege al Țărilor de Jos și Mare Duce de Luxemburg de la 7 octombrie 1840 până la moartea sa în 17 martie 1849.
1856 – Cyrus Chambers Jr. patenteaza masina de fălțuit.
1857 – În urmă cu 163 de ani, Mihail Kogălniceanu prezenta în Adunarea ad-hoc a Moldovei (constituită pentru a consulta populaţia asupra necesităţii unirii Principatelor) proiectul de rezoluţie care cuprindea „dorinţele fundamentale” ale românilor moldoveni. Dintre acestea „Dorinţa cea mai mare, cea mai generală, aceea hotărâtă de toate generaţiile trecute, aceea care este sufletul generaţiei actuale, aceea care împlinită va face fericirea generaţiilor viitoare este unirea Principatelor într-un singur stat” (7/19 octombrie).
1866 – A apărut, la București, periodicul politic și literar „Dacia Română”.
1870 – Războiul franco-prusac – Atacul de la Paris: Leon Gambetta fuge de la Paris într-un balon.
1879 – S-a creat alianta dintre Germania si Austro-Ungaria.
1883 – Acum 137 de ani era inaugurat Castelul Peleş din Sinaia, reşedinţa de vară a primului cuplu regal al României, regele Carol I (1866-1914) şi regina Elisabeta. A fost construit la dorinţa regelui Carol I, între anii 1873 şi 1914, după planurile arhitecţilor Johannes Schultz, Carol Benesch şi Karel Liman, şi a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz şi Bernhard Ludwig din Viena. Castelul Peleş este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat şi este, prin valoarea sa istorică şi artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea.
1886 – Spania a abolit sclavia in Cuba.
1908 – Creta s-a aliat cu Grecia, revoltându-se împotriva Imperiului Otoman.
1910 – Cu 110 ani în urmă, avea loc, la Moscova, premiera operei „Cocoşul de aur”, de Nikolai Rimski-Korsakov (n. 1844 – m. 1908).
1913 – Henry Ford a finalizat procesul de implementare a sistemului de productie a autovehiculelor pe banda rulanta. Henry Ford, al carui Model T era automobilul de cel mai mare succes, a apasat pe butonul ultimei sale inventii: linia automata de asamblare. Timpul necesar fabricarii unei masini a scazut de la 12 ore si jumatate la 93 de minute, iar pretul de la 850$ in 1908, la doar 44$.
1918 – A luat fiinţă, la iniţiativa lui Mircea Bârsan şi Traian Ionaşcu, Societatea Simfonică „George Enescu” din Iaşi, sub preşedenţia marelui muzician.
1919 – În Olanda, se infiintează prima companie aviatică din lume „Koninklijke Luchtvaart Maatschappij” (KLM), încă operativă.
1925 – Acum 95 de ani, apărea Decretul Regal privind noua împărţire administrativă a României (judeţ, municipiu, plasă, comună urbană reşedinţă, comună urbană nereşedinţă, comună rurală şi sat), definitivându-se astfel procesele de organizare unitară legislativă şi statală a ţării.
1931 – În SUA, la New York, în Rochester, se realizeaza prima fotografie prin infraroșu.
1940 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, primele trupe germane intră pe teritoriul României.
1942 – SUA și Marea Britanie anunță formarea Organizatiei Națiunilor Unite.
1949 – În urmă cu 71 de ani, în zona de ocupaţie sovietică, era proclamată Republica Democrată Germană („Germania de Est”), cu capitala în Berlinul Răsăritean. Simultan cu declararea RDG, în aceeaşi zi de 7 octombrie 1949, Germania de Vest (aflată sub controlul trupelor americane, engleze şi franceze) s-a declarat şi ea stat independent, sub numele de Republica Federală Germania sau „Germania de Vest” (Occidentală), cu capitala la Bonn. Reunificarea celor două state a devenit oficială pe 3 octombrie 1990, prin utilizarea articolului 23 al Legii fundamentale a Germaniei Federale cu privire la cele cinci landuri răsăritene. De fapt, reunificarea a însemnat anexarea Germaniei Răsăritene la Germania de Vest, pentru că era cea mai directă și legală formă de unire.
1950 – Armata Populară din China începe ocuparea Tibetului.
1950 – Statele Unite au invadat Coreea.
1952 – Modelul de cod de bare realizat de Woodland și Silver a început să fie folosit ca model general de indentificare a produselor.
1960 – Premiera filmului „Spartacus” în regia lui Stanley Kubrick, cu Kirk Douglas și Laurence Olivier.
1967 – Revoluționarul marxist Che Guevara a fost capturat lângă La Higuera, Bolivia.
1970 – Nationalpark Bayerischer Wald, se va deschide primul parc național din Germania.
1975 – RDG și URSS semnează Tratatul de prietenie, cooperare și ajutor reciproc.
1982 – Plenara C.C. al P.C.R. aprobă un proiect de lege privind participarea cu părţi sociale a salariaţilor din instituţiile de stat la constituirea fondului de dezvoltare economică (părţile sociale au fost desfiinţate imediat după Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989, banii reţinuţi fiind restituiţi).
1982 – Musicalul „Cats” are premiera pe Broadway, spectacolul ruland neintrerupt timp de 18 ani. Ultima reprezentatie a avut loc pe 10 septembrie 2000.
1985 – Acum 35 de ani, începea operaţiunea de mutare prin translaţie (care a durat până la 15.II.1986) a bisericii Mihai Vodă din Bucureşti. Acest monument istoric, ctitorie a voievodului Mihai Vodă, a fost mutat de pe temeliile sale (pe o distanţă de 289 metri) în vremea dictaturii comuniste, în contextul „sistematizării” care a dus la distrugerea unei treimi din suprafaţa construită a oraşului. Soluţia găsită de specialişti, translaţia, a însemnat, practic, salvarea de la demolare a bisericii.
1985 – Tot într-o zi de 7 octombrie și tot acum 35 de ani a fost deturnat pachebotul italian „Achille Lauro”, cu peste 400 de persoane la bord, aflat în croazieră pe Marea Mediterană, de către membri ai organizaţiei Frontul pentru Eliberarea Palestinei.
1992 – Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele definitive ale alegerilor parlamentare din data 27 septembrie 1992.
1993 – Mircea Dinescu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor.
1993 – La Viena, acum 27 de ani, avea loc ceremonia de aderare a României ca membru cu drepturi depline al Consiliului Europei. La 4.X.1993 Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei a hotărât, la Strasbourg, admiterea României ca membru al acestui organism.
1995 – S-a inaugurat Casa memorială „Costache Negruzzi” din satul Lunca Prutului – Trifeşti, jud. Iaşi.
1996 – În SUA, este lansat postul de televiziune Fox News.
1996 – Secretarul perpetuu al Academiei Franceze, Maurice Druon, a fost distins cu titlul de membru de onoare al Academiei Române.
2000 – Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție care condamnă utilizarea „excesivă a forței” împotriva palestinienilor de către Israel. Statele Unite s-au abținut de la vot.
2001 – Se împlinesc 19 ani de la declanşarea Războiului antiterorist din Afganistan în urma atentatelor din 11 septembrie 2001 de la New York şi Washington D.C.. Trupe ale SUA împreună cu aliaţii britanici au iniţiat o acţiune militară în Afghanistan, atacurile aeriene îndreptându–se către forţele talibane şi taberele de antrenament ale teroriştilor Al-Qaeda. Este începutul acţiunii aliaţilor intitulate „Enduring Freedom” în Afghanistan, încheiată la 31.XII.2014 şi continuată de la 1.I.2015 cu operaţiunea „Freedom’s Sentinel”.
2001 – Liderul comunist al Basarabiei, Vladimir Voronin, a cerut conducerii radioului si televiziunii moldovenesti sa nu mai foloseasca pe post denumirea de “romana” pentru limba vorbita in Moldova.
2002 – Scriitorului Paulo Coelho i-a fost înmânat, la Frankfurt, Premiul Planetary Arts 2002 din partea Club of Budapest. Cărţile lui Coelho au un succes senzaţional, aflându–se permanent pe primele locuri în topurile de vâzări („Alchimistul”, „Veronika se pregăteşte să moară”, „Al cincilea munte”, „Diavolul şi domnişoara Prym”).
2003 – În California, alegătorii au votat pentru demiterea guvernatorului Gray Davis și l-au ales drept nou guvernator pe Arnold Schwarzenegger.
2004 – Elfriede Jelinek, scriitoare austriacă, a primit Premiul Nobel pentru literatură pentru „cursul muzical al registrelor în romanele şi dramele sale, care cu o pasiune verbală unică în felul său dezvăluie absurditatea şi constrângerea clișeelor sociale”.
2004 – Regele Norodom Sihanouk al Cambodgiei abdică și este înlocuit de fiul său Norodom Sihamoni.
2005 – Diplomatului egiptean Mohamed El Baradei i se decernează premiul Nobel pentru Pace.
2015 – Strasbourg: Președintele francez, François Hollande, cancelarul german, Angela Merkel şi Regele Filip al VI-lea al Spaniei susţin discursuri în Parlamentul European, la 25 de ani de la reunificarea Germaniei și la 26 de ani de la căderea Zidului Berlinului.
2015 – Washington: Președintele american, Barack Obama, s-a întâlnit cu președintele german, Joachim Gauck, la Casa Albă.
2015 – Tokyo: Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, aflat în vizită în Japonia, ăn perioada 7 şi 8 octombrie s-a întâlnit cu împăratul japonez, Akihito, și cu premierul japonez, Shinzo Abe.

Nașteri…
1885 – S-a născut, la Copenhaga, Niels BOHR, fizician danez. Laureat al Premiului Nobel pentru fizică în anul 1922. Întemeietor al fizicii cuantice. Este creatorul modelului atomic care îi poartă numele şi care a servit ca punct de plecare pentru teoriile cuantice moderne asupra structurii atomului (m. 18.11.1962).
1886, 7/19 – S-a născut istoricul Romulus Cândea, cercetător al istoriei bisericeşti; profesor la Universităţile din Cluj şi Cernăuţi; membru corespondent al Academiei Române din 1929 (m. 1973).
1900 – S-a născut Heinrich Himmler, politician german, lider SS, şef al Gestapoului, ministru german de interne între 1943 – 1945 şi organizator al masacrelor evreilor în timpul celui de-al III-lea Reich (d.23.05.1945).
1910 – S-a născut, la Udeşti, jud. Suceava, scriitorul român Eusebiu CAMILAR, poet, prozator şi traducător (a tradus din Eschil, Aristofan şi Ovidiu, din poezia clasică chineză, din ruşii Puşkin, Gogol, Tolstoi şi Gorki); a prelucrat poveştile arabe din ciclul „1001 de nopţi”; membru corespondent al Academiei Române din 1955. S-a impus ca prozator prin volumele Cordun (1949), Prăpădul Solobodei (1943) şi Avizuha (1945). Volumul Negura (1949) este unul din primele romane româneşti despre cel de-al doilea război mondial. A mai scris romane şi povestiri (m.27.08.1965).
1912 – S-a nascut Papa Ioan Paul I; a avut cel mai scurt pontificat din istoria moderna, doar 34 de zile (m.28.09.1978).
1912 – S-a născut la Cuconeştii Vechi, jud. Bălţi, azi în R. Moldova, arhimandritul Sofian BOGHIU, stareţul Mânăstirii Antim din Bucureşti (din 1950); cunoscut duhovnic şi pictor bisericesc; unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai mişcării „Rugul Aprins”, grupare spirituală neagreată de regimul comunist, ce reunea toate marile personalităţi ale intelectualităţii creştin-ortodoxe din acea vreme; deţinut politic între anii 1958 şi 1964 (m.14.IX.2002).
1919 – S-a născut istoricul francez Georges Duby; s-a ocupat mai ales de Evul mediu francez (m. 1996).
1923 – S-a născut, la Sipet, jud. Timiş, Alexandru JEBELEANU (m.1996), poet şi publicist român. A debutat editorial în 1945 cu versuri de factură simbolistă (Oglinzi sonore). În decursul anilor a mai publicat încă zece volume dintre care cităm: Frumuseţi simple (1962), Transparenţe (1972), Surâsul Meduzei (1979), Arhitecturi de cristal (1989), Magnolii de octombrie (1994), Sonete de dragoste (1996).
1923 – S-a născut Jean-Paul Riopelle, pictor si sculptor canadian, unul din cei mai importanti artisti canadieni ai secolului XX.
1927 – S-a născut Al Martino (Alfred Cini), cântăreţ american.
1927 – S-a născut în satul Urisiu, comuna Chiheru, Jud. Mureş, Constantin Neagu, regizor de film.
1931 – S-a născut episcopul sud-african Desmond Tutu; în noiembrie 1985 a fost numit episcop al Bisericii Anglicane de la Johannesburg (primul prelat de culoare care a ocupat această demnitate), iar în aprilie 1986 a fost ales arhiepiscop al bisericii din Capetown; Premiul Nobel pentru Pace în anul 1984, ca recunoaştere a meritelor sale în lupta non-violentă de eliberare a majorităţii populaţiei opresate din Africa de Sud.
1935 – S-a născut, la Timişoara, Livius CIOCÂRLIE, critic şi teoretician literar, eseist, memorialist şi profesor universitar.
1938 – S-a născut, la Brăila, pictoriţa Paula Ribariu.
1939 – S-a născut, la Braşov, scriitorul german de origine română Michael Markel; emigrat în Germania în 1992.
1940 – S-a născut, în Bucureşti, Sergiu Cioiu, actor şi cântăreţ român.
1943 – S-a născut, în Bucureşti, artistul decorator sticlar Dan Băncilă.
1946 – S-a născut, la Bacău, Valeria Bufanu (nume de căsătorie Ștefănescu), atletă româncă, laureată cu argint la München 1972.
1951 – S-a nascut John Cougar Mellencamp, vocalist, chitarist, compozitor si producator american.
1952 – S-a născut Vladimir PUTIN, preşedintele Federaţiei Ruse (2000 – 2008, reales la 7 mai 2012 pentru un mandat de 6 ani), prim-ministru (1999-2000; 2008-2012).
1954 – S-a născut, la Bacău, Diana LUPESCU, actriţă română de teatru şi film. Activează la Teatrul „Nottara” din Bucureşti. A jucat în peste 15 filme artistice.
1955 – S-a născut violoncelistul american de origine chineză Yo-Yo Ma, câştigătorul a 14 premii Grammy şi autorul a 50 de albume.
196.. – S-a născut, în Bucovina, Lidia Cireşica Crainic, artistă decoratoare, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. După Revoluţie, s-a mutat în Germania, unde a continuat să lucreze ca designer, iar activitatea ei artistică s-a bucurat de premii şi distincţii în cadrul expoziţiilor şi evenimentelor culturale.
1964 – S-a născut Sam Brown, cântăreaţă şi compozitoare britanică.
1967 – S-a născut, în Bucureşti, Radu Naum, jurnalist sportiv.
1967 – S-a născut Toni (Michelle) BRAXTON, interpretă afro-americană de muzică R&B, compozitoare şi actriţă.
1968 – S-a născut, în Bucureşti, interpreta de muzică uşoară Luminiţa Anghel.
1968 – S-a născut Thom Yorke, cântăreţ de muzică rock britanic (Radiohead).
1972 – S-a născut la Polovragi, județul Gorj, Dumitru Bădița, jurnalist, poet și scriitor, care din 1997 locuieşte în Bucureşti.
1979 – S-a născut, la Constanţa, Simona Amânar, fostă gimnastă română de talie mondială, multiplu medaliată olimpică, mondială și europeană, actualmente arbitră de gimnastică. O anumită săritură din gimnastică, extrem de dificilă, îi poartă astăzi numele, fiind executată în premieră de Simona Amânar la Olimpiada din 2000. Gimnasta este a doua sportivă română inclusă în International Gymnastics Hall of Fame, după Nadia Comăneci.
1980 – S-a născut, la Tulcea, Luiza Zan, solistă, compozitoare, textieră şi profesoară română de muzică; supranumită „vocea jazz-ului românesc”.

Decese…
1543, (între această dată şi 29.XI): A murit pictorul german Hans Holbein (numit şi „cel Tânăr”) (n. 1497 sau 1498).
1849 – A încetat din viaţă, la numai 40 de ani, în Baltimore, Edgar Allan POE, scriitor, critic literar şi editor american (n. 19.01.1809).
1877 – A murit (a căzut în luptă, la Griviţa) Dimitrie LEMNEA, erou al Războiului de independenţă de la 1877 (n.1850).
1929 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, Gheorghe BUZDUGAN, jurist şi om politic român. A ocupat diferite funcţii în magistratură la Piatra Neamţ, Dorohoi, Râmnicu Sărat şi Bucureşti; prim-preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie (1921-1927); împreună cu principele Nicolae de Hohenzollern şi patriarhul Miron Cristea a făcut parte, între anii 1927 şi 1929, din regenţa României (instituită pe perioada minoratului regelui Mihai I); membru de onoare al Academiei Române din 1929 (n. 1867).
1939 – A fost asasinat, la Paris, secretarul ambasadei germane, Ernst von Rath, de către un tânăr evreu – se pare o înscenare a Gestapoului. Acesta a fost pretextul pentru „noaptea de cristal”–„Kristallnacht”, semnalul pentru aplicarea „soluției finale” . Astfel, la 9 noiembrie 1938, vitrinele a peste 7500 de magazine evreieşti au fost sparte, sinagogile au fost incendiate, peste 20000 de cetăţeni germani de confesiune mozaică au fost trimişi în lagărele de concentrare de la Dachau, Buchenwald şi Saschsenhausen.
1939 – A murit Harvey Williams Cushing, chirurg şi neurolog american, unul dintre fondatorii neurochirurgiei moderne; contribuţii în chirurgia hipofizei, extinzând experimentele medicului român Nicolae Paulescu în acest domeniu (n. 1869).
1946 – A murit Emanoil Bucuţa (Emanoil Popescu), scriitor şi publicist român; fondator al revistei “Boabe de grâu” (1930); membru corespondent al Academiei Române din 1941. A fost preocupat de cercetări de etnografie şi folclor, de istorie literară, şi a scris poezie şi romane poetice. Emanoil Bucuta este fondatorul şi directorul revistei de epocă Boabe de grâu între anii 1930-1935, asigurând fotografiei etnologice prestigiul de document sociologic de certă valoare informativă (n. 1887).
1954 – A murit matematicianul Dimitrie D. Pompeiu; unul dintre întemeietorii şcolii matematice româneşti; contribuţii deosebite în teoria funcţiilor şi a calculului funcţional; membru al Academiei Române din 1934 (n. 04.10.1873, în comuna Broscăuți, județul Botoșani).
1959 – A murit Mario Lanza, cântăreţ american de operă (tenor) de origine italiană (n. 1921).
1968 – A murit lingvistul, filologul și folcloristul român Emil Petrovici, principalul autor al „Atlasului lingvistic român”(1936), profesor la Universitatea din Cluj, membru titular al Academiei Române din 1948 (n.04.01.1899 la Mali Torac, în Serbia).
1985 – A murit Florin Comișel, compozitor, dirijor, folclorist român (n.10.04.1922).
1988 – A murit filosoful francez de origine română Ştefan Lupaşcu (Stéphane Lupasco); a cercetat modul în care filosofia şi ştiinţa îşi reconciliază reciproc ambiţiile având la bază principiul existenţei universale şi ireductibile a contradicţiei; membru post-mortem al Academiei Române din 1991 (n. 1900).
1994 – A murit Alexandru Protopopescu, poet şi critic literar (n. 1942).
1995 – A murit, la Cluj Napoca, poetul român Bazil (Vasile) Gruia (n.05.01.1909, Cisteiu de Mureş, judeţul Alba).
2001: A murit caricaturistul american Herbert Block (semna sub numele Herblock), care a lucrat peste 50 de ani la ziarul The Washington Post (n. 1909).
2003 – A încetat din viaţă Iosif NAGHIU (n.1932), poet şi dramaturg român. Ca poet s-a făcut cunoscut prin volumul Teamă de păsări (1968). A cultivat ludicul şi paradoxul spiritual în drame realist-psihologice (Într-o singură seară; Valiza cu fluturi) şi parabolele mitologice (Misterul Agamemnon; A treia caravelă etc.).
2003 – A murit compozitorul şi pianistul român Radu Negreanu (n. 09.10.1913).
2006 – A murit (a fost asasinată) ziarista rusă Anna Politkovskaya, celebră pentru articolele sale critice la adresa Guvernului de la Moscova pe tema războaielor din Cecenia; autoarea mai multor cărţi despre aceste războaie (n. 1958).
2013 – A murit Patrice Chéreau, actor de film, scenarist, regizor şi producător francez (n. 1944)
2014 – A decedat Siegfried Lenz a fost un scriitor german. În 1999, la a 250-a aniversare a nașterii lui Goethe, i s-a decernat Premiul Goethe (n. 1926).

Calendar Creștin-Ortodox…

Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah. Sfântul Mucenic Iulian preotul, Chesarie diaconul și Polihronie.

Sursa: http://radioiasi.ro/..,https://ro.wikipedia.org/wiki/7_octombrie, ISTORIA-ZILEI-Evenimente,http://www.stirilazi.ro/..,http://www.radiocraiova.ro/… șihttp://radioconstanta.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 7 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 7 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

28 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

 312 - Acum 1708 ani, a avut loc Bătălia de la Podul Milvius (Podul Șoimului) (azi Ponte Milvio, lângă...

27 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

312 - Împăratul Constantin cel Mare a avut celebra viziune a Crucii.Atribuindu-i lui Dumnezeu victoria militară, Constantin „a poruncit degrabă” ca statuii care îl...

26 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

113 d. Hr. - anul inaugurării Columnei lui Traian. După cum precizează inscripţia de la baza monumentului, în anul 113 d. Hr. a avut...

25 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

1147 - O armată a cruciaților sub conducerea lui Conrad al III-lea al Germaniei a fost învinsă în bătălia de la Dorylaeum de către...

24 octombrie – CALENDARUL ZILEI…

1260 - Sfințirea catedralei din Chartres în prezența regelui Ludovic al IX-lea. 1648 - Cu 372 de ani în urmă avea loc semnarea „Păcii de...
- Advertisement -corhaz1 - 7 octombrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 7 octombrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments