13.9 C
București
vineri, februarie 26, 2021

8 mai 1970 – The Beatles lansează ultimul album,Let It Be…

Must Read

25 februarie – CALENDARUL ZILEI…

„Ziua Pontonierilor”; la această dată în 1866, s-a înfiinţat în Bucureşti prima companie de pontonieri, prin decretul nr. 259...

23 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1271: Prima menţiune documentară a orașului Brașov. 1455: Acum 566 de ani ieşea de sub tipar prima carte din Europa...

22 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1269 - Acum 752 de ani apărea prima menţiune documentară a Cetăţii Deva, într-un act emis de Ştefan –...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 8 mai 1970 - The Beatles lansează ultimul album,Let It Be...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

Let It Be este al 12-lea și totodată ultimul album de studio lansat de trupa rock The Beatles pe data de 8 mai 1970.

Cele mai multe dintre melodiile de pe albumul Let It Be au fost înregistrate în ianuarie 1969, înainte de înregistrarea și lansarea albumului Abbey Road. Din acest motiv, unii critici și fani, cum ar fi Mark Lewisohn, susțin că Abbey Road ar trebui să fie considerat albumul final al grupului.

Odată cu lansarea albumului apare și un film documentar, intitulat de asemenea Let It Be și realizat tot pe baza sesiunilor din ianuarie 1969.

Repetițiile și sesiunile de înregistrare pentru album nu s-au desfășurat însă fără probleme. Pe toată durata producției albumului au avut loc discuții în contradictoriu și certuri, tensiunea din cadrul grupului fiind în continuă creștere.

Aproape toate piesele au fost scrise de către John Lennon/Paul McCartneyImagini pentru Let It Be

Noua  tehnologie de imprimare a anilor 1965 – 70 permitea o serie de artificii psihadelice la care se apelase din plin pe ultimele albume. Cei patru Beatles erau dornici sa reia activitatea concertistica, întreruptă in 1967, așa că a fost un consens ca noul album, al cărui nume se dorea inițial a fi Get Back, să fie imprimat live. Coperta propusă era o replica a primului LP, Please Please Me, cu cei patru fotografiați pe scările studioului EMI, în aceeași poziție și atitudine ca în fotografia anterioară. Pâna la urmă, ideea a fost pusă în practică odată cu compilația The Beatles 1967  1970, cunoscută sub numele de albumul albastru.

Considerat în acele momente nereușit de către formație și producător (George Martin), materialul pentru Get Back – Let It Be a fost temporar abandonat, fiind re-produs un an mai târziu, într-o viziune contestată, de către Phil Spector. Cea mai mare parte a pieselor a fost înregistrată în ianuarie 1969, înaintea realizării albumului Abbey Road.
 
Let It Be fost realizat în doua etape distincte. Pe de o parte au fost repetițiile filmate de la Studiourile Twinckenham, unde s-a cântat live și apoi sesiunea de imprimări pe canale care a început când trupa  s-a mutat la studiourile Apple. Imprimările live mono au fost ulterior folosite ca sunet pentru film, prin sincronizarea cu pelicula.
 
Existase și ideea ca întreg albumul sa fie imprimat live, într-un concert televizat, presa muzicală anunțând chiar Roundhouse-ul din Londra drept loc de desfășurare al acestuia, dar proiectul a rămas nematerializat. McCartney a declarat ca se gândește la concertarea într-un amfiteatru roman din nordul Africii sau pe un vapor de croaziera, iar Lennon a sugerat în stilul caracteristic sa se cânte într-o casă de nebuni. Pana la urma, concertul a avut loc în 30 ianuarie pe acoperișul clădirii Apple, pentru un cerc restrâns de prieteni și angajați, fiind rapid oprit de către politie din cauza zgomotului.
 
La imprimări, respectiv la înregistrarea live a fost invitat și pianistul Billy Preston. Cu o ocazie anterioară, Eric Clapton fusese invitat pentru un solo pe piesa While My Guitar Gently Wheeps. Câteva dintre piesele de pe acoperiș aveau să intre pe albumul final. Concertul piratat a circulat printre colecționari, ani de-a rândul.
 
Formația a încercat numeroase cântece pe parcursul campaniei Get Back, o bună parte dintre cele considerate viabile, cum ar fi : Mean Mr. Mustard, Maxwell’s Silver Hammer,Oh Darling,She Came In Throw The Bathroom Window,Golden Slumbers, intrand pana la urma pe Abbey Road. Alte piese au apărut pe albumele solo ale semnatarilor: Jealous Guy (numita inițial Child Of Nature, care fusese scrisă și repetată pentru White Album, dar rămăsese în sertar) și Imagine a lui Lennon; Teddy Boy si Junk(scrisă de asemenea pentru White Album) ale lui McCartney; All Things Must Pass si Hear Me Lord ale lui Harrison. În ceea ce-l privește pe Ringo Starr, se pare cĂ Yellow Submarine si Octopus’ Garden, evergreen-uri de talia piesei lui McCartney, Obla-Di Obla-Da, au rămas fără ecou în cariera sa compozițională.Imagini pentru albumul Let It Be
 
În aceeași perioadă au fost de asemenea cântate și cover-uri cum ar fi Adagio pentru coarde de Samuel Barber; piese standard de jazz precum Aint She Sweet sau piese rock’n roll timpurii  Stand By Me, Words Of Love, Blue Suede Shoes. Înregistrările acestora au fost imortalizate de camera de luat vederi, constituind baza filmului Let It Be.Imagini pentru filmul Let It Be 
Toți cei implicați au fost de acord ca proiectul, asa cum se desfășurase, era un dezastru. În a treia zi a sesiunii Twickenham s-a pus problema abandonării sale. Lennon dorea sa-și continue cariera solo, fapt care punea presiune asupra celorlalți, în special asupra lui McCartney iar prezența la imprimări a partenerei sale, Yoko Ono a fost o sursă suplimentara  de tensiune. Harisson și-a anunțat în cele din urma și el ieșirea din formație pe 10 ianuarie și continuarea carierei solo.
 
Se pare ca prezența camerelor de filmat precum și spațiul nefamiliar al studiourilor Twickenham au contribuit la creșterea stresului celor în cauză. Situația ajunsese să fie atât de încordata încât George Martin   și-a pus problema renunțării la colaborarea cu Beatles, ceea ce avea să se și întâmple după Abbey Road. Faptul exprima emblematic fundătura în care se ajunsese, căci Martin însoțise din primul moment formația în aventura sa discografica și după cum se știe, nimeni nu renunța în lumea show business -ului de bună voie la un proiect viabil.
 
Inginerul de sunet Glyn Jones a alcătuit în martie ’69 o prima configurație a albumului, care conținea șapte dintre piesele ce aveau să intre pe albumul final, alături de care erau Teddy Boy, The Walk  si o varianta reprise a piesei Get Back. Ulterior, lui Jones i s-a dat mana libera de către John si Paul să mixeze și sa masterizeze materialul pentru ceea ce se dorea a fi albumul final. Aceasta varianta conținea unsprezece dintre cele douăsprezece titluri ale Let It Be- ului apărut oficial, pe lângă citatele Teddy Boy si Get Back Reprise, fiind selectate piesele Don’t Let Me Down,Rocker (instrumentala) si Save the Last Dance for Me.
 
Se intenționa lansarea albumului în iulie ’69, dar data a fost amânată pentru septembrie datorita unei suprapuneri cu un important eveniment mediatic, apoi pentru decembrie, deoarece intre timp fusese finalizat Abbey Road -ul și s-a preferat lansarea acestuia. Lucrul la masterizarea pieselor pentru Let It Be s-a reluat în decembrie, ținându-se cont de piesele selectate pentru film, cu care trebuiau sa coincidă. McCartney a anunțat între timp reimprimarea compoziției Teddy Boy pentru albumul sau solo, renunțându-se la ea în favoarea piesei I Me Mine, realizată după plecarea oficiala a lui  Lennon. În contrapartidă cu absența menționată, s-a optat și pentru un remix al piesei lui John din 68, Across The Universe.
 
În martie 1970, Phil Spector a produs albumul sub același nume ca și filmul Let It Be, la o dată când Beatles se destrămase. Filmul, care capturase momente critice ale relației dintre cei patru, conține și scene din concertul de pe acoperiș, încheiat cu cuvintele lui Lennon: “I’d like to say ‘thank you’ on behalf of the group and ourselves, and I hope we passed the audition” care au fost incluse și pe varianta finala de album. Varianta lui Spector de album, cu aranjamente muzicale pretențioase, adăugate ulterior a îndepărtat rezultatul final de ceea ce își propuseseră inițial să facă cei patru. McCartney a fost cel mai vehement în privința intervențiilor lui Phil Spector.
 

Ascultând Let It Be-ul și făcând abstracție de istorie, este greu de înțeles de ce nu a fost urmat de măcar un alt album. Semnele artistice de sfârșit al capitolului nu sunt lizibile la simpla audiție. Totuși realitatea era alta .

 

LP-ul debutează cu Two Of Us(1), o piesă melodioasă, cuminte, care face trecerea spre Dig A Pony(2), unde își fac apariția unele elemente dramatice. În creația Beatles, ideile centrează discursul compozițional-interpretativ în alte zone decât cele ale virtuozității. Conceptul de valoare este înlocuit prin cel de intenționalitate. Orice mișcări ale lui Lennon, spre exemplu, sunt considerate providențiale de către publicul sĂu, datorita prezentării acestora într-un sistem coerent, la care pentru a se subscrie nu trebuie decât sa-i fie validate propunerile.

 

Atmosfera halucinantă din Across The Universe(3) pune în evidență saltul de la banal la metafizic, realizat în binecunoscuta nota minimalistă a Beatles -ului. Sunt ecouri aici ale perioadei indiene, în viziune Lennon.

 

I Me Mine(4) se înscrie în media valorică, fără a aduce vreo noutate sau a răsturna sistemul de percepție în relație cu formația.

 

Dig It(5) este de fapt un interludiu. Foarte probabil, la origini a fost o idee salvată prin imprimare, o propunere de piesa sau o joacă. Devenita fragment al LP-ului, pregătește și introduce piesa care în cele din urma a dat titlu albumului, Let It Be(6). O sintagma premonitorie!

 

Nici Maggie Mae(7) nu este o piesă terminată în sens clasic. Soluția sa este finalizarea prin tie-break.

 

Cu I’ve Got A Feeling(8) si One After 909(9) se plonjează deliberat în atmosfera muzicala cincizecistă, vizată inițial în elaborarea proiectului.

The Long And Winding Road(10) este unul dintre acele cântece despre care ai sentimentul că ți se adresează direct. Nota de confidențialitate este dublată de versuri, care au valente minimalist metaforice. Harpa, corul și cvartetul de coarde de care răspunzător este in exclusivitate Spectorau constituit în epoca obiectul unor controverse.

 

For You Blue(11) propune un slide de chitară, după cum menționa presa vremii, de undeva de la jumătatea distanței dintre Nashville si Wikiki. După cum spune și titlul, piesa încearcă să creeze o stare propice receptării finalului, a cărei funcție a fost preluată de Get Back(12). Prin această piesă, se poate specula că se închide un cerc.

1.„”Two of Us””  McCartney and Lennon3:33
2.„”Dig a Pony””  Lennon3:52
3.„”Across the Universe””  Lennon3:47
4.„”I Me Mine”” (George Harrison)Harrison2:25
5.„”Dig It”” (Lennon/McCartney/Harrison/Starkey)Lennon0:49
6.„”Let It Be””  McCartney4:01
7.„”Maggie Mae”” (traditional, Lennon/McCartney/Harrison/Starkey)Lennon and McCartney0:41
8.„”I’ve Got a Feeling””  McCartney and Lennon3:37
9.„”One After 909″”  Lennon and McCartney2:52
10.„”The Long and Winding Road””  McCartney3:37
11.„”For You Blue”” (Harrison)Harrison2:32

12.„”Get Back””  McCartney3:07

Surse:www.muzicisifaze.com/trupa
         https://ro.wikipedia.org/wiki/Let_It_Be
Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 8 mai 1970 - The Beatles lansează ultimul album,Let It Be...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 8 mai 1970 - The Beatles lansează ultimul album,Let It Be...

Latest News

25 februarie – CALENDARUL ZILEI…

„Ziua Pontonierilor”; la această dată în 1866, s-a înfiinţat în Bucureşti prima companie de pontonieri, prin decretul nr. 259...

23 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1271: Prima menţiune documentară a orașului Brașov. 1455: Acum 566 de ani ieşea de sub tipar prima carte din Europa produsă în masă, „Biblia lui...

22 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1269 - Acum 752 de ani apărea prima menţiune documentară a Cetăţii Deva, într-un act emis de Ştefan – duce de Transilvania, în care...

21 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1431 - A început procesul Ioanei d'Arc. 1613 - În urmă cu 408 ani Mihail Romanov, fiul patriarhului Moscovei, a fost ales ţar al Rusiei...

20 februarie – CALENDARUL ZILEI…

1547: Eduard al VI-lea este încoronat rege al Angliei la Westminster Abbey. 1724: A avut loc, la Londra, premiera operei Iulius Caesar, de Georg Friederich...
- Advertisement -corhaz1 - 8 mai 1970 - The Beatles lansează ultimul album,Let It Be...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 8 mai 1970 - The Beatles lansează ultimul album,Let It Be...
Facebook Comments