13.9 C
București
luni, august 3, 2020

9 februarie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

3 august – CALENDARUL ZILEI…

„Ziua Timişoarei”. 3 August, a devenit ziua orașului prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 217 din 1999. Prin această...

2 august – CALENDARUL ZILEI…

- „Ziua Naţională a Republicii Macedonia”. (FYROM – Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei): aniversarea începutului răscoalei antiotomane din 1903....

1 august – CALENDARUL ZILEI…

– „Ziua Tanchiştilor Români” (la 1 august 1919, în oraşul Giurgiu, se înfiinţa, prin ordin al regelui Ferdinand I,...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 9 februarie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

1801 – Acum 219 ani se încheia „Pacea de la Lunéville” între Franţa şi Austria, sub domnia lui Francisc I al Austriei. Pacea era valabilă şi pentru Sfântul Imperiu Roman şi însemna încetarea conflictelor militare între Austria şi Franţa; aceasta a fost urmarea pactului semnat la 25 decembrie 1800 în farmacia Löwe (farmacia Leul) din Steyr (Austria). Această pace a încheiat Războaiele de coaliţie pornite contra Franţei şi a confirmat Pacea de la Campo Formio încheiată în 1797. Franţa va anexa regiunea de pe malul stâng al Rinului (din Germania), regiune preluată oficial la 9 martie 1801 de Napoléon Bonaparte. Prin această pace Franţa a determinat recunoaşterea teritoriilor nou-ocupate ca „République sœur” („Noua republică franceză”), „Republica Batavia” (Provinciile Unite, Ţările de Jos austriece), „République helvétique” (Elveţia) şi „Repubblica Ligure” (Liguria).
1847: Până la această dată a funcţionat, la Iaşi, Academia Mihăileană, prima instituţie de învăţământ superior din Moldova (înfiinţată la 16 iunie 1835). Printre profesori s-au numărat: Eftimie Murgu, I. Ionescu de la Brad, I. Ghica, M. Kogălniceanu.
1893: A avut loc, la Teatrul Scala din Milano, premiera operei FALSTAFF, de Giuseppe Verdi, pe un libret de Arrigo Boito, după Nevestele vesele din Winsor, de Shakespeare. Acţiunea se petrece în orăşelul Windsor din Anglia, în timpul domniei lui Henric IV.
1895: Americanul William G. Morgan (1870-1942) a inventat voleiul.
1900: În urmă cu 120 de ani, a avut loc prima ediţie a competiţiei de tenis de câmp „Cupa Davis”. Studentul american Dwight Filley Davis i-a provocat pe jucătorii britanici de tenis (consideraţi drept cea mai mare forţă a tenisului mondial) să traverseze Atlanticul şi să concureze împotriva echipei sale de la Universitatea Harvard, punând în joc trofeul Competiţiei Internaţionale de Tenis pe Iarbă. Meciul va avea loc câteva luni mai târziu, la 8 august, când trofeul de argint masiv, cunoscut în prezent sub denumirea de Cupa Davis, va fi oferit, pentru prima oară, ca premiu, victoria revenind americanilor cu scorul de 3-0.
1919 – Acum 101 ani România şi Polonia au stabilit relaţii diplomatice, la nivel de reprezentanţă provizorie. La 31 mai 1919, relaţiile au fost ridicate la nivel de legaţie. La aceeaşi dată în 1938, misiunile diplomatice au fost ridicate la nivel de ambasadă, iar la 28 octombrie 1940, relaţiile diplomatice au fost suspendate, fiind reluate în 1945.
1929 – Cu 91 de ani în urmă s-a încheiat, la Moscova, între URSS, România, Letonia și Estonia un acord prin care statele semnatare se obligau să pună în aplicare Pactul Briand-Kellogg, de renunțare la război ca instrument de politică națională, încă înainte de ratificarea lui de către toate statele. Peste 10 ani, Rusia invada Finlanda, Estonia, Letonia, Polonia și Basarabia.
1934 – Acum 86 de ani avea loc, la Atena, semnarea, de către reprezentanţii României, Iugoslaviei, Greciei şi Turciei, a Pactului Înţelegerii Balcanice, care stipula, printre altele, ca statele semnatare „să îşi garanteze reciproc securitatea frontierelor balcanice” şi „să îşi ia obligaţia de a nu întreprinde nicio acţiune politică faţă de alt stat balcanic, nesemnatar al Pactului, fără avizul reciproc prealabil al celorlalţi semnatari şi de a nu lua nicio obligaţie faţă de oricare stat balcanic fără cunoştinţa prealabilă a celorlalte părţi”. Inițial a fost concepută ca un pact în cinci, însă Bulgaria a refuzat oferta. (Guvern Gheorghe Tătărescu, ministru de Externe Nicolae Titulescu).
1945 – S-a descoperit o mare cantitate de arme și muniții (ascunse cu aprobarea vicepreședintelui Consiliului de Miniștri, Petru Groza, și a subsecretarului de stat de la Interne, Virgil Stănescu) ce urmau a fi folosite într-o eventuală lovitură de forță pentru instaurarea unui guvern comunist. Existența acestui depozit contrazicea declarația stângii politice, că nu dorea o lovitură de stat, ci continuarea programului.
1945 – Se promulga „Legea pentru epurarea presei”, care prevedea sancționarea cu admonestare scrisă, suspendarea activității între 6 luni și 5 ani și interzicerea definitivă de a lucra în presă pentru acei ziariști, publiciști și colaboratori ai presei care înainte de 23 august 1944 s-au pus în slujba hitlerismului sau a fascismului, au fost suspendați de către puterile Axei pentru propagandă în favoarea politicii lor, au îndemnat la acte de teroare, schingiuiri și omoruri.
1965: Războiul din Vietnam. Primele trupe americane sunt trimise în Vietnam.
1967 – Se împlinesc 53 de ani de la premiera filmului „Dacii” (debutul cu o pelicula de lung metraj a regizorului Sergiu Nicolaescu; scenariul: Titus Popovici). În distribuţie: Amza Pellea, Emil Bota, György Kovács.
1969 – Acum 51 de ani avea loc un prim zbor de încercare, pentru aeronava Boeing 747, cel mai încăpător avion de pasageri timp de 35 de ani, record doborât de Airbus A380 în 2005. Mărimea sa impresionantă a adus cu sine şi două nume de alint: „Jumbo Jet” sau „Regina cerurilor”. Boeing 747 a fost primul widebody din istoria aviaţiei (oferea două culoare în cabină). Avionul cu două etaje este considerat cea mai populară aeronavă de capacitate foarte mare, din punct de vedere al numărului de aparate de zbor produse. Boeing 747 poate transporta până la 524 de pasageri, cu o viteză de peste 1000 de kilometri pe oră..
1977: Postul de radio „Europa Liberă” a transmis scrisoarea deschisă prin care scriitorul Paul Goma se solidariză cu protestatarii anti-comunişti ai Chartei 77 din Cehoslovacia. A fost „actul de naştere” al dizidenţei româneşti.

Nașteri…
1441 – S-a născut Alişer NAVOI (m.1501), poet şi om politic uzbec de formaţie umanistă. Are scrieri filosofice şi poematice de factură umanistă (Khamsa), poezii lirice (Ciar-Divan), lucrări cu caracter etic (Favoritul inimilor) şi de poetică (Balanţa prozodiei).
1729 – S-a născut Fiodor Volkov, actor rus, numit de criticul literar Vissarion Belinski “parintele teatrului rus”. In 1750, Volkov, a organizat, la Iaroslavl, o trupa teatrala de amatori, din care o buna parte au intrat in componenta primului teatru public permanent din Rusia (d.04.04.1763)
1773: S-a născut William Henry Harrison, preşedinte al SUA (d. 4 aprilie 1841).
1775: S-a născut Bolyai Farkas, matematician maghiar din Transilvania, cunoscut mai ales pentru contribuţiile sale în geometrie; tatăl matematicianului Bolyai János (d. 1856)
1783 – S-a născut Vasili A. JUKOVSKI (m.1852), poet rus. A scris lirică de tranziţie de la sentimentalism la romantism, afirmând specii ca elegia (Cimitirul satului, 1802), balada (Svetlana, 1812), poemul (Cele douăsprezece fecioare adormite, 1817), basmul (Povestea regelui Berendei, 1831) etc. A desfăşurat o vastă activitate de traducător.
1791 – S-a născut, la Limoges, Jean CRUVEILHIER (m.1874), anatomist, anatomopatolog şi clinician francez. A descris atrofia musculară progresivă şi o formă de ulcer gastric.
1802, 9/21: S-a născut, la Oradea, Emanoil Gojdu, avocat și om politic, care a reprezentat interesele comunității românești din Transilvania și din Ungaria; moştenirea sa (imobile în Budapesta şi acţiuni în bănci) a fost lăsată prin testament românilor din Transilvania şi din Ungaria, fiind administrată prin intermediul Fundaţiei ce-i poartă numele, înfiinţate în 1870 (d. 03.02.1870 la Budapesta).
1840 – S-a născut, la Opăiţeni, Vasile BURLĂ (m.1905), profesor şi filolog român, unul dintre cei mai erudiţi dascăli pe care i-a avut Liceul Naţional din Iaşi în a doua jumătate a secolului trecut. Membru al Societăţii „Junimea”, el a fost socotit ca un junimist de bază şi un colaborator de seamă al revistei „Convorbiri literare”.
1846: S-a născut Wilhelm Maybach, celebru designer si constructor de masini (d. 29.12.1929) .
1850 – S-a născut, la Bucureşti, Vasile D. PĂUN (m.1908), poet, teoretician şi critic literar român. A colaborat cu studii de critică literară la numeroase reviste din Bucureşti şi din ţară. A scris versuri patriotice, elegii, satire, ode, alegorii, balade. Dintre scrierile sale se remarcă: Umbra lui Mihai (1868) şi Iezerul şi Sihastrul (1896).
1863 – S-a născut, la Tg. Neamţ, Teodor C. NICOLAU (m.1913), geolog român. A funcţionat ca profesor la Seminarul „Veniamin”, la Şcoala de Telegrafie şi Colegiul Naţional din Iaşi, timp de peste două decenii. Activitatea sa ştiinţifică se referă la tratarea diferitelor probleme de petrografie şi cristalografie. A fost membru de onoare al Societăţii de Mineralogie din Paris.
1874 – S-a născut Vsevolod Emilievici MEIERHOLD (m.1940), regizor, actor şi teoretician de teatru rus. Reformator al teatrului. A abordat un repertoriu modern, regie antinaturistă, sub denumirea de „teatru convenţional” (piese de Ibsen, Molière, Lermontov şi Maiakovski). A scris: Despre teatru; Reconstrucţia teatrului. Persecutat (din 1939), arestat şi împuşcat în închisoare.
1883 – S-a născut, la Poitiers, Jules BERRY (m.1951), actor francez de teatru şi film. A jucat pe mai multe scene din Franţa, după care, timp de 12 ani s-a produs pe scenele belgiene. A debutat pe ecran în 1911, impunându-se prin filmele Lupii între ei; Hoţul de femei; Café de Paris; Noaptea amintirilor; Simfonia fantastică.
1885 – S-a născut, la Viena, compozitorul austriac Alban BERG (m.1935), unul dintre iluştrii promotori ai şcolii vieneze de la începutul secolului al XX-lea. A compus un concert pentru vioară, lucrări de cameră şi lieduri. Dintre operele sale, cităm: Wozzeck (1918-1921), Lulu (1929-1935).
1891 – S-a născut, la Richmond – Anglia, Ronald COLMAN (m.1958), actor american de teatru şi film, de origine engleză. A debutat pe ecran în Truditorii (1923) şi a apărut apoi în numeroase filme până în 1957, în filmul Povestea omenirii. Afirmat ca june prim romantic, a evoluat impunându-se printre marii actori ai Hollywood-ului. A strălucit în repertoriul filmului de capă şi spadă.
1902: S-a născut ziaristul Gabriel Péri, erou al Rezistenţei franceze (m. 1941, ucis de hitlerişti).
1903 – S-a născut pianista Silvia ŞERBESCU (m.22.IV.1965).
1908 – S-a născut la Bucureşti, poetul Cicerone THEODORESCU; a desfăşurat o bogată activitate de traducător, mai ales din literatura sovietică, dar şi din autori precum William Blake, Jerôme Carcopino, Lino Curci (m.18.II.1974 la Bucureşti) Nota: Dicţionarul cronologic-Literatura română dă moartea la 17.II.1974.
1910: S-a născut biochimistul francez Jacques Monod; studiile sale au contribuit substanţial la apariţia şi dezvoltarea biologiei celulare; în 1954 a înfiinţat, în cadrul Institutului Pasteur din Paris, Departamentul de Biologie Celulară; Premiul Nobel pentru Medicină pe 1965 (m. 1976).
1917: S-a născut, la Voznesensk, Ucraina, Oleg Danovski, balerin şi coregraf român; unul dintre fondatorii artei dansului în România (m. 1996).
1922: S-a născut Kathryn Grayson, actriţă de film şi soprană americană (m. 2010).
1924 – S-a nascut la Bucureşti, Teodor Balș (pseudonim al lui Emil Bălăşescu), poet şi traducător (m.27.07.1983, Bucureşti).
1931, 9/10: S-a născut scriitorul austriac Thomas Bernhard (m. 1989).
1932 – S-a născut, la Păiuşeni, judeţul Arad, Rusalin Mureşanu, poet şi traducător (m.2001).
1933 – S-a născut Amitha BOSE, filolog indian, important eminescolog străin, prima traducătoare a lui Mihai Eminescu în bengali (m.24.X.1992).
1936 – S-a născut, la Bucureşti, Andrei Pandrea (pseudonim al lui Andrei Dumitru Marcu), medic, etnolog, scriitor; stabilit din 1979 la Paris.
1936 – S-a născut, în localitatea Ghizela, judeţul Timiș, prof. dr. Dorin Sarafoleanu, medic, fost şef al Clinicii ORL de la Spitalul „Sfânta Maria”.
1939 – S-a născut Barry Mann, compozitor și cântăreț american.
1940 – S-a născut George G. Potra, istoric, cercetător şi ziarist, autor al mai multor lucrări științifice (m. 17.12.2015).
1940 – S-a născut, la Cape Town, scriitorul John Maxwell Coetzee, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 2003; din 2006 a devenit cetăţean australian.
1941 – S-a născut, în Moldova Veche (azi Moldova Nouă), scriitoarea Constanţa Călinescu, doctor în filologie din 1984. Este stabilită la Constanța.
1941 – S-a născut, la București, Cătălin Basarab Zamfir, sociolog şi profesor, membru corespondent al Academiei Române din 1991. A fost deputat român în legislatura 1990-1992, ales în municipiul București pe listele partidului FSN în perioada 18 iunie 1990 – 31 iulie 1990 când a demisionat. fondatorul și directorul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române din 1990.
1942 – S-a născut Carole King (Carole Klein), cântăreață și compozitoare americană.
1942 – S-a născut Mark Mathis, vocalist american (The Newbeats).
1943 – S-a născut Barbara Lewis, cântăreață, compozitoare și multi-instrumentistă americană.
1943 – S-a născut actorul american Joe Pesci.
1943 – S-a născut economistul american Joseph (Eugene) STIGLITZ; Premiului Nobel pentru economie pe 2001.
1944: S-a născut scriitoarea americană Alice Walker cunoscută pe plan intenaţional prin romanul ei Culoarea purpurie publicat în anul 1983. Romanul a fost premiat cu American Book Award şi Premiul Pulitzer. Iar în anul 1986 el a fost ecranizat de regizorul american Steven Spielberg. Alice Walker alături de scriitorii Toni Morrison, Alex Haley, Maya Angelou şi August Wilson face parte dintre cei mai renumiţi scriitori afro-americani.
1947: S-a născut muzicianul american Major Harris; piesa cu cel mai mare succes compusă de el a fost „Love won’t let me wait” (m. 2012).
1949: S-a născut, în comuna Dobreţu, județul Olt, pictorul Nicolae Truţă.
1951 – S-a născut Dennis „Dee Tee” Thomas, saxofonist american (Kool & The Gang).
1952 – S-a născut, la București, Florin Ochescu, compozitor și instrumentist de muzică ușoară.
1953 – S-a născut în satul Preajba (localitate componentă a municipiului Târgu Jiu), județul Gorj, Valeriu Butulescu, poet, prozator, traducător și autor de aforisme, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
1957 – S-a născut în Sângeru, județul Prahova, Marian Avramescu, caricaturist.
1961 – S-a născut Ioan Radu Micle, politician liberal, fost deputat PNL de Maramureş în legislatura 2004 – 2008.
1968 – S-a născut în orașul Slatina, județul Olt, Marcel Duțu, pictor și gravor, profesor titular în cadrul Liceului Teoretic “Tudor Vladimirescu”, Drăgănești-Olt; absolvent al Universității de Artă București, Secția Grafică, în 1999, membru UAP România, Filiala Vâlcea.

Decese…
1874: A murit Jules Michelet, istoric şi publicist francez; a susţinut şi popularizat în presa franceză Revoluţia de la 1848 din Ţările Române şi Unirea Principatelor (n. 21.08.1798).
1881 – A murit la St. Petersburg, Rusia, scriitorul rus Fiodor Mihailovici Dostoievski (“Fratii Karamazov”, “Crima si pedeapsa”, “Idiotul”) (n.11.11.1821).
1891 – A încetat din viaţă Johan Barthold JONGKIND (n.1819), pictor, acuarelist şi gravor olandez. Influenţat de Şcoala de la „Barbizon”. A fost un precursor al impresionismului. A pictat peisaje vaporoase, redând reflexele luminii în apă (Amurg pe Sena; Sena la Argenteuil).
1905: A murit Adolf Menzel, pictor realist german; a realizat o serie de litografii, ilustratii, tablouri inspirate din istoria germana (n.08.12.1815).
1949 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, Octav ŞULUŢIU, critic literar, prozator și traducător român (n.05.11.1909, Bucureşti).
1957 – A murit Miklós Horthy, regent al regimului monarhic in Ungaria (1920-1945). In planul politicii externe, Horthy s-a apropiat de regimul fascist al Reichului german, in incercarea de a obtine revizuirea Tratatului de la Trianon (1920), un act care impusese Ungariei mari cedari teritoriale (n.18.06.1868).
1971: A murit soprana Mimi Nestorescu (n. 1898).
1975: A murit criticul muzical Jean Victor Pandelescu (n. 1902).
1977 – A murit la Bucureşti, Emil Serghie, poet, ziarist şi traducător din literaturile franceză şi rusă (n.12 mai 1897, Hudeşti, judeţul Botoşani)
1977 – A murit Serghei V. Iliușin, celebru constructor rus de avioane; în 1931 a fondat firma care-i poartă numele, unde a proiectat şi construit peste 50 de modele de avioane militare şi civile (n.30.03.1894).
1979: A murit Dennis Gabor, fizician şi inventator maghiar, celebru pentru inventarea holografiei, pentru care a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1971 (n. 1900).
1981 – A murit Bill Haley, solist vocal, compozitor, autorul primei piese rock and roll ajunsa in sectiunea pop in Billboard, “Crazy Man Crazy” (n. 6 iulie 1925).
1984: A murit Iuri Andropov, Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (n. 15.06.1914).
1988: A murit Kurt Herbert Adler, dirijor american de origine austriacă (n. 1905).
1991 – A murit (s-a sinucis) omul de cultura Florin Mugur, poet, eseist și prozator român de etnie evreiască. A scris versuri (“Visele de dimineata”, “Mituri”, “Piatra palida” – Premiul Uniunii Scriitorilor), proza, eseistica si publicistica literara (“Aproape noiembrie”, “Convorbiri cu Marin Preda”, “Profesiunea de scriitor”) (n.07.02.1934).
1994 – A murit, (s-a sinucis, la Paris), Gherasim Luca, (pseudonimul lui Salman Locker), poet şi prozator; fondator, împreună cu Gellu Naum, al „Grupului suprarealist român” (1940); în 1951 a plecat din România în Israel, iar din 1952 a trăit la Paris. A semnat si sub pseudonimele Costea Sar, Petre Malcoci. (n.23.07.1913).
1994: A murit oncologul american Howard Martin Temin; studii privind interacţiunea dintre virusul tumoral şi materialul genetic al celulei; Premiul Nobel pentru Medicină pe 1975, împreună cu conaţionalii săi Renato Dulbecco şi David Baltimore (n. 1934).
1995 – A murit William Fullbright, politician american, senator democrat între anii 1945 şi 1974; fondatorul unui important program internaţional educaţional şi de schimburi culturale, care-i poartă numele (n.09.04.1905).
1995 – A trecut în lumea umbrelor, la Iaşi, actorul român Mihai GROSARIU (n.1908). A slujit scena Teatrului Naţional din Iaşi timp de peste patru decenii (1932-1973). Ca actor a abordat numeroase roluri, diverse ca factură dramatică, excelând în cele comice.
1996: A murit pictorul canadian Henri Masson
2003, 9/10 – A murit Dumitru SOLOMON, dramaturg, scenarist, prozator şi publicist (n. 14 XII. 1932) .                                                                                                            2006 – A murit, la vârsta de 73 în Spitalul Bhatia în Tardeo, Mumbai, India, în urma unei boli prelungite, Florence Ezekiel Nadira, cunoscută sub numele de Nadira, actriță a cinematografiei indiene. Pentru ultima parte a vieții ei, ea a trăit singură în Mumbai, deoarece multe dintre rudele ei s-au mutat în Israel. În ultimii trei ani de viață a locuit singură în condominiul ei, doar cu o menajeră (n. 05.12.1932, la Bagdad, Irak).
2010 – A murit jurnalistul Sebastian Sârcă, scriitor şi om de radio, una dintre cele mai cunoscute voci de la microfonul radioului public (n. 30.06.1946).
2016 – A murit, la București, Alexandru Vulpe, istoric, arheolog şi profesor; specialist în Epoca Bronzului şi cea a Fierului; director al Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan”, membru titular al Academiei Române din 2009 (n. 16 iunie 1931, la București).

Calendar creștin-ortodox…

Odovania Praznicului Întâmpinării Domnului; Sfântul Mucenic Nichifor; Sfinții Mucenici Episcopi Marcel și Pangratie.

Surse: http://www.stirilazi.ro. http://www.radioiasi…./http://ro.wikipedia.org/,http://www.calendarul-zilei…http://radioconstanta.ro… și http://www.rador.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 9 februarie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 9 februarie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

3 august – CALENDARUL ZILEI…

„Ziua Timişoarei”. 3 August, a devenit ziua orașului prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 217 din 1999. Prin această...

2 august – CALENDARUL ZILEI…

- „Ziua Naţională a Republicii Macedonia”. (FYROM – Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei): aniversarea începutului răscoalei antiotomane din 1903. NOTĂ: La 8 septembrie se...

1 august – CALENDARUL ZILEI…

– „Ziua Tanchiştilor Români” (la 1 august 1919, în oraşul Giurgiu, se înfiinţa, prin ordin al regelui Ferdinand I, prima subunitate de tancuri din...

28 iulie – CALENDARUL ZILEI…

„Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei” iniţiată de Alianţa Mondială pentru Hepatită, în 2008, cu scopul de a oferi o oportunitate pentru educaţie şi...

26 iulie – CALENDARUL ZILEI…

  Evenimente... 1324: Basarab I, voievodul Țării Românești (1310-1352) a fost numit, într-un act emis de Cancelaria maghiară, „voievodul nostru transalpin”. Basarab a acceptat suzeranitatea regelui...
- Advertisement -corhaz1 - 9 februarie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 9 februarie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments