Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial (Time of Remembrance and Reconciliation for Those Who Lost Their Lives during the Second World War) sunt marcate, anual, pe 8 și 9 mai.
Ziele de 8 și 9 mai au fost declarate de către Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 59/26 din 22 noiembrie 2004, Zile de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Zilele de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial au fost marcate pentru prima dată în 2005, când s-au împlinit 60 de ani de la încheierea celui mai mare conflict militar pe care l-a cunoscut omenirea.
Rezoluţia 64/257 adoptată de Adunarea Generală a ONU la 2 martie 2010 prevedea marcarea a 65 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu acest prilej, o adunare solemnă a Adunării Generale a ONU a avut loc în cea de-a doua săptămână a lunii mai, consemnează aceeaşi sursă amintită mai sus.
Împlinirea a 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a fost marcată prin adoptarea la 26 februarie 2015, a Rezoluţiei 69/267. Cu acest prilej, Adunarea Generală a ONU a făcut trimitere la Rezoluţia 59/26 din 22 noiembrie 2004, subliniind faptul că statele membre au zile specifice prin care marchează atât victoria sau eliberarea, precum şi comemorarea celor care au căzut pe câmpul de luptă, dar şi a civililor victime ale celui de-Al Doilea Război Mondial.
La 5 mai 2015, la sediul Naţiunilor Unite de la New York, a avut loc o reuniune specială solemnă a Adunării Generale pentru comemorarea tuturor victimelor de război, fiind marcaţi totodată şi 70 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Adunarea Generală a ONU a subliniat în rezoluţiile sale că acest eveniment istoric a stabilit condiţiile pentru înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite, care a fost fondată la 24 octombrie 1945. Cele 51 de ţări fondatoare şi-au luat angajamentul să menţină pacea şi securitatea la nivel internaţional, prin dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi promovarea progresului social, a standardelor mai bune de viaţă şi a drepturilor omului. În conformitate cu Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, statele membre trebuie să depună toate eforturile pentru a rezolva disputele prin mijloace paşnice, astfel încât să nu pună în pericol pacea şi securitatea internaţională.Ziua de 9 mai reprezintă Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiționată a Germaniei naziste, care a dus la încheierea în Europa a celui de-Al Doilea Război Mondial.
Cu acest prilej, statele membre, agențiile ONU, organizațiile neguvernamentale și persoanele fizice sunt invitate să comemoreze, în fiecare an, fie una, fie ambele zile, într-o manieră adecvată și să aducă un omagiu celor ce și-au pierdut viața în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Astfel, cele 51 de țări fondatoare ale Organizației Națiunilor Unite, și-au luat angajamentul să mențină pacea și securitatea la nivel internațional, prin dezvoltarea relațiilor de prietenie și promovarea progresului social, a standardelor mai bune de viață și a drepturilor omului.
În conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite, statele membre trebuie să depună toate eforturile pentru a rezolva disputele prin mijloace pașnice, astfel încât să nu pună în pericol pacea și securitatea internațională.
Surse:https://www.juridice.ro/…
-AGERPRES…