13.9 C
București
luni, ianuarie 25, 2021

9 noiembrie – CALENDARUL ZILEI…

Must Read

24 ianuarie 1849 s-a născut – Badea Cârţan…//

Badea Cârţan, celebrul ţăran român, analfabet în anii adolescenţei, apoi autodidact – fiind cel care a învăţat să citească...

24 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

Ziua Unirii Principatelor Române „Se declară ziua de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române, ca zi de sărbătoare...

22 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1506: Este întemeiată oficial Garda Elveţiană a Vaticanului. 1675: Cărturarul Constantin Cantacuzino devine mare stolnic în Sfatul Ţării Româneşti (până...
50e5fd1991cd20031f2411c419a792f5?s=120&d=mm&r=g - 9 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...
Adrian
Lucrează la Evaluator de risc la securitate fizică din Făgăraş A fost comandant la M.A.I.- JANDARMERIA ROMANA. A studiat Master's in Public Administration la Universitatea "Bogdan Voda" Cluj A studiat la Profesional Security Division A studiat DREPT/STIINTE JURIDICE la Facultatea de Drept C- tin Dragan A studiat Inginerie mecanică la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu A învăţat la Colegiul National "Radu Negru", Brasov Trăieşte în Făgăraș Din Făgăraș, Brasov, Romania

„Ziua Internaţională Împotriva Fascismului şi Antisemitismului”; comemorează victimele „Nopţii de cristal” (9.XI.1938), moment ce marchează începutul simbolic al Holocaustului; această zi este, totodată, o formă de protest împotriva neo-nazismului şi rasismului; la nivel european, comemorarea zilei de 9 noiembrie a început în 1988, când s-a împlinit jumătate de secol de la tragicele evenimente. În noaptea de 9/10.XI.1938 autorităţile naziste au lansat primul atac masiv şi bine coordonat împotriva evreilor din Reich. Acest prim pogrom a rămas în istorie sub numele simbolic de „Noaptea de cristal” sau „Noaptea geamurilor sparte”. Început la Berlin, pogromul a fost organizat de trupele de intervenţie rapidă ale lui Hitler. În toată Germania şi în Austria au fost incendiate sinagogi, au fost sparte geamurile magazinelor evreieşti, cioburile fiind împrăştiate pe străzi. Mulţi evrei au fost agresaţi fizic, alţii ucişi, iar peste 30.000 au fost arestaţi şi trimişi în lagărele de concentrare de la Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Birkenau sau Auschwitz.    „Ziua Naţională a Surzilor din România”; marcarea acestei zile a fost stabilită în 1995, la Congresul Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România (la 9.XI.1919 a luat fiinţă, sub înaltul patronaj al reginei Maria, prin asocierea voluntară a unui grup de persoane cu handicap, Asociaţia Amicală a Surdo-Muţilor din România, sub patronajul reginei Maria).
– „Ziua Internaţională de Rugăciune Pentru Biserica Persecutată”, iniţiată de Comitetul pentru Libertate Religioasă din cadrul Alianţei Evanghelice Mondiale; este o zi de solidaritate cu cei persecutaţi pentru convingerile lor religioase în diverse părţi ale lumii, în ţări dominate de intoleranţă religioasă, fanatism, fundamentalism şi/sau ateism.
– Sărbătoarea Naţională a Regatului Cambodgiei, Ziua Independenţei din 9 noiembrie 1953.

Evenimente…                                                                                                         1330 – Apare prima mențiune documentară a Cetății Argeș.
1330 – Acum 687 de ani, între 9 şi 12 noiembrie, a avut loc lupta de la locul numit „Posada” (probabil în Banatul de Severin). Oastea lui Basarab I (1310-1352), care urmărea armata maghiară în retragere, a surprins-o în ţinutul dintre Dunăre şi Mehadia, de-a lungul culoarului Timiş-Cerna, în munţi, într-o trecătoare foarte îngustă. Basarab I înfrânge armata lui Carol Robert de Anjou, rege al Ungariei. Victoria domnitorului muntean a însemnat consfinţirea independenţei Ţării Româneşti.
1376 – Se împlinesc 641 de ani de la datarea primelor mărturii păstrate despre existenţa statutelor de breaslă în Transilvania, statute care reglementau activitatea meseriaşilor breslaşi în Scaunele din comitatul Sibiu, precum şi în localităţile Sibiu, Sighişoara, Sebeş şi Orăştie. Statutele atestă existenţa a 25 de branşe meşteşugăreşti organizate în 19 bresle (fraternitates).
1494 – Familia de Medici a început să conducă Florența.
1688 – Începe domnia lui Constantin Brancoveanu.
1799 – Revoluția franceză: O lovitură de stat (“18 brumar”) condusa de Napoleon Bonaparte, inlatura Directoratul. Se instaureaza Consulatul, Napoleon devenind unul dintre cei trei consuli.
1857 – Acum 161 de ani deputaţii pontaşi (ţărani) din Adunarea ad-hoc a Moldovei, în frunte cu Ion Roată, depuneau o jalbă la biroul Adunării, cerând, printre altele, desfiinţarea „boierescului” (a clăcii) (9/21 noiembrie).

1872 – În SUA, la Boston. are loc marele foc din Boston în care sunt distruse peste 1.000 de clădiri.
1877 – Trupele române, comandate de colonelul George Slăniceanu, ocupă, orașul-cetate Rahova (7-9 nov.)
1887 – Statele Unite au preluat controlul asupra Pearl Harbor din Hawaii.
1888 – Criminalul londonez Jack Spintecatorul a ucis ultima lui victimă, pe nume Mary Jane Kelly
1895 – În urmă cu 124 de ani, Colegiul Naţional „I. L. Caragiale”, înfiinţat la 5 octombrie 1895, în vremea regelui Carol I, şi-a inaugurat cursurile cu două clase de elevi, în casele Atanasovici din Calea Rahovei nr. 46, sub numele de Şcoala de Aplicaţie a Şcolii Normale Superioare. Şcoala de Aplicaţie, destinată pregătirii practice a viitorilor învăţători şi profesori, s-a născut, la iniţiativa lui Alexandru Odobescu, director al Şcolii Normale Superioare, din necesitatea concretizării conceptului de şcoală activă, opus conceptului de şcoală de carte.
1906 – Theodore Roosevelt a fost primul presedinte american care a efectuat o deplasare oficiala in afara tarii, el mergind in inspectie la santierul Canalului Panama.
1907 – Celebrul diamant Cullinan a fost oferit regelui britanic Eduard al VII-lea cu ocazia zilei sale de naștere. Piatra prețioasă este cel mai mare diamant din lume și a fost găsit în ziua de 26 ianuarie 1905 într-o mină din Africa de Sud, în apropiere de Pretoria, de către Frederick Wells, căruia i s-au dat 10.000 de dolari recompensă pentru descoperirea sa. Diamantul a primit numele Cullinan după numele proprietarului minei în care a fost găsit, sir Thomas Cullinan și este cel mai mare diamant brut descoperit vreodat, cu o masă de 3106 carate.
1918 – Cu 101  ani în urmă, Consiliul Naţional Român Central din Transilvania cerea, ultimativ, Guvernului ungar să-i recunoască puterea deplină asupra teritoriului Transilvaniei (9/22 noiembrie).
1918 – Germania a fost proclamata republica o data cu abdicarea imparatului Germaniei Wilhelm al II–lea, care s-a refugiat in Olanda in urma revolutiei izbucnita in tara.
1923 – „Puciul de la berărie”, condus de Adolf Hitler, este înnăbuşit la München.
1925 – Crearea Schutzstaffel (SS).
1928 – Acum 91 de ani, apărea primul număr al revistei „Radiofonia”, publicaţie oficială a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România (emisia inaugurală a Radioului românesc a avut loc cu câteva zile mai înainte, la 1 noiembrie).
1937 – Armata japoneză a ocupat orașul chinez Shanghai.
1938 – Cu 81 de ani în urmă, avea loc „Noaptea de cristal” sau „Noaptea sticlei sparte”, pogromul împotriva evreilor din Germania nazistă inclusiv Austria (care la acea dată era înglobată în Reich). În numeroase oraşe şi sate germane au fost arse sinagogi, devastate case ale evreilor şi circa 8.000 de magazine evreieşti distruse. Atât civili, cât şi membri ai trupelor SA (Sturmabteilung) şi SS (Schutzstaffel) au distrus clădiri, lăsând străzile acoperite cu cioburi de sticlă şi cristal, de unde provine şi denumirea de noaptea sticlei sparte. În această perioadă în Germania au fost omorâţi circa 400 de evrei. Aproximativ 30.000 de evrei au fost duşi în lagăre de concentrare, iar 1.668 de sinagogi au fost devastate, din care 267 fiind chiar complet arse (9 – 13 nov.)
1940 – Un cutremur catastrofal loveşte îndeosebi partea de sud a României; la Bucureşti s-a prăbuşit blocul Carlton, pricinuind moartea a circa 300 de persoane, surprinse în somn (9/10 noiembrie).
1953 – Cambodgia și-a câștigat independența în fața Franței.
1956 – Scriitorul și filosoful francez Jean Paul Sartre, un admirator al ideilor comuniste, a condamnat sistemul brutal din URSS după invazia sovierica în Ungaria.
1959 – A fost creată Agenția Națională de Presă, INA , cu sediul la Bagdad.
1961 – Se împlinesc 58 de ani, de când România devenea membră a FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură), instituţie specializată a ONU, creată la 16.X.1945, cu sediul la Roma.
1961 – Pilotul Neil A. Armstrong, primul om care a pasit pe Luna, a doborat recordul de viteza in aer, zburind cu 6.587km/h intr-un aparat X-15.
1967 – NASA a lansat naveta Apollo 4 de la Cape Kennedy.
1968 – Acum 51 de ani, se restabileau relaţiile diplomatice, la rang de ambasadă, între România şi Peru. Relaţiile diplomatice dintre România şi Peru au fost stabilite la 10 octombrie 1939, la nivel de legaţie, fiind întrerupte în martie 1942, în contextul celui de-Al Doilea Război Mondial şi restabilite ulterior, la această dată, la nivel de ambasadă. Guvernul Republicii Peru a închis ambasada sa la Bucureşti, în septembrie 1992, cu caracter temporar, redeschizând-o la 16 noiembrie 1995. Reprezentanţa diplomatică a României la Lima a funcţionat neîntrerupt.
1985 – Gary Kasparov devine campion mondial la sah.
1985 – Sovieticul Garry Kasparov devine, la 22 de ani, cel mai tânăr campion mondial de șah după meciul câștigat în fața lui Anatoli Karpov.
1986 – Se împlinesc 32 de ani de când Teoctist Arăpaşu (fost mitropolit al Moldovei şi Sucevei, locţiitor de patriarh în perioada august-noiembrie 1986) a fost ales cel de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (înscăunat la 16.XI.1986). Prea Fericitul Părinte Teoctist (numele de mirean: Teodor Arăpaşu) s-a născut 7.II.1915 şi a murit la 30.VII.2007.
1989 – Acum 30 de ani avea loc Căderea Zidului Berlinului şi deschiderea frontierelor intergermane (construcţia acestuia a început la 13.VIII.1961); Zidul Berlinului a despărţit cele două părţi, de Est şi de Vest, ale oraşului; în esenţă, acesta constituia şi graniţa dintre Europa Occidentală şi Europa Centrală şi de Est (dominată de comunism), un simbol al scindării politice a continentului; conform statisticilor, în cei 28 de ani de existenţă, Zidul a provocat 239 de victime, oameni împuşcaţi de gărzile est-germane, înecaţi în apele râului Spree sau morţi în timp ce încercau să sară de la ferestrele propriilor case, situate la numai câţiva metri de zid; 4.000 de persoane au reuşit să treacă dincolo de Zid, iar peste 5.000 au fost arestate.
1990 – Premiera filmului „Dansând cu lupii”…Filmul a primit 7 Premii Oscar, dintre care unul acordat actorului Kevin Costner.
1993 – În Bosnia, in Mostar, in timpul Razboiului din fosta Yugoslavie, se prabuseste, in urma bombardamentelor, podul din Mostar, construit in 1566.
1994 – Este descoperit în de către cercetatorii germani Peter Ambruster si Gottfried Munzenberg elementul chimic radioactiv ”darmstadtium”, cu numarul atomic 110 si simbolul DS. A primit acest nume dupa acela al orasului Darmstadt din Germania.
1997- A avut loc cel de-al doilea congres al Partidului Romania Mare, la care a participat ca invitat liderul Frontului National Francez, Jean Marie le Pen, care a lansat ideea crearii unei Internationale Nationaliste. Tot atunci, Corneliu Vadim Tudor a fost reales in unanimitate in functia de presedinte ale partidului, ca unic candidat.
2003 – O eclipsa totală de lună este văzută în America, Europa, Africa și Asia Centrală.
2008 – Dosarul privind crimele şi abuzurile Securităţii, în care erau reclamaţi 67 de foşti activişti de partid, psihiatri şi angajaţi ai Securităţii, Miliţiei şi Procuraturii, a fost închis de Parchetul instanţei supreme, care a motivat că a intervenit prescripţia faptelor.

Nașteri…
1818 – S-a născut scriitorul Ion Codru-Drăguşanu; reputaţia sa literară se datorează, în special, lucrării „Peregrinul transilvan” (1865), unul dintre cele mai interesante jurnale de călătorie ale epocii paşoptiste; participant la Revoluţia de la 1848 din Ţara Românească (m. 1884). NOTĂ: Unele surse dau ca an al naşterii 1817.
1818 – S-a născut prozatorul rus Ivan Turgheniev (m.03.09.1883), romancier, poet și dramaturg (“Prima iubire”, “Visul”, “O lună la țară”).
1832 – S-a născut Emile Gaboriau, scriitor francez, intemeietorul romanului polițist francez (m.28.09.1873).
1841 – S-a născut Regele Eduard VII al Angliei (d. 6 mai 1910).
1871 – S-a născut Constantin BACALOGLU, medic roman(m.1942).A functionat ca profesor la Facultatea de Medicina din Iasi, intre anii 1905-1930.Lucrarile sale stiintifice(peste 250) privesc patologia generala.A fost intemeietorul „Societatii de Anatomie Clinica” de la Iasi.
1883 – S-a născut, la Focșani, Marin Simionescu-Râmniceanu, filosof, istoric de artă, critic literar; s-a ocupat de istoria artei, de arhitectura bizantină şi de urbanism; membru corespondent al Academiei Române din 1919 (m. 25.03.1964).
1884 – S-a născut la Lunca Cetățuii, Ciurea, jud. Iași, Ștefan POPESCU, compozitor roman. A fost profesor la Conservatorul de Muzica din capitala. A compus muzica simfonica si muzica corala. (m. 07.07.1956).
1885 – S-a născut tenorul italian Aureliano Pertile (m. 1952).
1885 – S-a născut scriitorul rus Velimir Hlebnikov (m. 1922).
1888 – S-a născut Jean Monnet (numele întreg: Jean Omer Marie Gabriel Monnet), politician francez, considerat fondatorul Comunitatii Europene. S-a retras de pe scena politica in 1975, stingandu-se din viata la varsta de 91 de ani, la 16 martie 1979. Ramasitele sala pamantesti au fost depuse in Panteon in 9 noiembrie 1988, la data centenarului nașterii sale.
1892 – S-a născut Erich AUERBACH,filolog si estetician german(m.1957).Reprezentant al criticii literare stilistice.Opera sa principala”Mimesis” propune o istorie a realismului in literatura occidentala.
1892 – S-a născut Mabel Normand, actriţă americană a filmului mut (d. 23 februarie 1930, Monrovia, California).
1897 – S-a născut Ronald George Wreyford NORRISH,chimist englez(m.1978).Laureat al premiului Nobel pentru chimie(1967),impreuna cu G.Porter si M.Eigen.A elaborat lucrari privind cinetica proceselor chimice rapide,in faza gazoasa si in special fotochimia.
1897 – S-a născut Basil (Vasile) MUNTEANU, comparatist, critic şi istoric literar; redactor responsabil al revistei “Revue de littérature comparée”; a publicat, la Paris, o “Panoramă a literaturii române contemporane” pentru străinătate; membru corespondent al Academiei Române din 1939 (m.1.VII.1972).
1899 – S-a născut Gheorghe Ştefan, istoric şi arheolog; specialist în istoria veche şi arheologia României; membru corespondent al Academiei Române din 1952 (m. 29.02.1980).
1901 – S-a născut Liviu Rusu, estetician, critic şi istoric literar, comparatist (m. 1985).
1906 – S-a născut Arthur Rudolph, om de stiinta german. A fost unul dintre creatorii rachetelor V-2 pentru Germania si a rachetei Saturn V pentru NASA. Dupa infrangerea nazistilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, a existat o luptă între marile puteri (Statele Unite, Marea Britanie și Rusia) pentru a captura oamenii de știință naziști. Operațiunea americană a purtat numele de ”Paperclip”. Mulți oameni de știință naziști au fost prinși, cei mai renumiți au fost Wenher Von Braun și Arthur Rudolph, care au ajutat Statele Unite să dezvolte rachete pentru explorarea spațiului cosmic și pentru aselenizarea pe Lună.
1908 – S-a nascut, la Harlau, judetul Iasi, Lucian BOZ, critic literar, eseist, poet, traducător şi ziarist. În 1939 este corespondent la Paris al „Jurnalului” lui Teodorescu-Branişte şi face, totodată, cronică diplomatică şi pentru agenţia americană United Press în Franţa; membru activ al Rezistenţei franceze, va fi internat, în 1944, în lagărul de la Drancy (Paris); în 1945 revine în România, iar în 1951 pleacă în Australia şi se stabileşte la Sydney. A scris cronici si eseuri (m.14.03.2003).
1915 – S-a născut, la Timişoara, André François (pe numele adevărat André Farkas), grafician și ilustrator de cărți pentru copii francez. Pictor, sculptor, cartoonist, grafician (realizează sute de desene publicitare), este cunoscut mai ales ca un mare ilustrator. Desenează coperţile unor importante reviste englezeşti, franţuzeşti, elveţiene, americane, printre care şi “Punch”, “New Yorker”, “Nouvel Observateur”. Ilustrează numeroase cărţi, romane şi cărţi de poveşti a unor autori precum Jacques Prévert sau François David (d. 11 aprilie 2005).
1918 – S-a născut, la Turia, Grecia, poetul şi prozatorul aromân Teohar Mihadaş; deţinut politic între anii 1949 şi 1956 (m. 1996).
1922 – S-a născut comicul (mim, jongleur, echilibrist) francez Raymond DEVOS (m.15.VI.2006).
1926 – S-a născut regizorul spaniol Vicente Aranda (m. 2015).
1929 – S-a născut, la Budapesta, Imre Kertész, scriitor, romancier, jurnalist, traducător maghiar de origine evreiască, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2002. În prezent trăieşte la Berlin şi la Budapesta. În limba română au apărut până în acest moment 4 lucrări ale autorului.
1933 – S-a născut, în Tarutino, județul interbelic Cetatea Albă, Regatul României, azi în Ucraina, regizorul de teatru şi film, scenaristul şi producătorul Lucian PINTILIE, personalitate de marcă și personaj singular în peisajul teatrului și cinematografului românesc contemporan.
1934 – S-a născut Carl Sagan, astrofizician și scriitor american; contribuţii importante la realizarea programelor americane de cercetare cu ajutorul sondelor spaţiale („Viking” şi „Voyager”); lucrări de popularizare a paleontologiei şi exobiologiei; realizator al renumitului serial ştiinţific de televiziune „Cosmos” (d. 20.12.1996).
1936 – S-a născut Mary Travers, cântăreață americană, a cântat în ”Peter, Paul and Mary” (d. 16 septembrie 2009).
1936 – S-a născut campionul mondial rus de şah Mihail Tal (m. 1992).
1937 – S-a născut Roger McGough, poet, vocalist si compozitor britanic (Scaffold, Grimms).
1938 – S-a născut la Cluj-Napoca, Eugen Gocan, sculptor (d. 22.07.2013).
1940 – S-a născut Vasile Baltac, inginer, informatician, politician și om de afaceri.
1941 – S-a născut nuzicianul american Tom Fogerty, chitarist in trupa de succes Creedence Clearwater Revival, fratele mai în vârstă al lui John Fogerty, vocalist si chitarist in aceeasi trupe. A decedat in ziua de 6 septembrie 1990 in urma unei tuberculoze legata de boala SIDA contractata in urma unor transfuzii sanguine.
1942 – S-a născut teatrologul Michaela TONITZA IORDACHE profesor universitar doctor, din 1967, la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale” şi director al Teatrului “Ţăndărică” din Bucureşti (1986-1999); nepoata pictorului Nicolae Toniza şi soţia actorului Ştefan Iordache (m.13.III.2010).
1944 – S-a născut James Talley, cantaret country american.
1944 – S-a nascut Phil May, vocalist, chitarist si compozitor britanic (Pretty Things).
1945 – S-a născut la Turda, jud. Cluj, Alin-Mihai Gherman, scriitor, doctor în științe filologice, membru al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Cluj.
1945 – S-a născut Sir George Iacobescu, inginer, om de afaceri.
1947 – S-a născut, la București, Monica Pillat, prozatoare si poeta, fiica lui Dinu Pillat, nepoata scriitorului şi poetului tradiţionalist Ion Pillat şi a pictoriţei Maria Pillat Brateș.
1950 – S-a născut Marin Zamfirescu, Director tehnic la Romgaz Ploiești.
1952 – S-a născut, în Londra, Regatul Unit, biologul canadian, de origine britanico-poloneză, Jack W. Szostak, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2009 împreună cu Elizabeth Blackburn şi Carol Greider, pentru descoperirea felului în care cromozomii sunt protejaţi de telomeri şi de enzima telomerază.
1961 – S-a născut Mihail Gavril, pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
1964 – S-a născut la București, Nicolae Păun, deputat din partea Partidei Romilor “Pro-Europa”.
1972 – S-a născut Diana Mădălina Diaconescu, pictor.
1972 – S-a născut la Sighetu Marmației, Vochița Nemeș, interpretă de muzică populară din Maramureș.

Decese…
959 – A murit împăratul bizantin Constantin al VII- lea Porfirogenetul (n. 3 septembrie 905), din dinastia macedoneana. A fost împărat din anul 913 până la moartea sa, dar nu a exersat efectiv puterea decât începând cu anul 944.
1778 – A murit Giovanni Battista (Giambattista) Piranesi, gravor şi arhitect veneţian (n. 1720).
1794 – A murit G.S. Skovorod, filosof, poet si pedagog ucrainean (n. 1722).
1801 – A încetat din viață Karl STAMITZ (n.08.05.1875), violonist și compozitor german, originar din Boemia. A compus muzică de camerăa și orchestrală.
1844, 9/21 – A murit fabulistul rus Ivan A. Krîlov (n. 1769).
1872 – A murit Alexandru HAȘDEU (Hâjdeu), cărturar şi scriitor; militant pentru cauza românilor basarabeni; membru fondator al Societăţii Academice Române (1866); tatăl scriitorului Bogdan Petriceicu-Hasdeu (n.30.XI.1811, la Mişiurineţ/Ternopol, azi în Ucraina).
1918 – S-a stins din viață Guillaume APOLLINAIRE (pseudonimul literar al lui Wilhelm Albert Vladimir Apollinaris de Kostrowitzky), poet, scriitor și critic de artă francez de origine poloneză; precursor al suprarealismului şi promotor al cubismului; poezia lui a influenţat lirica modernă europeană (n. 26.08.1880, la Roma).
1940 – A murit Arthur Neville Chamberlain, prim-ministru al Marii Britanii în perioada 1937-1940. A dus o politică de conciliere faţă de Germania hitleristă, încercînd să evite declanşarea unui război în Europa. Acordul de la Munchen, semnat la 23.09.1938, alături de prim-miniştrii Franţei şi Italiei, Edouard Daladier, respectiv Benitto Mussolini, prin care era cedată Germaniei partea de sud a Cehoslovaciei, nu l-a oprit pe Hitler să formuleze noi pretenţii teritoriale, după ocuparea capitalei cehoslovace, de data aceasta faţă de Polonia. Atacul asupra Poloniei, la 01.09.1939, a însemnat declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial (n.18.03.1869).
1952 – A murit Chaim Weizmann, primul președinte al statului Israel; (n. 27.11.1874).
1953 – A murit Abd Al Aziz Ibn Saud, conducator arab, emir din Nejd si imam al wahhabitilor. El a eliberat la începutul secolului XX cea mai mare parte a Peninsulei Arabiei de sub stapânirea otomana si a fondat, în anul 1932, Regatul Arabiei Saudite. Un an mai târziu, avea sa inaugureze epoca extractiilor petroliere masive din aceasta regiune, asigurând regatului saudit unul dintre primele locuri între tarile bogate ale lumii (n.24.11.1880).
1953 – A încetat din viață Dylan Marlais THOMAS, poet englez (n.27.10.1914).
1970 – A incetat din viata Charles de GAULLE (n.22.11.1890), general si om politic francez.A intemeiat si condus „Fortele franceze libere”.In 1947 a fondat Partidul Adunarea Poporului Francez.A fost sef al guvernului provizoriu(1944-1946),prim-ministru(1958-1959) si presedintele Frantei (1959-1969), a scris lucrari de tactica militara si memorii.
1974 – A murit compozitorul austriac Egon Wellesz (n. 1885).
1977 – A murit actorul român de origine maghiara Kovács György (n. 22 februarie 1910 la Cluj).
1981 – A murit Paul Constant (Paul Constantinescu), militar de profesie a fost un poet și prozator cunoscut şi apreciat în perioada interbelică (n.29.01.1895).
1981 – A murit Sergiu Al-George, orientalist, eseist şi traducător; membru fondator (1956) al Asociaţiei de Studii Orientale din România; de profesie medic, a făcut cercetări în domeniul imunologiei; acuzat de “uneltire împotriva ordinii sociale” pentru lectura şi difuzarea unor texte de Mircea Eliade, Constantin Noica şi Emil Cioran, este închis între anii 1958 şi 1964, împreună cu un grup de remarcabili intelectuali (C. Noica, Al. Paleologu, N. Steinhardt, Al. Zub ş.a.) (n. 1922).
1983 – A trecut la cele vesnice geologul roman Nicolae S. PETRULIAN. Membru titular al Academiei Romane din 1963. Între anii 1942 și 1972 a fost profesor universitar în București. Activitatea principală de cercetare științifică a constat în studiul zăcamintelor minerale (n.07.01.1902).
1986 – A murit soprana Teodora Lucaciu, stabilită în Ecuador din 1977 (n.17 noiembrie 1928, la Vulcan, jud. Hunedoara).
1990 – A murit Ştefan Berceanu, medic şi dramaturg; specializat în hematologie şi imunopatologie, domenii în care a desfăşurat o activitate de pionierat, atât sub aspect fundamental, cât şi aplicativ; a avut şi preocupări literare, publicând mai multe eseuri, dar mai cu seamă piese de teatru; membru post-mortem al Academiei Române din ianuarie 1991 (n. 1914).
1991 – S-a stins din viata Yves MONTAND (n.13.10.1921), cunoscut actor și cântăret francez, de origine italiană. Unul din marii chansonetiști și artiști de music-hall, lansat de edith Piaf.
1999, 9/10 – A murit Romulus Vulcănescu, etnolog, sociolog al culturii, folclorist; membru de onoare al Academiei Române din 1993 (n. 23.02.1912).
2000 – A murit impresarul britanic Eric Morley; în 1951 a venit cu ideea ambiţioasă de a descoperi cea mai frumoasă femeie din lume şi a iniţiat acest gen de concurs în Marea Britanie; astfel s-a născut concursul anual „Miss World”; începând din 1961, tot datorită lui Morley, acest festival al frumuseţii a devenit unul dintre evenimentele cele mai generatoare de bani pentru acţiuni caritabile (n. 1918) .
2004 – A murit Stieg Larsson, jurnalist și scriitor suedez de romane polițiste (n. 1954).
2006 – A murit Markus Wolf, cel mai cunoscut spion al fostei RDG; a condus serviciile de informatii din cadrul Securitatii de Stat (STASI) intre anii 1958-1987, supranumit “omul fara fata”, deoarece Occidentul nu a dispus de o imagine fotografica a acestuia decat in anii ’80 (n.19.01.1923).
2008 – A murit, lângă Napoli, în timpul unui concert de susţinere a scriitorului italian Roberto Saviano, ameninţat cu moartea de mafia italiană pentru best-seller-ul „Gomorra”, cântăreaţa sud-africană de muzică folk Miriam Makeba (supranumită „Mama Africa”), prima câştigătoare de culoare a unui Premiu Grammy (1965) (n. 1932).
2012 – A decedat, în București, la vârsta de 83 de ani, popularul actor român Iurie Darie. A jucat în peste 40 de producţii cinematografice şi a colaborat cu unii dintre cei mai importanţi regizori români ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis. A debutat în cinematografie, în 1953, în „Nepoţii gornistului” – în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe Marga Barbu şi pe Liviu Ciulei. S-a născut la 14 martie 1929 în Vadul Rașcov, in județul Soroca din Bararabia (Romania).
2011 – A murit Har Gobind Khorana, biochimist american de origine indiană; a realizat sinteza polinucleotidelor şi a abordat studiul codului genetic; Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în anul 1968, împreună cu M.W. Nirenberg şi R.W. Holley (n. 9 ianuarie 1922).
2012 – A murit muzicianul american Major Harris (n. 9 februarie 1947).
2013 – A murit artistul plastic Nicolas Ciuchindel, specializat în orologeria de lux; s-a afirmat în marea lume a designului parizian (n. 1963).
2015 – A murit bateristul scoţian Andy White, fost component al trupei The Beatles (n. 27 iulie 1930).
Calendar Creștin-Ortodox…

Sf. Mc. Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat. Sf. Mc. Onisifor și Porfirie. Sf. Cuv. Matrona. Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina.

Sursa:http://vechi.radioiasi.ro/…,http://www.amosnews.ro/…,http://www.calendarulzilei.rohttps://cersipamantromanesc.wordpress.com/… și http://www.radiocraiova.ro/…,http://radioconstanta.ro/…

Facebook Comments
- Advertisement -corhaz3 - 9 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -corhaz2 - 9 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...

Latest News

24 ianuarie 1849 s-a născut – Badea Cârţan…//

Badea Cârţan, celebrul ţăran român, analfabet în anii adolescenţei, apoi autodidact – fiind cel care a învăţat să citească...

24 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

Ziua Unirii Principatelor Române „Se declară ziua de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române, ca zi de sărbătoare națională. Autoritățile administrației publice centrale...

22 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1506: Este întemeiată oficial Garda Elveţiană a Vaticanului. 1675: Cărturarul Constantin Cantacuzino devine mare stolnic în Sfatul Ţării Româneşti (până la 20 decembrie 1677). 1821: Tudor...

21 ianuarie 1941 – Generalul Antonescu, şeful statului, îndepărteaza de la putere printr-o lovitura de stat Mişcarea Legionară cu care intrase în conflict…

Rebeliunea legionară (21-23 ianuarie 1941) a reprezentat confruntarea violentă dintre gruparea Garda de Fier și fostul lor partener la guvernarea României, Ion Antonescu, desemnând...

21 ianuarie – CALENDARUL ZILEI…

1077: Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de nord), pentru a obține iertarea...
- Advertisement -corhaz1 - 9 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...

More Articles Like This

- Advertisement -corhaz3 - 9 noiembrie - CALENDARUL ZILEI...
Facebook Comments